Vélemény

Na de hé! Mire készültök!? Ja, semmire!

  • vp

Dagad a balhé az MTK - Vasas meccs körül, a kék-fehér szurkolók bojkottot hirdettek, az angyalföldi klub fizetne.

Fotó: vasassc.hu

Hétvégén rendezik az OTP Bank Liga 2015/2016-os kiírásának utolsó fordulóját, de egyre nagyobb botrány duzzad akörül, hogy az MTK-Vasas bajnoki mérkőzés helyszínét a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megváltoztatta, és az eredetileg kijelölt Fáy utca helyett Dunaújvárosba helyezte ki annak ellenére, hogy a változtatásba a Vasas nem ment bele. Mint ismert, a múlt hétvégén a Vasas 1-0-ra legyőzte a Puskás Akadémiát, így jelen állás szerint az angyalföldi piros-kékek állnak bennmaradó helyen, ám amennyiben az Európa Liga-selejtezőre hajtó (?) MTK ellen nem nyerik meg a találkozót, miközben a Puskás Felcsúton legyőzi a Honvédot, abban az esetben a Fejér megyei alakulat marad bent az élvonalban, a Vasas pedig visszamegy a másodosztályba. 

Tovább hergelte az indulatokat, hogy a Vasas számára mindössze 378 jegyet biztosítanak a rendezők, holott a dunaújvárosi aréna több mint 10 ezer néző befogadására alkalmas, és valami egészen érthetetlen okokból a rendőrség kiemelt kockázatú (!) találkozónak minősítette az összecsapást, és az MTK döntésének értelmében kivételesen szurkolói kártya is szükséges a belépéshez. Hab a tortán, hogy a televízió nem közvetíti élőben a találkozót.

Kedden este az Ultras MTK hivatalos közleményt tett közzé, amelyben közölte, a klub és az MLSZ által tanúsított sportszerűtlen magatartás miatt bojkottálják a mérkőzést. Mint írták, "túl sokat kellett szégyenkeznünk egyetlen hét alatt olyan dolgok miatt, amikért nem nekünk kéne szégyellni magunkat. A zárófordulóban mindezek miatt szervezett szurkolás nem lesz." 

Mindezek után a szerdai Nemzeti Sportot lapozgatva egészen fenomenális kommünikét olvashattunk Domonyai Lászlótól, az MTK ügyvezető igazgatójától. A kék-fehérek klubigazgatója szerint ugyanis nem történik semmi különös, a felháborodás pedig teljesen alaptalan.

"Furcsa, hogy ezt magyarázni kell" - kezdte reagálását Domonyai a napilapnak. "A világ legtermészetesebb dolga számunkra, hogy a hazai meccsünket nem szeretnénk épp az ellenfél stadionjában megrendezni" - teszi hozzá. (Mi meg itt gyorsan meg is jegyezzük, hogy ebben a szezonban két MTK-Vasas meccset rendeztek, mind a kettőt az Illovszky Stadionban...) Arra vonatkozóan, hogy miért csak pár száz Vasas-szimpatizánsnak biztosítanak lehetőséget a helyszíni megtekintésre, szintén frappáns válasz érkezett. "Ez nem a mi döntésünk volt. A rendőrség 1428 hazai és 378 vendégszurkoló beléptetését hagyta jóvá, vagyis a hivatalosan engedélyezett összes jegyet megkapja a Vasas. Hozzáteszem: az UEFA és az MLSZ előírása 10 százalékot ír elő, vagyis 143 jegyet lenne kötelező adnunk, de természetesen az összes, a rendőrség által engedélyezett vendégbelépőt az ellenfél rendelkezésre bocsájtjuk".

Bár azt érzékeljük, hogy az MTK mekkora gavallér, azért nem teljesen tiszta a kép. A dunaújvárosi aréna több mint 10 ezer néző befogadására alkalmas, tehát a Domonyai által emlegetett 10 százalék az nálunk 1000 belépő. Ha viszont a stadion biztonsági kockázatot rejteget magában, akkor vajon mi értelme volt odaszervezni, tudva, hogy az 1500-as nézőszámot ez a meccs simán átlépné. (Felesleges is logikát keresni mindebben, mert az ugye nincs.) Szóval a versenyszellem és a szurkolók biztonsága a legfontosabb, a Vasas pedig örüljön, hogy egyáltalán kap jegyet.

Erre reagálva a Vasas szerdán közleményt jelentetett meg a honlapján, amiben számos kérdést és felvetést fogalmaz meg, de az igazi poén, hogy a piros-kékek felajánlották az MTK-nak, hogy saját költségükön biztosítják a kapu mögötti szektorokat, és "ha kell, minden Vasas-szurkoló mellé állítunk egy őrző-védő szakembert!"  Okos manőver, hiszen ha az MTK belemegy, mehetnek a drukkerek, ha meg nem, azzal saját magát szorítja még inkább sarokba. Kíváncsian várjuk a választ, de sejtjük mi lesz az.

Az, hogy sem a Puskás Akadémia-Budapest Honvéd, sem pedig az MTK-Vasas találkozót nem közvetíti a televízió - pontosabban körkapcsolás lesz -  felettébb érdekes. Ha ebben a mezőnyben az utolsó fordulóban lesz valahol hajtás, az éppen ezen a két meccsen lesz. Ha valahol van tét, az pont ezen a két meccsen van. Ha valamit érdemes lenne nézni, az ez a két meccs lenne.

Izgulni azért így is tudunk: battyogjunk el szépen a legközelebbi lottózóba, és tegyük meg az MTK-t (2.20) és a Puskást (1.81). Hátha véletlenül bejön.

[2005963] 2016-04-30 16:30:00 MTK - Vasasx;
184980