Darts

Értékes pontot bukott a címvédő, duplázott a világelső

Ezen a csütörtökön Bournemouthban vendégeskedett a Premier League-mezőnye, jó kis csatákból ezúttal sem volt hiány.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

A tizenkettedik forduló nyitótalálkozóján a 2014-es világbajnoki finálé két részvevője lépett tábla elé, vagyis a világelső Michael van Gerwen és a skót Peter Wright. A holland klasszis indította jobban a mérkőzést, már a második legben el tudta venni ellenfele kezdést, méghozzá a skót két kiszállóra való rontása után. Nem kellett azonban Wrightot sem félteni, rögtön a követező felvonásban visszabrékelt, ám az öröme nem sokáig tartott, után kezdésből ismét nem tudta hozni. Több lehetőséget nem kapott, Van Gerwen egy 11 nyilassal erősítette meg az előnyét, majd egy ugyanilyen erős körrel újabb bréket produkált, így 6-2-vel állva hagyta a skótot. Nem okozott a világelsőnek problémát a meccs lezárása sem, 103.38-as átlaggal kényelmes győzelmet aratott és zsinórban nyolcadik sikerét könyvelhette el Wright ellen.

A folytatásban két világbajnok, a holland Raymond van Barneveld és az angol Adrian Lewis érkezett a bournemouth-i publikum elé. Előbbi számára élet-halál kérdés volt ez a találkozó, míg utóbbi a legjobb négy közé szerette volna bebetonozni magát, szóval mindkét oldalon komoly teher nehezedett a vállakra. Ez meg is látszódott a meccs elején, egyikük sem igazán dobott jól, Barney a kiszállókkal szenvedett, míg Lewis tömegben nem tudta a legjobbját hozni. 3-2-ig elmentek fej-fej mellett, a rutinos holland kezdett előbb magához térni, aminek eredménye egy 141-es kiszállóval megnyert leg, ráadásul hátsó pályáról, tehát két leges előnybe került, amit kezdésből gyorsan háromra növelt. A nyolcadik partiban akár el is dönthette volna a találkozót, de a duplánál megakadt, Lewis pedig, ha nehezen is, de felzárkózott 5-3-ra. Nem maradt azonban ott Barney fejében az elpuskázott lehetőség, a következő felvonásban nyomás alatt tudta 110-ről megoldani, ezzel pedig bevitte a szigetországinak az utolsó döfést. Innen már nem volt visszaút Lewis számára, fejben képtelen volt erős köröket összerakni. Barneveld tudott kevésbé görcsösen játszani, de különösebben ő sem lehetett elégedett a játékával, igaz, ez aligha érdekelte, sokkal fontosabb volt számára az értékes két pont megszerzése.

15:50-től a döntő fontosságú brék Barneytól:

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

Az est harmadik összecsapásán a címvédő Gary Andersont és a 2009-es győztes James Wade-et szólította John Mcdonald a dobólécek mögé. A negyedik feszült az ötödiknek, vagyis a rájátszás szempontjából kulcsfontosságú meccs következett. A kétszeres világbajnok skót kezdte jobban a mérkőzést, két 14 nyilassal 2-0-ra lépett meg, de Wade-et sem kellett félteni, ugyanezt lemásolva egalizálta az eredményt. Különösebb izgalmak nélkül 3-3-ig fej-fej mellett haladtak, a hetedik felvonásban viszont Anderson magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Wade próbálta tartani a lépést, felvette a kesztyűt, de így sem tudta elkerülni a bréket, majd a Repülő Skót egy 12 nyilassal már a biztos egy pontot is a zsebében tudhatta. Úgy tűnt lendületből lezárja a mérkőzést, ám a meccsnyilaknál megtorpant. Aggódnia azonban nem kellett, hiszen kezdhetett a győzelemért, ám egy-két gyengébbre sikerült kör is becsúszott neki, amit azonnal megbüntetett Wade. 5-6-ra zárkózott az angol és első pályáról rukkolhatott neki az egy egység megszerzésének. Nem sikerült azonban jól az első három köre - csak két triplát dobott -, Anderson viszont egy 180-at is előhúzott, ám a meccsnyilaknál ismét pontatlanul célzott, újabb négyet rontott el a győzelemért, a szigetországi pedig negyedik kísérletre megdobta a kiszállót.

A drámai skót-angol csata után Phil Taylor és Robert Thornton következett. 7-0-át hozott az alapszakasz első meccsük, szóval a skótnak volt miért visszavágnia. Nem indult azonban jól számára ez az ütközet sem, rögtön elveszítette a kezdését, és olyannyira gyatrán dobott, hogy nem is tudta visszavenni. Taylornak sem ment, 90 körüli átlagon szerénykedtek mindketten, de az angol legenda még egy hajszállal így is jobb volt a legekben, ami végül 7-2-es eredményben mutatkozott meg.

Utolsóként az est folyamán Adrian Lewis és Michael van Gerwen állt a tábla elé. Előbbinek nem, utóbbinak igen jól sikerült az első meccse. Lewis nem kezdte jól ezt a derbit sem, a duplákra rontott, ez pedig a világelső ellen nem fért bele. Hamar brékhátrányba került, igaz, majdnem rögtön visszakapaszkodott, de Van Gerwen nyomás alatt tudta megoldani a 124-es kiszállót. Az ötödik legben hátsó pályáról is villogott a holland, 100 pontot egy sima és két dupla hússzal végzett ki és lépett meg 4-1-re. Nem sok erő látszódott Lewis játékában, ám a kicsit semmiből jött visszabrék meghozta a kedvét a játékhoz. A hetedik felvonásban Van Gerwen kiszállót rontott az újabb dupla előnyért, a nyakában lihegő angol pedig ezt megbüntette. Sokba került a 2014-es világbajnoknak ez a hiba, hiszen Lewis megtáltosodott és egy 142-es kiszállóval egalizálta az eredményt. Úgy tűnt az előnyt is megszerzi, de a duplák kibabráltak vele, Van Gerwen pedig köszönte szépen és brékelt. Szétesett az angol, így könnyedén hozta kezdésből a holland az újabb felvonást, majd hátsó pályáról is gyorsan leért kiszállóra, ám a meccsért négy nyilat is elrontott, így tovább folytatódott az izgalom. Az utolsó legre került sor, melyet nem kezdett jól MvG, de ez is belefért neki, végül magasan hagyva ellenfelét lezárta a meccset és megszerezte második győzelmét is Bournemouthban.

Tizenegyedik forduló (Bournemouth), eredmények:
Michael van Gerwen-Peter Wright 7:2
Raymond van Barneveld-Adrian Lewis 7:4
Gary Anderson-James Wade 6:6
Phil Taylor-Robert Thornton  7:2
Adrian Lewis-Michael van Gerwen 5:7