Kosárlabda

Ritkán látott magasságokban a magyar kosaras

  • hatharom.com/MTI

Hanga Ádám csapata, a spanyol Laboral Kutxa Vitoria bejutott a négyes döntőbe a férfi kosárlabda Euroligában, miután kedden este nyerni tudott Athénban.

Hanga Ádámnak köszönhetően lesz magyar résztvevője a kosárlabda Euroliga döntőjének / euroleague.net

A magyar játékos spanyol együttese kedden este 20 ezer néző előtt győzte le 84-75-re a házigazda görög Panathinaikoszt, s így "söpréssel", azaz 3-0-ra nyerte meg a negyeddöntős párharcot. A görög klub vezetői a kudarc után menesztették a gárda szerb edzőjét, Aleksandar Djordjevicet.  "A Pana játékosai a párharc előtt több fórumon is azt nyilatkozták, hogy minket akarnak ellenfélül, mert mi vagyunk a legkönnyebb rivális - mondta az MTI-nek Hanga. - Győzni Athénban, egy ilyen közönség előtt leírhatatlan érzés. Nagyon büszke vagyok a csapatomra."

A 26 éves magyar légiós - aki ugyan bemelegített a keddi meccsre, de nem érezte magát százszázalékos állapotban, így végül nem vállalta a játékot - úgy fogalmazott: a Final Four lesz karrierje eddigi csúcspontja. Hanga Ádám 2011-ben igazolt az Albacomptól a spanyol Manresa csapatához, ahonnan két szezont követően leigazolta a Laboral. A spanyol az első évében kölcsönadták a válogatott kosarast az olasz Avellinónak, majd az idei szezonban alapemberré lépett előtt klubjában. Az Euroligában a 27 éves kosaras 25 meccsen 714 percet töltött a parketten, 8,4 pontot átlagolt meccsenként, ami mellé 5,1 lepattanó is párosult. A férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjét május 13-15-én rendezik Berlinben.

A Laboral Kutxa mellett a török Fenerbahce is ott van a legjobb négy között, miután szintén 3-0-ra legyőzte a címvédő Real Madridot, valamint az orosz CSZKA Moszva is könnyedén lépte le a szerb Crvena zvezdát. A negyedik alakulat kiléte egyelőre még kérdéses, a Barcelona és a Lokomotiv Kuban párharcában 2-1 az állás a katalánoknak. 

Oddsok a végső győztesre
CSZKA Moszkva 2.25 Laboral 8.00
Fenerbahce 3.00 Lokomotiv 41.00
Barcelona 6.00