Európa Liga

Az Anfield Road kicsinálta a Dortmundot

Az idei futballszezon talán egyik legnagyszerűbb mérkőzését játszotta csütörtök este a Liverpool és a Borussia Dortmund, az angol csapat 4-3-as sikerével bejutott az Európa Liga elődöntőjébe. Jürgen Klopp szerint a szenvedély diadala volt a tegnapi, de a végső győzelemre nem saját csapatát tartja a legesélyesebbnek.

Lovren gólja után ünnepelhetett a Liverpool

Mikor Aubameyang góljával a 9. percben 2-0-s előnyre tett szert a Borussia Dortmund, aligha voltak sokan az Anfield Roadon, akik valóban elhitték, hogy továbbjuthat a Liverpool. A fordulás után aztán Origi felrázta a közönséget, majd jött Marco Reus, és újfent elcsendesítette a Mersey-partját. Az 1-3-as eredmény azt jelentette, hogy a Liverpoolnak legalább négyet kellett rúgnia a továbbjutáshoz, és láss csodát: Jürgen Klopp együttese feltámadt poraiból, és véghez vitte a szinte lehetetlent. 

"Volt egy elképzelésünk az első félidőre, de kaptunk két gyors gólt, szóval a tervünket dobhattuk a kukába. Nem volt könnyű változtatni" - nyilatkozta a találkozóról a német szakember. "Feszült összecsapás volt, és a Dortmund egyre többet és többet vesztett, a passzaikba egyre több hiba csúszott, mi pedig kihasználtuk ezt. Azt gondolom, ha olyan szoros a mérkőzés, mint ez a mostani is volt - és olykor a Dortmund jobb volt ezen az estén -, akkor szükség van szenvedélyre. El kell kezdened hinni benne. Jó volt látni, hogy minden gólunk után egyre inkább visszatértünk a meccsbe". 

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a 48 éves trénert nagyon kedvelik az Anfielden, de a csütörtöki dráma után még nagyobb tisztelet veheti körbe. Klopp szerint a közönség nagyban befolyásolta a mérkőzés alakulását, amire külön fel is hívta övéi figyelmét. "Hallhattad, érezhetted, szagolhattad" - mondta a játékosainak a szünetben a hangulatra célozva. "Mondtam a srácoknak, hogy bár én nem voltam ott, de néhány idősebb Liverpool-játékos, aki most tv-szakértőként dolgozik, ott volt azon a BL-döntőn, ahol 0-3-ről fordította meg a csapat a meccset. Nektek is meg kell próbálnotok, és sikerült is nekik". 

A dortmundiakat irányító Thomas Tuchel is az Anfield Road erejében kereste kudarcuk okait. "A Liverpool sikeréhez hozzájárult a stadion ereje is. Hihetetlen volt  a légkör, rajtunk kívül mindenki elhitte, hogy meg tudják fordítani a párharcot". 

Klopp rögtön első szezonjában maradandót alkotott a Liverpoollal

Kloppot a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón arról is kérdezték az újságírók, hogy az EL-győzelemmel a Liverpool a BL-ben is indulhat, de a német szakember elküldte a búsba a zsurnalisztát. "Kérlek, ne faggassatok erről a szarról".

Érdekes az is, hogy Klopp nem érzi úgy, hogy a Liverpool lenne az Európa Liga első számú esélyese. "A spanyol csapatok erősebbek"  - vágta rá a tréner, akivel viszont a bukmékerek nem értenek egyet, hiszen péntek délelőtt a Vörösöket tartották a legnagyobb favoritnak. 

A csütörtöki negyeddöntők után a Liverpool, a Sevilla, a Villarreal és a Sahtar Doneck jutott be az elődöntőbe. A párharcok sorsolását pénteken tartják meg. 

KI NYERI AZ EURÓPA LIGÁT?    
Liverpool 2.75
Sevilla 3.25
Villarreal 4.25
Sahtar Doneck 6.25
[2205062] 2016-04-14 21:05:00 Liverpool - Borussia Dortmundx;