Darts

Tippeltünk a legendák harcára!

Csütörtökön a Premier League Darts tizenegyedik fordulójára kerül sor, a nyolc világklasszis játékost ezúttal az észak-írországi Belfast látja vendégül, immáron kilencedik alkalommal.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Az észak-írországi forduló is igazi ínyencségeket tartogat, ilyen például a 16-szoros világbajnok Phil Taylor és az ötszörös győztes Raymond van Barneveld ütközete. A két legenda 75. (!) összecsapására készül, ami a darts történetében abszolút rekordnak számít. Legelőször 1990-ben néztek farkasszemet, de a meccseik java részét 2006-tól vívták, amikor a holland legenda is csatlakozott a PDC-hez. Nem ez lesz egyébként az első találkozásuk Belfastban, 2012-ben már megmérkőztek az Odyssey Arénában. Akkor egy zseniálisan jó meccset vívtak, amely 8-4-es Taylor győzelemmel ért véget.

Nincs ennél komolyabb rangadó ebben a sportágban, és a tét sem kicsi, hiszen a holland az utolsó szalmaszálba próbál kapaszkodni. Jelenleg ugyanis Barney hét ponttal a hetedik helyen áll, vagyis a rájátszást érő negyedik pozíciótól hat pontra van, ami egy újabb vereséggel vagy döntetlennel igencsak elérhetetlen lenne számára, legyen bármekkora küzdő is. Neki tehát élet-halál kérdés ez a meccs, Taylor viszont egy fokkal nyugodtabban állhat oda, hiszen még egy vereséggel is biztosan megőrzi a tabellán az első helyét.

De a Stoke-i klasszist leginkább a visszavágási vágy fűtheti, hat meccs óta ugyanis nem tudta legyőzni nagy riválisát a Premier League-ben. Az idei kiírásban az első fordulóban találkoztak, és a holland hátsó pályáról is meglepően sima, 7-2-es győzelmet aratott. Taylor egyébként azóta nem kapott ki, Barney pedig ugye csak öt pontot tett hozzá az akkor megszerzett kettőhöz. Ez azért jól mutatja, hogy alapvetően ebben a szezonban az angol klasszis sokkal jobb formában van. Természetesen Barneveldet soha nem lehet leírni, de úgy véljük jelenleg maximum egy szorosabb meccsre lehet jó The Power ellen. 

Raymond van Barneveld-Phil Taylor
Hatharom-tipp: Taylor
1.45 @ TippmixPro

Kíváncsi vagy a játékosok tornaátlagára, a maximumaik számára vagy, hogy milyen százalékban értékesítették eddig a kiszállókat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden statisztikát megtalálhatsz!

Az est egy skót rangadóval, Robert Thornton és Peter Wright ütközetével veszi kezdetét. Előbbi a maga négy pontjával valószínűleg már nem sok mindenben reménykedik, de éppen ezért válik veszélyessé, hiszen abszolút nyomás nélkül állhat oda. Thornton az előző héten parádés játékkal rukkolt elő, ha ezt sikerül megismételnie, akkor borsot törhet honfitársa orra alá. Wrightnak egyébként nagyon nem mindegy, hogy miként szerepel ezen a meccsen, ugyanis két pont lemaradása van a legjobb négytől, ami az est végére több is lehet, a következő fordulókban pedig a Michael van Gerwen, Phil Taylor, Gary Anderson trió ellen kellene javítania. A teher tehát ott lesz Wright vállán, kíváncsian várjuk mennyire sikerül megbirkóznia a feladattal. 

Sor kerül Belfastban egy angol csatára is, méghozzá James Wade és Adrian Lewis főszereplésével. Ez egy tipikus ki-ki meccs, mindketten 13 ponttal állnak és nagy valószínűséggel közülük csak az egyikük lesz ott a rájátszásban. Nyilván amelyikük nyeri ezt a meccset az lépéselőnybe kerül a másikkal szembe, tehát komoly a tét. Ami külön pikantériája a meccsnek, hogy nem különösebben szívlelik egymást. Játékban nincs nagy különbség köztük, talán Wade a stabilabb, de Lewis is képes megrázni magát. Éppen ezért ez egy komoly idegharc lesz, hasonlóan az első összecsapásukhoz, amikor folyamatosan adták egymásnak a lehetőségeket, végül pedig Jackpot tudta lezárni a meccset. Egy ilyen derbire nem is nagyon lehet mást tippelni, mint döntetlent.

A Barney-Taylor mellett egy másik csúcsrangadót is rendeznek, melyen a világelső méri össze a tudását a címvédővel, vagyis a holland Michael van Gerwen a skót Gary Andersonnal. Előbbi az előző fordulóban ismét varázslatos játékkal győzött, majd ezt a formáját Barnsleyba a Players Championship versenyeire is átmentette. Andersonnál valami továbbra sem klappol, Taylor ellen egy rosszul lejátszott leg után teljesen szétesett, pedig az angol riválisa sem játszott ellenállhatatlanul. Nem érezzük az átütőerőt a Repülő Skótnál, anélkül pedig aligha fogja legyőzni a hétről-hétre parádézó holland klasszist. 

Utolsóként a két duplázó, Raymond van Barneveld és Robert Thornton lép a belfasti színpadra. Bármit is játsszanak az első meccsükön, mindkettejük nagyon távol van a rájátszástól, ennek a meccsnek a tétje a hetedik hely, amely megcsípése 5000 angol fonttal többet jelent a zsebbe, mint a nyolcadik. Éppen ezért komoly harcot várhatunk ezen a derbin, ahol az elmúlt hetekben mutatott játékuk alapján bármi megtörténhet. 

Tizenegyedik forduló (április 14, Belfast) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 Robert Thornton-Peter Wright 3.75 4.65 1.55
20:45 Raymond van Barneveld-Phil Taylor 4.20 4.70 1.45
21:15 James Wade-Adrian Lewis 2.60 4.25 1.95
21:45 Michael van Gerwen-Gary Anderson 1.60 4.45 3.60
22:15 Raymond van Barneveld-Robert Thornton 1.85 4.30 2.85
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!