Vízilabda

Meleg lett a vége, de ott leszünk Rióban

  • hatharom.com/MTI

A magyar férfi vízilabda-válogatott kvótát szerzett a riói ötkarikás játékokra azzal, hogy a trieszti olimpiai selejtezőtorna negyeddöntőjében 8-7-re legyőzte a német csapatot.

Férfi pólósaink is ott lesznek Brazíliában / fotó: waterpolo.hu

A találkozó elején Erdélyi Balázs szerzett vezetést a magyaroknak, de a hasonlóan eredményes folytatás az ellenfél hatékony védekezése miatt ekkor még elmaradt, több gól nem született az első negyedben. A második felvonásban a németek két gólt szereztek, a különbség ennek ellenére nőtt,  Manhercz Krisztián duplájának, Varga Dénes büntetőjének, és Nagy Viktor védéseinek köszönhetően.

A játék képe egy ideig a folytatásban sem változott, a harmadik negyedben Varga Dénes duplázott, a negyedikben viszont sorozatban négyszer volt eredményes a német válogatott. A magyar csapat sokat hibázott támadásban, de némi szerencsével egy gólt megőrzött korábbi tetemes előnyéből, így váratlanul izgalmas hajrát követően egy góllal nyert.

"Nem hiszem, hogy volt az életünkben nehezebb hét, mint ez: sok volt a vesztenivaló, ezt mindenki tudta. Itt álmokról van szó, és ez az álom megvalósult, sokat tettünk ezért ezzel a csapattal" - nyilatkozta a németek elleni 8-7-es győzelmet követően Benedek Tibor az M4 Sportnak. Hozzátette, együttese saját magának köszönheti, hogy az utolsó pillanatra hagyta a döntést. - "Ilyen nagy terhe még nem volt a magyar vízilabdának, nem engedhettük meg, hogy ne legyünk ott Rióban."

"Itt nem osztanak érmet, csak repülőjegyet adnak, és ezért mindenki ugyanúgy küzd. Én ennek a győzelemnek örülök, hogy mi lesz holnap és holnapután, az nem nagyon érdekel" - fejtette ki a szövetségi kapitány. Hangsúlyozta, a csapat sokszor megmutatta a tornán és a mérkőzésen is, hogy mennyire erős. - "Nagyon szeretem ezeket a fiúkat, ez róluk szól, az ő álmukról, és örülök, hogy ezt támogathatom."

Kemény Dénes, a sportági szövetség elnöke elmondta, egy ilyen tornán el kell végezni a "piszkos munkát", itt csak hibázhat egy csapat, hiszen ha sikeresen végigcsinálja, csak azt teszi, amit elvártak tőle.  "Ez a csapat lényegesen jobb, mint a német, de a végén volt egy fellángolása az ellenfélnek, emiatt nem voltam nagyon nyugodt" - nyilatkozta Kemény Dénes. Hozzátette, számítottak a kvótaszerzésre, van részletes felkészülési terve a férfi csapatnak, amelynek következő célja a minél jobb riói szereplés.

 "Nagyon boldogok vagyunk, nekem életem egyik legnagyobb, legfontosabb mérkőzése volt - mondta az egy gólt szerző Szivós Márton az M4 Sportnak. - Igazságtalan lett volna a döntetlen, buta gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek."  "Nehéz volt ez a hét, de a nehezén túlvagyunk, ennél könnyebb lesz olimpiát nyerni" - hangsúlyozta Varga Dániel csapatkapitány. Kifejtette, minden logikus, ami történt a tornán, ahol mindenki az életéért és az álmaiért küzd. Hozzátette, a csapatból mindenki nagyon fáradt, a klubszezon közepén, a bajnoki döntők közelében rendezik a tornát, amelyen "azok nyernek, akik jobban hisznek, akiknek nagyobb szívük van". "Sokkal jobb a dicsőségért játszani, mint a szégyen elkerülése miatt. Jó lenne megnyerni a trieszti tornát, ha már itt vagyunk, de a fő célunkat már elértük: még egy párszor megkérem a többieket, hogy mondják el, ott vagyunk Rióban!" - tette hozzá.

Brazíliában a férfiak mellett a belgrádi Eb-n aranyérmes női válogatott is ott lesz az olimpián. A férfiaknál 12, a nőknél 8 csapat vesz részt az ötkarikás játékokon, a csoportok sorsolását vasárnap, a trieszti viadal döntőjét követően rendezik.

A vízilabda az egyetlen csapatsportág, amelyben a magyarok képviseltetik magukat Rióban.A trieszti torna elődöntőjében a magyar együttes a Hollandia-Franciaország párharc továbbjutójával találkozik szombaton 19 órakor.

Magyarország–Németország 8–7 (1–0, 4–2, 2–1, 1–4)
Férfi olimpiai selejtező, Trieszt, Negyeddöntő
Vezette: Peila (amerikai), Alexandrescu (román)
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos, Erdélyi 1, Szivós 1, Varga Dániel, Varga Dénes 3, Hárai. Csere: Zalánki, Manhercz K. 3, Hosnyánszky, Decker Á., Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
NÉMETORSZÁG: Kong – Bukowski 2, Schlanstedt, Real 1, Preuss, Jungling, Nossek 2, Schuler, Stamm, Csuk 1, Restovic 1, Eidner. Szövetségi kapitány: Patrick Weissinger