Darts

Döntetlent és sok pénzt hozhat a nap slágermeccse

A walesi kiruccanás után a tizedik fordulóban az angliai Sheffieldbe látogat a Premier League Darts mezőnye. Ezúttal már csak nyolc játékos lép tábla elé, de aggodalomra semmi ok, ketten is duplázni fognak, így ugyanúgy öt mérkőzést láthatunk.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Az alapszakasz első felében megszerzett pontokat megtartották a játékosok, de ettől függetlenül az igazi harc most kezdődik a legjobb négyért. A tizedik fordulóban a hatszoros Premier League-bajnok Phil Taylor játszik majd kétszer. Elsőként a címvédő és regnáló világbajnok Gary Andersonnal csap össze, ami az este legrangosabb párosítása, lévén 2015-ben köztük dőlt el a világbajnoki trófea.

Mielőtt a mostani összecsapásukkal foglalkoznánk, tekintsünk vissza az első találkozásukra, amelyre a harmadik fordulóban, Dublinban került sor. Azt a meccset viszonylag simán, 7-4-re tudta Taylor megnyerni egy mindössze 93-as átlagot produkáló Anderson ellen. Akkor azonban a skót számára a másnap kezdődő UK Open-selejtező sokkal fontosabb volt, így valószínűleg a gondolatai is oda fókuszálódtak. Erre jó bizonyíték, hogy nyerte is rögtön a selejtező hétvége első versenyét, amivel sikerült kvalifikálnia magát az év második major megmérettetésére. A dublini mérkőzésük tehát abszolút nem mérvadó.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a Repülő Skót pedig a kilencedik helyről egészen a harmadikig küzdötte fel magát, a hátránya az éllovas Taylorral szemben pedig csak egy pont. Tény, hogy a Stoke-i legenda ennek ellenére sokkal meggyőzőbb játékot produkált az eddigi fordulókban, a tornaátlaga több, mint három ponttal magasabb, kiszállózásban nagyjából 10 százalékkal jobb. Valószínűleg Anderson is érzi, hogy nem klappol nála minden, ugyanakkor az is megfogalmazódhat benne, hogyha ezzel a visszafogottabb teljesítménnyel is ott van a tűz közelében, akkor némi javulással simán lesz esélye megvédeni a címét.

Taylor nagy formában van, nyolc forduló óta veretlen, de az elmúlt három mérkőzésén picit nála is döcögött a szekér. Hátsó pályán nem lesz egyszerű dolga, Anderson egyszer már kikapott tőle, ahogyan másik nagy riválisától, Michael van Gerwentől is, még egy nagy presztízsű meccsen nem szeretne pont nélkül maradni. Gary egyébként ugyanúgy nagy sorozatban van, hét meccs óta nem kapott ki. Úgy véljük, jelenleg a döntetlenben van a legjobb érték ezen a derbin, a két klasszis ezúttal nem fog elbírni egymással.

Gary Anderson-Phil Taylor
Hatharom-tipp: Döntetlen
4.25 @ TippmixPro

Kíváncsi vagy a játékosok tornaátlagára, a maximumaik számára vagy, hogy milyen százalékban értékesítették eddig a kiszállókat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden statisztikát megtalálhatsz!

Az est első összecsapásán a 2009-es és a 2014-es bajnok feszül egymásnak, vagyis az angol James Wade és a holland Raymond van Barneveld. Utóbbinak van nagyobb szüksége a pontokra, hét egységével elég komoly a lemaradása, innentől nem igazán fér bele neki vesztes meccs. A szigetországi sokkal jobb helyzetben van, csupán egy pont a hátránya, viszont ez a forduló számára is döntő fontosságú, hiszen kétszer is tábla elé kell állnia - másodjára majd Taylor ellen. Az alapszakasz első felében Nottinghamben találkoztak, ahol hátsó pályán tudott Wade 7-5-re nyerni, de nem sokon múlt, hogy ne döntetlennel záruljon az a találkozó. Borzasztó szoros összecsapás várható most is közöttük, ahol gyakorlatilag egyik kimenetel sem számítana meglepetésnek. 

Hasonló a Robert Thornton-Michael van Gerwen meccsről nem mondható el. Itt ugyanis a holland győzelmén kívül minden más eredmény komoly meglepetés lenne, még úgyis, hogy két hete Liverpoolban leikszeltek. Nem valószínű azonban, hogy ez megismétlődik, egyrészről a skóttól ugyanolyan jó játékra lenne szükség, másrészről pedig a hollandtól ugyanolyan visszafogott, 100 alatti átlagra. Thornton elég ritkán játszik jól, a világelső pedig ritkán rosszul, tehát elég nehéz elképzelni, hogy a skót ismét pontot csippentsen Van Gerwen ellen, aki egyébként is visszacsúszott már a második helyre, nem nagyon engedheti meg magának, hogy az ilyen "biztos" két pontokat ne szerezze meg, hiszen könnyen a dobogó harmadik fokán találhatja magát.

A skót-holland derbi után sokkal komolyabb csatára számíthatunk az angol-skót párharcon, ahol Adrian Lewis és Peter Wright méri össze tudását. Ez is egy igazi háromesélyes meccs, és ez jól látszik az oddsokból is, mindkettejük győzelmére ugyanis ugyanannyit fizetnek. Inkább a skót a kiegyensúlyozottabb, de egyelőre ezzel sokra nem ment, hiába a jobb tornaátlag és a kiszállózás, pontokból kevesebbet gyűjtött, mint Lewis. Az egymás elleni első meccsüket egyébként az angol nyerte, a 7-3 ellenére az egy szoros derbi volt, nüanszokon múlt, hogy végül négy leg lett köztük.

Az est utolsó összecsapásán a két duplázó, Phil Taylor és James Wade néz majd farkasszemet egymással. Utóbbi 2009 óta nem tudta legyőzni a 16-szoros világbajnok riválisát a Premier League-ben. A kettes opciót tehát ezzel kivehetjük a kalapból, de egy döntetlenre bármikor jó Wade. Nála valószínűleg nagy jelentősége lesz annak miként szerepel az első meccsén Barney ellen. Ha nyer, akkor a biztos két ponttal a zsebében sokkal nyugodtabban állhat a tábla elé, ha viszont kikap, akkor erősen az lebeghet a szeme előtt, hogy nullázza ezt az estét. Mielőtt tehát fogadásra adjuk a fejünket, várjuk meg az első meccseik eredményét.

Tizedik forduló (április 7, Sheffield) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 James Wade-Raymond van Barneveld 2.10 4.35 2.40
20:45 Gary Anderson-Phil Taylor 2.25 4.25 2.20
21:15 Robert Thornton-Michael van Gerwen 8.00 7.50 1.15
21:45 Adrian Lewis-Peter Wright 2.25 4.25 2.25
22:15 Phil Taylor-James Wade 1.55 4.70 3.60
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!