Darts

Izgalmas végjáték előtt - Premier League helyzetjelentés

Túl vagyunk a Premier League Darts első kilenc fordulóján, két játékostól elköszöntünk, lássuk a versenyben maradt klasszisok milyen helyzetből vágnak neki az alapszakasz maradék hat éjszakájának.

Kilenc fordulót követően a Stoke-i legenda áll az élen. - Fotó: pdc.tv

Ahogyan arról az Ítéletek Éjszakája összefoglalónkban beszámoltunk, két angol játékos, a tavalyi elődöntős Dave Chisnall és az újonc Michael Smith búcsúzott a sorozattól. A Premier League innentől kezd igazán élesedni, hiszen a versenyben maradt nyolc dartsos ismét egymásnak feszül, a célja pedig mindenkinek a legjobb négy közé jutni.

A játékosok további statisztikái megtalálhatóak a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalán.

A folytatást a legjobb helyzetből a hatszoros bajnok Phil Taylor várhatja, aki 14 pontjával a tabella első helyén áll. Az angol legenda nyolc forduló óta nem talált legyőzőre, ha hasonló formát mutat a későbbiekben is, akkor neki sok izgulni valója nem lesz az elődöntőbe jutást illetően. Mint ahogyan a világelső Michael van Gerwennek sem, aki ugyancsak nyolc meccs óta nem kapott ki, viszont az elmúlt három fordulóban rendre csak egy pontot tudott megkaparintani, így összesen 13 egységgel visszacsúszott a második helyre. Az első helynek nagy tétje van, hiszen, aki nyeri az alapszakaszt, az egyrészről kapásból zsebre vághat 25 ezer angol fontot, másrészről pedig jó eséllyel elkerüli a két legnagyobb riválisát az elődöntőben. Az is elég biztosnak látszik ugyanis, hogy a címvédő Gary Anderson szólhat még bele a Taylor-Van Gerwen csatába. Valószínűleg ők kibérlik a dobogót az alapszakaszban, a skót klasszis egyébként ugyancsak 13 ponttal áll. 

Az első hely mellett hatalmas harc várható a negyedikért is, ebben a versenyfutásban jelenleg a kétszeres világbajnok Adrian Lewis áll a legjobban a maga 12 pontjával. Természetesen ő is kacsingathat még az előkelőbb pozíciók felé is, hiszen csupán két egység a hátránya. Nem áll jelenleg továbbjutó helyen a 2009-es bajnok James Wade és Peter Wright sem, de csak egy, illetve két pont a lemaradásuk Lewistól, tehát nekik is még bőven maradt sanszuk.

Két játékos, az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld és a World Grand Prix-címvédője, Robert Thornton várhatják a legrosszabb helyzetből a folytatást. Utóbbi négy ponttal éppen hogy csak bent maradt, tőle csoda kellene a továbbjutáshoz. A holland legenda legyőzte ugyan Taylort és pontot szerzett Van Gerwen ellen, de ezen kívül csak négy egységet tudott összekaparni, így meglehetősen komoly a hátránya. De őt soha nem lehet leírni, és erre a tavalyi kiírás a legjobb bizonyíték, amikor is éppen az Ítéletek Éjszakája után gyújtotta be a rakétáit és a hét mérkőzéséből hatot megnyert, amivel be is verekedte magát a legjobb négy közé. Abszolút számolni kell tehát még Barney-val is, főleg, ha azt nézzük, hogy tornaátlagban és kiszállózásban egyaránt jó számokat hoz.

Ki lesz a 2016-os Premier League bajnoka? - a    szorzói
Játékos Odds
Michael van Gerwen 1.75
Phil Taylor 5.25
Gary Anderson 5.75
Adrian Lewis 13.00
Peter Wright 17.75
James Wade 19.75
Raymond van Barneveld 33.00
Robert Thornton 220.00

Összesen tehát még hat forduló vár a játékosokra az alapszakaszban, lesz négy angliai állomás, egy észak-ír, illetve utolsóként a hollandiai Rotterdamba is kiruccan a mezőny. Ahogyan az előző hetekben, továbbra is minden fordulót kivesézünk a PDC Hungarian Fan Club adminjaival, illetve részünkről sem marad majd el egyetlen forduló beharangozója sem.