NB I

Így menti meg az MLSZ a Puskás Akadémiát?

Egyre nagyobb bajba kerül a Puskás Akadémia, mi pedig tudunk egy jó alternatívát, ami mindenkit boldoggá tesz majd.

Közeledik az OTP Bank Liga vége, április 30-án lefújják a 2015/16-os idényt. A bajnoki cím már eldőlt, a kiesés elleni harc azonban kifejezetten izgalmas lehet, hiszen három csapat ácsingózik a 10., bennmaradást érő helyre. Jelenleg a Békéscsaba és a Puskás Akadémia áll kiesőhelyen, és bizony a felcsúti csapatnak nagyon nehéz dolga lesz, ha ki akarja harcolni a bennmaradást.

A kiesőjelöltek sorsolása
  Vasas (24) Puskás Akadémia (24) Békéscsaba (22)
27. forduló @Videoton @Újpest @Haladás
30. Diósgyőr Békéscsaba @Puskás Akadémia
31. @Békéscsaba @MTK Vasas
32. Puskás Akadémia @Vasas @Honvéd
33. @MTK Honvéd DVSC

Mint láthatjuk, a három érintett csapat még játszik egymás ellen, ráadásul mind a hárman már csak kétszer lépnek pályára hazai környezetben. Vélhetően az együttesek nem sok pontot gyűjtenek az idegenbeli mérkőzéseiken, így sorsdöntőek lehetnek az egymás elleni találkozók. Mint láthatjuk, nincs éppen irigylésre méltó helyzetben a Puskás Akadémia, hiszen ha a Békéscsabát sem győzik le hazai pályán, akkor nehezen kerülhetik el a bukást, azzal ugyanis nemigen számolhatnak, hogy a Honvéd majd odaadja a pontokat nekik az utolsó fordulóban. Ráadásul Robert Jarni fiai vannak a legrosszabb formában, mindössze öt pontot szereztek hét meccsen.

Jarniék védettséget élveznek?

Azt viszont alighanem minden futballkedvelő tudja, hogy a Puskás Akadémia kiváltságos csapat, nem valószínű, hogy engedik majd kiesni, ahogyan a Vasas kezét sem szívesen engednék el. Mi lehet a megoldás, hogy mindkét együttes megőrizhesse a tagságát? A létszámemelés.

Már az eredeti forgatókönyvek között is szerepelt, hogy nem 12 csapatos, hanem 14 csapatos lesz az NB I mezőnye. Ez akár úgy is elképzelhető, hogy nem lesz kieső idén, akár úgy is, hogy búcsúzik a - jelenleg - 12. helyezett Békéscsaba, és az NB II-ből három együttes is feljut. Ez egyébként is tetszetős forgatókönyv lenne, hiszen a szinte biztos feljutó Gyirmót mellett - jó eséllyel - két tőkeerős, átlagnézőszámot növelő gárda, a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg is a legjobbak között futballozhatna jövőre.

Habár a 14 csapatos NB I bevezetése még csak szurkolói fórumokon, pletykaszinten merült fel, mi reális esélyt látunk rá, hogy végül a fikcióból valóság lesz. Kérdés, hogy jót tenne-e a magyar futballnak az ilyen szintű kivételezés, és vajon milyen érvekkel magyarázná meg az MLSZ, hogy már egy év után felemelik a létszámot.

2016-04-05;212
2016-04-06;212
184980