Miami tenisztorna

Egy lépésre Azarenka a nagy amerikai duplától

  • hatharom.com

A Miami Open női döntőjében az orosz Szvetlana Kuznyecova és a fehérorosz Viktorija Azarenka méri össze a tudását.

Az alsó ágról az egykori világelső Viktorija Azarenka jutott be a döntőbe, ami mondhatni papírforma, a felső ágon viszont komoly meglepetések voltak, a 15. kiemelt Szvetlena Kuznyecova itt léte igen nagy szenzációnak számít, hiszen a torna előtt abszolút outsiderként számolhattunk vele. A 30 éves orosz játékos egyébként korábbi győztese ennek a versenynek, még 2006-ban tudta elhódítani a trófeát, azóta viszont az elődöntő volt a legjobb szereplése. Azarenka szintén átélhette már milyen a Crandon Parkban nyerni, 2009-ben és 2011-ben sem talált legyőzőre. Miután a másik nagy márciusi amerikai viadalt, az Indian Wells-it is ő nyerte, így esélye nyílik a duplára, amit legutóbb Kim Clijsters 2005-ben tudott megcsinálni, előtte pedig csupán két hölgy volt rá képes. Nem kis bravúr lenne tehát a fehérorosztól, ha a kaliforniai torna után Miamiban is átmasírozna a mezőnyön. 

Ki nyeri a döntőt?
Szvetlana Kuznyecova Viktorija Azarenka
TippmixPro @ 3.95 TippmixPro @ 1.16

Erre mutatkozik egyébként a nagyobb esély, mint látható, "Vika" toronymagas favoritja a döntőnek. Nem véletlenül, újra elkapta ugyanis a fonalat, ismét régi fényében tündököl, éppen azt az ellenállhatatlan teniszét hozza, amivel egykoron a ranglista élére küzdötte fel magát, illetve amivel két Grand Slam-győzelmet is besöpört. Az egyik legsokoldalúbb teniszező a mezőnyben, viszont ami érdekessé teszi ezt a meccset, hogy ugyanez igaz Kuznyecovára is. Tény, hogy az orosz már túl van a karrierje csúcsán, de még mindig óriási szívvel játszik, ami időnként messzire repíti egy-egy tornán. Most is ezt láthatjuk tőle, az öt mérkőzéséből négyet döntő szettben nyert meg, köztük a világelső Serena Williams ellenit is. Nagy kérdés, hogy ez mennyit vett ki belőle, hiszen nem csak mentálisan, de fizikálisan is kimerítő csaták voltak ezek, főleg a Miamiban uralkodó melegben és nagy páratartalomban. Azarenka sokkal frissebb lehet, ő játszmát sem veszített, pedig az utolsó három meccsét a Garbine Muguruza, Johanna Konta, Angelique Kerber trió ellen vívta.

A papírforma egyértelműen a fehérorosz sikere lenne, de nem mernénk mérget venni arra, hogy mindezt két szettben teszi majd. Ha Kuznyecovának sikerül az egy napos pihenő alatt regenerálódni, akkor a küzdős, időnként kontrákra építő teniszével "Vika" dolgát is megnehezítheti.

Kuznyecova és Azarenka legutóbbi öt egymás elleni meccse
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2013 Australian Open Kemény Azarenka 7:5, 6:1
2012 Madrid Salak Azarenka 7:6, 6:4
2012 Indian Wells Kemény Azarenka 6:1, 6:2
2009 Róma Salak Kuznyecova 6:2, 6:4
2009 Miami Kemény Azarenka 6:3, 2:6, 7:5