Darts

Brillíroztak a skótok, pontot veszített Taylor és Van Gerwen

Túl vagyunk a Premier League nyolcadik, liverpooli állomásán is, amely pokolian izgalmas derbiket hozott. Több mérkőzésen borult a papírforma, így alapos átrendeződés történt a tabellán.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Kiesési rangadóval vette kezdetét a hetedik forduló, vagyis Michael Smith és Robert Thornton mutatkozott be elsőként a liverpooli publikum előtt. Mindkét játékosnak élet-halál fontosságú derbi, ennek megfelelően a feszültség tapintható volt. A rutinos skót kezdte jobban a találkozót, de Smith 122-ről egy bravúros menekülést mutatott be. A harmadik legben ismét rezgett nála a léc, Thorntonnak két nyila is volt a brékhez, de mindkettőt elszúrta. Az ötödik felvonásban viszont már nem úszta meg az angol, volt ugyan három nyila a kiszállóra, de kifogott rajta a dupla 20, ezt pedig a skót már büntette 78-ról. Egészen 5-2-ig húzott el a World Grand Prix-címvédője és ráadásul kezdhetett a biztos egy pontért. Smith azonban a legjobbkor találta meg a legjobb játékát, hátsó pályáról egy 12 nyilassal villant, majd kihasználva Thornton hibáit a duplára, még közelebb lopózott. A tizedik legben ismét volt egy nyila a skótnak kiszállóra, de milliméterekkel a bullseye mellé ment, a szigetországi riválisa pedig ezt azonnal büntette és egalizálta az eredményt. Nem fogta azonban meg Thorntont, hogy az ellenfele zsinórban három leget nyert, egy csodás 11 nyilassal újra megszerezte az előnyt. Tartogatott még izgalmakat az utolsó felvonás is, "Bully Boy" 140-ről két tripla 20-szal eljutott kiszállóig, de a dupla 10 nem jött neki, így az egy pontnak is búcsút inthetett. A skót megszerezte az első győzelmét, és nem mellesleg ezzel megelőzte Smith-t, illetve beérte azt a Dave Chisnallt, akit éppen utána szólított John McDonald a színpadra. 

A tavalyi elődöntős angol tehát abban a tudatban kellett, hogy tábla elé álljon a címvédő Gary Anderson ellen, hogy csak a jobb legarányának köszönhetően nincsen a kieső zónában. A lehető legrosszabbul indult Chizzy számára a találkozó, hiszen rögtön brékhátrányba került. Egy kiszállópárbaj után sikerült neki is hátsó pályáról nyernie egy leget, de nem sokáig tartott az örömre, kezdésből újabb hibákat vétett a duplákra, a világbajnok skót riválisa pedig ezt azonnal büntette. 4-1-re lépett meg Anderson, közel állt az újabb leggyőzelemhez, de Chisnall 116-ról menekült. A hetedik legben a Repülő Skót is megmutatta, hogy tud 100 feletti kiszállót, egy bravúros 144-et pörkölt oda (16:50-től látható a videóban), amivel már 5-2 volt a javára. A nyolcadik felvonásban a biztos egy pontért háromszor is dobhatott, de mindegyik elszúrta és kis híján ezért meg is fizetett. Chisnall ugyanis behúzta a leget, majd a következőben is akadtak nyilai a brékhez, de nem tudott élni a lehetőségekkel. Anderson innentől magabiztosan, 7-4-re húzta be a találkozót és ugrott virtuálisan a tabella élére. 

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

A folytatásban Adrian Lewis és Raymond van Barneveld lépett a küzdőtérre, vagyis két világbajnok feszült egymásnak. A nyitólegben már ment az adok-kapok, a kiszállózás Barney-nak sikerült jobban, a második legben viszont Lewisnak, így rögtön egy oda-vissza brékkel kezdtek. Az ötödik és hatodik felvonásban eljátszották ugyanezt, és úgy tűnt a hetedikben is a hátsó pályán játszó játékos, név szerint Barneveld örülhet majd, de öt nyilat is elrontott. Mint utólag kiderült ez döntő fontosságú szituáció volt, Lewis innentől ugyanis még további két leget húzott be, az egyiket egy bravúros 104-es kiszállóval, miközben ellenfele 32-n várakozott. Az angol ezzel a biztos egy pontot már elkönyvelhette, de nem dőlhetett hátra, hiszen a mezőny egyik legnagyobb küzdője nézett vele farkasszemet. Barney hozta is a higgadt játékát, 4-6-ra zárkózott, majd ő is elfogyasztott 104 pontot három nyílból és ezzel nagy esélyt adott magának a pontszerzésre. Kezdésből azonban borzasztó körökkel indított, a végére tudott nyomást tenni Lewisra, de ez már késő volt, a szigetországi nem remegett meg és, ha csak negyedik nyilára is, de lezárta a találkozót.

Az est negyedik ütközetén Phil Taylor és Peter Wright mérte össze a tudását. Utóbbi három vereséggel érkezett Liverpoolba, ugyanakkor a rutinos angol ellenfele ellen még soha nem kapott ki a Premier League-ben, így egy érdekes mérkőzés előtt álltunk. Sokáig fej-fej mellett haladtak, mindketten borzasztóan figyeltek a kezdésükre. Első pályáról nyomás alatt is jól játszottak, Wright 130-ról, Taylor pedig 141-ről mutatott be egy csodálatos menekülést. 5-4-es angol vezetésnél tört meg a jég, egy-egy jobb körnek köszönhetően a 16-szoros világbajnoknak sikerült először brékelnie, mondhatni a legjobbkor, hiszen ezzel egy pontot már zsebre is vághatott. Úgy tűnt kezdésből nem lesz gondja a másik egységet is mellé csapni, de tartogatott még egy fordulatot a mérkőzés. Taylor négy meccsnyilat hibázott, Wright pedig ezt 111-ről hidegvérrel büntette, majd a 12. felvonásban könnyedén mentette ikszre a mérkőzést. 

27 perctől a drámai végjáték:

Utolsóként a világelső Michael van Gerwen és ismételten Robert Thornton lépett a tábla elé. A várakozásokkal ellentétben, a skót kezdte jobban a meccset. A második legben egy parádés 140-es kiszállóval villant, majd egy 13 nyilas körrel brékelőnybe került, amit többek között két 180-nak köszönhetően meg is erősített. Négy felvonás után tehát 3-1-es Thornton vezetés állt az eredményjelzőn. Nem kellett félteni a holland zsenit sem, két 13 nyilas körrel egalizálta az eredményt, majd egy 130-as kiszállóval a vezetést is átvette, érdekesség, hogy a skót is 130-ról próbálkozott, de rajta a dupla 5 kifogott. Nem sikerült azonban Van Gerwennek megtörnie a rutinos ellenfelét, The Thorn sem akart hibázni kezdésből, így végül pontosztozkodással zárult ez a találkozó is. Aki megérezte a skót feltámadását, az elég szép summát vághatott zsebre, ugyanis a döntetlenre nyolcszoros pénzt fizettek a    -nál.

Nyolcadik forduló (Liverpool), eredmények:
Michael Smith-Robert Thornton 5:7
Gary Anderson-Dave Chisnall 7:4
Adrian Lewis-Raymond van Barneveld 7:5
Phil Taylor-Peter Wright 6:6
Michael van Gerwen-Robert Thornton 6:6