Premier League

Az Európa Liga sem rettenti el Guardiolát a Citytől

  • gradessaint

Kompanyt viszont leépítheti a katalán edző, aki voltaképp szabad kezet kap a Manchester City felépítésében.

Mióta bejelentették, hogy a következő szezontól Pep Guardiola veszi át a Manchester City kispadját, az angol csapat nagyon szenved. A bajnokságban csak az értelmezhetetlenül gyenge Aston Villát verték meg (4-0), de a szintén masszív kiesőjelölt Norwich Cityvel például nem bírtak (0-0), és a Manchester United (1-0) is elverte őket. A Ligakupa fináléját ugyan behúzták a Liverpool ellen tizenegyesekkel, de Klopp csapata pár nappal később már tönkreverte őket bajnoki meccsen (0-3), és az FA-kupából is kiestek a Chelsea ellenében (1-5). Ezzel párhuzamosan a korábban bajnokesélyesként emlegetett csapat egészen a negyedik helyig zuhant vissza a Premier League tabelláján, és egyre reálisabb veszélynek tűnik, hogy a hátralévő hét fordulóban - a Citynek nyolc meccse van még hátra - elveszíti a jövő évi BL-indulás jogát.

184314

A sajtóban természetesen azonnal felmerült: mi van, ha az eddig szinte csak és kizárólag csúcscsapatokat vezénylő Guardiola a várható bukta miatt visszatáncol a szerződéskötés elől?

Nos, nem fog. Ilyet ugyanis nem tehet, hiszen az angol sajtóba kiszivárogtatott információk szerint semmiféle hasonló záradékot nem tettek bele a kontraktusába. Akkor is át kellene vennie a Cityt, ha az történetesen kiesne a másodosztályba, a klubot irányító cégcsoport ugyanis az ő vezetésével akarja a következő szintre emelni a csapatot. Guardiola igazi globális brand, a neve összeforrt az innovatív támadófutballal, a City pedig azt szeretné, ha ebből a nagy tortából ezt követően neki is jutna egy igen tekintélyes szelet. Nem elhanyagolható szempont persze, hogy Guardiola is Manchester kék felén látja magát középtávon, és ebből a szempontból egyáltalán nem zavarja az sem, ha történetesen egy évig az Európa Ligában kell játszania a csapattal.

Olyat még úgysem nyert soha.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a Citynél igazi barátok várják, így vélhetően nem kell majd annyit törődnie a kamarillapolitikával, mint a bayernes időszaka alatt. Manchesterben Ferran Soriano az ügyvezető igazgató, vele már a Barcelonában is nagyon gyümölcsözően dolgozott együtt Guardiola, nem beszélve Txiki Beguiristaínról, a korábbi játékostársról, aki jelenleg a City sportigazgatója.

Ők vélhetően soha nem adnának el egy játékost Guardiola akarata ellenére, mint az megtörtént a Bayernnél, amikor a középpályás Toni Kroost kifejezetten a katalán edző rosszallása mellett engedték el a Real Madridhoz. Nem volt persze egyszerű helyzet, mert a játékos is menni akart, de visszagondolva eléggé egyértelmű, hogy Münchenben Pep csak - egy bár igen fontos - fogaskerék lehetett a gépezetben, de semmiképp nem a megfellebbezhetetlen origó. A Citynél ez másképp lesz.

Ha hinni lehet a pletykáknak, Guardiolának döntő szava lesz az igazolásoknál, és már le is adott egy listát Beguiristaínnak, amin a legfontosabb kiszemeltjei szerepelnek. A Guardian manchesteri ügyekben mindig jól értesült szakírója, Jamie Jackson szerint a listán Toni Kroos neve szerepel a legvastagabb betűvel, de rajta kívül a védő John Stones-ért (Everton), Aymeric Laporte-ért (Bilbao), és a középpályás Paul Pogbáért (Juventus) is hajlandó lenne licitálni az edző. Rajtuk kívül Ilkay Gündogan (Dortmund) és Thiago (Bayern) jöhet még szóba, mert az egyértelmű, hogy első körben a középpálya közepét kell jelentősen megerősíteni a csapatnál.

A másik neuralgikus pont a védelem közepe, ahol viszont állítólag már vannak nézeteltérések Guardiola és Beguiristaín között. Utóbbi egy szezonra még megtartaná a sérülésekkel bajlódó csapatkapitányt, Vincent Kompanyt, Guardiola viszont nem, mert nem bízik benne, hogy a nyolc év alatt tizennégy (!) vádlisérülést szenvedő belga összeszedi magát. A kérdésben egyelőre nincs döntés, de az utolsó szó szervezetileg valószínűleg Beguiristaíné lesz, aki a jelenleg a Galatasaray-ban kölcsönjátékoskodó Jason Denayer visszarendelésével csendesítené el a menedzsert. Ha a 29 éves Kompanynak végül mégis távoznia kellene, akkor vélhetően a fiókcsapat New York City FC-be sóznák el, ahol most épp a klub korábbi játékosa, a világ- és Európa-bajnok Patrick Vieira az edző.

Denayer visszahívása vélhetően Eliaquim Mangala előtt csukja be a kapukat: a francia védőért 2014-ben 42 millió fontot fizetett a City a Portónak, de nem vált be, és néhány biztató meccs ellenére továbbra is kész életveszély a védelem közepén. Őt állítólag semmiképp nem marasztalná Guardiola - aki amúgy is előszeretettel dob be középpályásokat és szélső védőket a hátsó alakzat közepére -, de a nyáron 32 millióért elcsábított Nicolas Otamendi sem győzte meg eddig a vezetőséget a pótolhatatlanságáról. Akinek viszont szinte biztosan nincs több dobása a csapatrészben, az a veterán argentin, Martín Demichelis: ő egyértelműen Manuel Pellegrini embereként érkezett a chilei mester előző csapatától, a Malagától, ráadásul eléggé el is járt felette az idő.

És akkor Yaya Touré helyzetéről még nem is beszéltünk, az elefántcsontparti középpályás - pontosabban ügynöke, Dimitri Seluk - legendásan utálja Guardiolát, aki egyszer, 2010-ben már túladott Tourén, miután alig játszatta a Barcelonában. Állítólag a játékos és a menedzser többet nem szeretne együtt dolgozni egymással, Touré ugyanakkor szinte nélkülözhetetlen láncszem a City játékában, és azt sem nagyon látni, hova mehetne a középpályás, ahol nagyságrendileg hasonló fizetéssel kínálnák meg.