Tipp

Azarenka Miamiban is nagy menetelésre készül

Hagyományosan az Indian Wells-i torna után délkeletre, Miamiba teszi át székhelyét a teniszmezőny színe-java. Az egykori világelső Viktorija Azarenka a Kaliforniában aratott sikerén felbuzdulva Floridában is nagy dobásra készül, akár a duplát is megcsinálhatja.

WTA Miami
Hatharom-tipp: Viktorija Azarenka nyeri a tornát
Odds: 4.50
Eddig éri meg: 3.80
Tipperősség: 3/10

A hölgyek versenyének sorsolásánál a legnagyobb kérdés egyértelműen az volt, hogy az Indian Wells-i viadal két döntőse, a világelső Serena Williams és a korábbi ranglista-vezető Viktorija Azarenka vajon egy ágra kerül-e? Szerencséjük volt, ugyanis nem így történt, tehát ismét a fináléban találkozhatnak. A nyugati parton mutatott teljesítményük alapján nem is lenne meglepő, ha újra köztük dőlne el a trófea.

Most már egyértelműen kijelenthető, hogy a fehérorosz klasszis visszatért a legmagasabb szintre. Már az óceániai viadalokon is csodálatosan játszott, Brisbane-ben 2013 után ismét WTA-tornát nyert, Melbourne-ben pedig az élete teniszét játszó Angelique Kerber tudta csak megállítani. Ettől függetlenül nem lehetett tudni, hogy Indian Wellsben mire lesz képes, ugyanis egy bal csuklósérülés hátráltatta a felkészülését. Szerencsére nem vetette vissza a formáját, nagyszerű tenisszel masírozott át a mezőnyön. Miami talán még inkább közel áll a szívéhez, hiszen 2009-ben itt aratta élete első igazán nagy tornagyőzelmét. Két évvel később ugyancsak meg tudta nyerni ezt a viadalt, akkor egy elég emlékezetes menetelést mutatott be, a verseny második fázisában ugyanis a Kim Clijsters, Vera Zvonarjova, Marija Sarapova triót "mészárolta" le. 

Lássuk, idén kiken kell átverekednie magát, ha harmadik alkalommal is meg szeretné kaparintani a trófeát. Kiemelt játékos kiemelttel a legjobb 32 között találkozhat, tehát az első nagy név, akivel szembe kerülhet, Jelena Jankovics. Kétszer meccseltek már Miamiban, tavaly 6:1, 6:1-re, míg 2006-ban 6:3, 6:1-re nyert "Vika". Nem várható most sem más forgatókönyv, a szerb finoman szólva sincs élete formájában. Ha nem borul a papírforma, akkor a nyolcaddöntőben a negyedik kiemelt Garbine Muguruza következhet. A spanyol tehetség megrekedni látszik, egyelőre az idei szezonban a vártnál sokkal gyengébben teljesít, és apróbb sérülések is nehezítik a dolgát. Először találkozhatnának, ami némi rizikót jelent a tippre nézve, de Azarenka a nagy ütők ellen nagyon tudja mit kell játszani. A negyeddöntős ellenfelét már nehezebb megjósolni, de jó eséllyel a négy kiemelt közül lesz valaki: Carla Suarez-Navarro, Venus Williams, Monica Niculesu vagy Johanna Konta. Nem kérdés, hogy ellenük is favorit lenne a fehérorosz, Venus számítana a legkeményebb falatnak, egyedül ellene áll negatív mutatóval, ugyanakkor a legutóbbi két meccsüket egyaránt megnyerte ellene, és ezek ráadásul tavaly voltak. A tipp szempontjából az utolsó előtti lépcsőfok az elődöntő, ahol revánsot vehetne Kerberen. De nem lenne meglepő, ha nem jönne össze ez a párharc, a friss Australian Open-bajnok német lány egyelőre nem tudta feldolgozni a Grand Slam-címét, azóta két betli áll a neve mellett. Hasonló a helyzet Belinda Bencicel is, aki viszont a top 10-be jutása óta nem tud igazán minőségi teniszt a pályára tenni. Ők ketten a legmagasabban jegyzett játékosok az utolsó negyedben.

Mindent összegezve, ha a papírformát nézzük, akkor Azarenka útja a Puig, Jankovics, Muguruza, Venus/Konta/Suarez-Navarro, Kerber kvartetten át vezethet a döntőig. Elsőre ez nem tűnik könnyűnek, de egy játékost sem tudnánk kiemelni közülük, aki jelenleg nagy formában lenne. A fináléban valószínűleg a hétszeres bajnok Serena lesz az ellenfele. Ha már eddig eljut "Vika", akkor profittal szállhatunk ki, de miután Miamiban is győzte már le az amerikai riválisát, így bőven elegendő csak meccs közben, élőben okoskodnunk.