Darts

Két világbajnoki döntő visszavágójára is sor kerül

Újra átruccan a Premier League mezőnye Skóciába, ezúttal Glasgow látja vendégül a világklasszis dartsjátékosokat. Most kerül pótlásra az egyik elmaradt mérkőzés, így Michael Smith ezúttal szabadnapos lesz, a címvédő Gary Andersonra viszont két derbi is vár. Igazi csemegék lesznek a hetedik fordulóban, megismétlődik az előző és a 2014-es világbajnoki döntő is.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Az est legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója a világelső Michael van Gerwen és a 16-szoros világbajnok Phil Taylor összecsapása lesz. A tét nem ezen a derbin a legnagyobb, ugyanakkor egy hatalmas presztízs csatáról beszélünk. 49. alkalommal mérik össze erejüket, az angol legenda 27-20-1 arányban vezet, de a holland zseni rohamléptekben közelít felé. Jelenleg azonos ponttal, a tabella első két helyén állnak a Premier League-ben, nem kérdés, hogy ők vannak a legjobb formában. 

Az előző héten ugyancsak Van Gerwen mérkőzését vettük górcső alá, így nem untatnánk senkit azzal, hogy újfent felsoroljuk milyen fantasztikus éve van, inkább csak arról írnánk mi történt azóta. Ahogyan arról beszámoltunk, a mezőny másik 180-as menője, Dave Chisnall sem tudott mit kezdeni a zöld tornádóval, Mighty Mike 7-2-vel söpört át rajta és már-már megszokott módon, 110 feletti átlaggal tette mindezt. A hétvégén Barnsleyban megkezdődött a Players Championship, a holland természetesen mindkét versenyen tiszteletét tette. Kisebb meglepetésre azonban egyiket sem tudta behúzni, de egy tökéletes leggel azért előrukkolt. 

Taylor is elindult ezen a két tornán, de maradandót nem alkotott, szombaton éppen mostani ellenfelétől kapott ki. De az 55 éves klasszis kevésbé fókuszál már ezekre a versenyekre, sokkal fontosabb számára a Premier League. Ahol viszont nagyszerűen muzsikál, hiszen Van Gerwenhez hasonlóan, ő is öt hete veretlen.

A UK Open beharangozójában azt írtuk, hogy Taylort tartjuk a legesélyesebbnek, aki legyőzheti ezt a bombaformában lévő MvG-t, mert mentálisan még mindig ő az egyik legerősebb. Az elődöntőben találkoztak is, de hiába kezdett jól a stoke-i sztár, végül nem tudta megnyerni a meccset. Azt nem lehet mondani, hogy mumusa lenne Van Gerwen, de ott motoszkál már a fejében, ez egészen biztos. Egyrészről soha senkitől nem kapott ki ennyiszer, másrészről az elmúlt tíz meccsükön kilencszer maradt alul ellene, ebből ötször idén. Legtöbb esetben nem is sok babér termett számára, vagy ha termett, mint például év elején a The Mastersen, akkor pedig nem élt a lehetőséggel. A Premier League-ben hatszor találkoztak és Taylor csak egy győzelmet tud felmutatni, emlékezhetünk, hogy 2014-ben egy csúnya 0-7-be is belenézett a holland ellen, igaz, abban az időszakban közel sem ment ilyen jól neki a játék, mint most.

Hiába van tehát zseniálisan jó formában az angol, ellene Van Gerwen is mindig nagyon készül. Amíg Chizzy ellen benne volt, hogy kicsit kienged, becsúszik neki egy gyengébb este, nem koncentrál annyira, addig ez most elképzelhetetlen. Bár a bukmékerekkel nem értünk egyet, ilyen különbség nincs a két játékos között, de nálunk is a világelső holland a mérkőzés favoritja, és úgy gondoljuk, hogy egy borzasztó kiélezett meccsen, de ő szerzi meg a két pontot. 

Michael van Gerwen-Phil Taylor
Hatharom-tipp: Van Gerwen
1.50 @ TippmixPro

Kíváncsi vagy a játékosok tornaátlagára, a maximumaik számára vagy, hogy milyen százalékban értékesítették eddig a kiszállókat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden statisztikát megtalálhatsz!

A Van Gerwen-Taylor csúcsrangadóra kicsit várni kell majd, de unatkozni aligha fogunk előtte, hiszen az est kapásból a 2016-os világbajnoki döntő visszavágójával veszi kezdetét, vagyis főszerepben Gary Anderson és Adrian Lewis. A címvédő skót klasszis számára borzasztóan fontos ez a forduló, hiszen kétszer is tála elé kell állnia, ha rossz napot fog ki, akkor igencsak eltávolodhat a legjobb négytől. Persze, ha jó lábbal kel fel, akkor sincs garancia a négy pontra, hiszen Lewis nagyszerű formának örvend és tombol benne a visszavágási vágy az elveszített vb-fináléért. A hazai publikum sokat segíthet Garynek, a skót szurkolók egyébként sem a visszafogottságukról híresek, Lewis pedig kifejezetten nem számít közönségkedvencnek. Izgalmas mérkőzésnek ígérkezik, ahol szerintünk az oddsmesterek ismét érdekesen árazták be a játékosokat. Hátsó pálya ide, hátsó pálya oda, az angol ennyivel nem esélytelenebb, sőt az idei teljesítményüket nézve, inkább mondanánk Lewist a favoritnak. 

Könnyebb dolgunk van, ha a James Wade-Robert Thornton meccsen akarjuk megtippelni a győztest. A skót bár most hazai közönség előtt játszhat, hatalmas formajavulásra lenne szükség tőle, ha pariban akar lenni a jó formában lévő angol riválisával. Wade-nek ez egy komoly sansz, nyolc ponttal így is nagyon jól áll, most pedig, ha úgy alakul az este, akár növelheti is előnyét az üldözőivel szemben. Akik között ott találjuk Raymond van Barneveldet és Dave Chisnallt is, ők éppen egymás ellen néznek majd farkasszemet. Mindkét játékosnak úgy kell a két pont, mint egy falat kenyér. Egyrészről, hogy ne kerüljenek komoly bajba a kiesést illetően, másrészről, hogy ne szakadjanak le a legjobb négytől. Abszolút egy ki-ki meccs, ahol nüanszok dönthetnek, de egy igazságos iksz is benne van. Nehéz jóslatokba bocsátkozni ezzel a meccsel kapcsolatban, mert hatalmas mentális harc lesz. Ebben mondjuk a holland legenda nagyon jó, de Chisnall is képes fejben összeszedett lenni. 

A glasgow-i este stílszerűen egy skót házirangadóval ér véget. Anderson ezúttal világbajnoki csapattársával, Peter Wrighttal csap össze. Hasonló a helyzet, mint a Lewis elleni meccsénél, az extravagáns honfitársa is borzasztó jó formát mutat, csak éppen neki az elmúlt fordulókban elmaradtak a győzelmek. Számít, hogy milyen eredmény születik Gary első fellépésén. Az nem kérdés, hogy mindenféleképpen megakarja nyerni ezt a találkozót, viszont nem mindegy, hogy annak a tudatában állhat oda, hogy két pontot már bezsebelt vagy mondjuk úgy, hogy benne van a pakliban, hogy nullázza ezt az estét. Mielőtt tehát itt fogadásra adnánk a fejünket, érdemes megvárni a Lewis elleni összecsapását.

Hetedik forduló (március 17, Glasgow) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 Gary Anderson-Adrian Lewis 1.80 4.45 2.90
20:45 James Wade-Robert Thornton 1.50 4.90 3.95
21:15 Michael van Gerwen-Phil Taylor 1.50 5.00 3.70
21:45 Raymond van Barneveld-Dave Chisnall 2.55 4.25 2.00
22:15 Gary Anderson-Peter Wright 1.80 4.30 2.85
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!