Premier League

Így szerepeltek a liga tűzoltói

Választ természetesen csak májusban kapunk kérdésünkre, ám az alábbi összeállításból kiderül, milyen hatékonysággal dolgoznak a Premier League "tűzoltói".

Nemrég bejelentették a Newcastle United hivatalos oldalán, immáron nem Steve McClaren a Szarkák edzője. A Newcastle Unitedmár napok óta tárgyalást folytatott Rafa Benítezzel, így szinte biztosra vehető, hogy a hétfői, Leicester City ellen bajnokin már ő dirigálja majd a Szarkákat - vagy legalábbis ott ül majd a lelátón. De vajon az utóbbi években mennyire volt kifizetődő döntés az utolsó 9-10 meccsre trénert váltani? A SkySports összeállítása ad választ erre.

A legfrissebb példa éppen a Newcastle gyűlölt ellenfeléhez, a Sunderlandhez fűződik, amely csapat tavaly kilenc fordulóval a vége előtt hozta Dick Advocaatot Gus Poyet helyére. A holland mester ugyan elveszítette első meccset, ám utána 12 pontot is szereztek a Fekete Macskák, így a 16. helyen, három pont előnnyel végeztek a 18., még kiesést jelentő pozíció felett.

Későn kapcsoltak 2014-ben a Norwich Citynél, Chris Hughtont öt meccsel a bajnokság lefújása előtt váltotta Neil Adams. Ekkor még a Kanáriknak öt pont előnyük volt a veszélyzónától, ám az edzőváltás rossz döntésnek bizonyult, egy pontot szerzett csak a City a továbbiakban, amellyel kiesett a Championshipbe.

A Reading sem járt jobban 2013-ban, igaz, a kék-fehéreknél Nigel Adkinsnek nem is volt könnyű dolga, négy pontra és két helyre volt kilenc fordulóval a vége előtt a mennyországot jelentő 17. pozíció. Végül a Brian McDermottot váltó ősz tréner simán kiejtette a Readinget, a lefújás pillanatában 11 pontra volt a 17. hely.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb és legemocionálisabb edzőváltása ismét a Sunderlandhez fűződik. A Celtickel komoly sikereket elérő Martin O'Neilt váltotta hét mérkőzésre Paolo Di Canio, a Macskák pedig ismét megmenekültek. Emlékezhetünk az olasz hihetetlen fanatizmusára és partvonal melletti viselkedésére például a Newcastle elleni győzelemnél. Más kérdés, hogy Di Canio aztán hamar távozott Észak-Olaszországból.

A Newcastle United is érintett volt a kiesés elleni küzdelemben, ám Joe Kinneart egészségügyi problémák miatt váltotta a klublegenda Alan Shearer és segítője, Iain Dowie. A Szarkáknak végül nem sikerült a legjobbak között maradniuk, igaz, a következő évben óriási fölénnyel nyerték a Championshipet.

Az elmúlt években szinte minden szezonra jutott egy ilyen edzőváltás, 2010-ben a már említett Iain Dowie nem tudta megmenteni a Hull Cityt, ahogyan Kevin Ball sem 2006-ban a Sunderlandet, Lawrie Sanchez viszotn sikerrel járt a Fulhammel 2007-ben, ahogyan Alain Perrin is megmentette a Portsmouth-t 2005-ben.

A Newcastle Unitedet 29 forduló elteltével egy pont választja el a 17. Sunderlandtől. A Szarkák hétfőn a listavezető Leicester Cityhez látogatnak, jövő héten pedig következik a Tyne-parti derbi a Sunderland ellen.

[1989003] 2016-03-14 21:00:00 Leicester - Newcastle Unitedx;
2016-03-12;47
2016-03-13;47
2016-03-14;47
184314