Darts

Chisnall megálljt parancsolhat a zöld tornádónak

Ismét eltelt egy hét, ismét csütörtököt írunk, vagyis este Premier League darts. Jön a hatodik forduló, a tíz világklasszis játékos ezúttal Nottinghamben szórakoztatja a nagyérdeműt.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Izgalmas, nehezen tippelhető mérkőzések várnak ránk a hatodik fordulóban. A bukmékerek szorzóit vizslatva, az egyik legsimább győzelmet a világelső Michael van Gerwentől várják, aki az idei szezonban, időnként tornádóként söpört végig az ellenfelein. Az oddsmesterek úgy kalkulálnak, hogy a holland zseni következő áldozata a tavalyi elődöntős Dave Chisnall lesz. Mi viszont szembe megyünk a fogadóirodákkal, véleményünk szerint közel sincs akkora különbség a két játékos között, mint amit a szorzók mutatnak. 

Tény, hogy Van Gerwen teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Már ebben a szezonban két major győzelemnél jár, behúzta a The Masterst és néhány napja a UK Opent is. Sziporkázik a Premier League-ben is, ahol az első heti veresége óta négy győzelmet számlál, és igazából bármennyire jól játszottak ellene, esélyt sem adott riválisainak a pontszerzésre. Nem csak eredményes, de brutálisan magas átlagokat hoz, amivel jelenleg nem tudnak konkurálni a mezőnyben. Nehéz elképzelni, hogy amíg így játszik, addig bárki is legyőzze, de kérdés, hogy lehet-e ezt a szintet napról-napra, hétről-hétre folyamatosan hozni? Egyelőre úgy tűnik igen, de éppen a Premier League az, ahol könnyebben becsúszhat egy gyengébb mérkőzés, hiszen itt a vereség is belefér, pláne Mighty Mike esetében, aki már nyolc ponttal a tabella élén tanyázik.

A tippünk szempontjából elengedhetetlen, hogy a holland ne ilyen 10-12 nyilas köröket produkáljon, de nem csak a halvány visszaesésében bízunk. Chisnall képes lehet felvenni a versenyt tömegben, neki is 100 felett van a tornaátlaga, maximumokban pedig közel azonosan állnak. Az angolnak volt már idén egy olyan meccse, amikor ment az adok-kapok és akkor gyönyörűen tartotta a lépést Phil Taylorral, valószínűleg, ha nem hátsó pályán kezdte volna azt a találkozót, akkor a pontszerzés is összejött volna neki. Az idei kiírás egyik legmagasabb színvonalú meccse volt az, abszolút képes Chizzy arra, hogy felvegye a kesztyűt. 

Játszottak egyébként már korábban döntetlent, méghozzá tavaly Brightonban, akkor masszívan 100 felett hoztak mindketten. A szigetországinak eléggé fekszik Van Gerwen játéka, ráadásul most ő kezdhet majd, első pályáról pláne nagyobb esélye van egy döntetlent elcsípni. Úgy véljük érdemes ezen a meccsen kockáztatni és behúzni az ikszet.

Dave Chisnall-Michael van Gerwen
Hatharom-tipp: Döntetlen
6.25 @ TippmixPro

Chizzyt és MvG-t majd az est utolsó mérkőzésén láthatjuk, előtte még négy összecsapást élvezhetünk. Kezdésnek rögtön a világbajnoki címvédő Gary Anderson lép majd színpadra, ellenfele pedig tanítványa, a korábbi junior vb-győztes Michael Smith lesz. A fiatal angol a kiesés elkerüléséért küzd, ami nem is egy lehetetlen küldetés számára, főleg, hogy az előző fordulókban már valamivel jobb teljesítményt láthattunk tőle. Nem szeretnénk összeesküvés elméleteket gyártani, de nehogy Anderson hozzájáruljon edzőpartnere bentmaradásához egy-két ponttal...Bár kell a győzelem a Repülő Skótnak is, neki igazán a jövő heti glasgow-i forduló lesz a fontos, ahol kétszer is tábla elé áll majd. No meg azt sem szabad elfelejteni, hogy Gary az előző héten kifejezetten gyenge produktummal rukkolt elő, mind a Premier League-ben, mind pedig a UK Openen. 

A nap egyik slágermeccse a skót Peter Wright és az angol Adrian Lewis összecsapása lesz. Idén először adnak a bukmékerek ugyanolyan esélyt a győzelemre mindkét játékosnak. Valóban egy megtippelhetetlen mérkőzés. Wright egy UK Open-döntővel a háta mögött érkezett Nottinghambe, ami egyrészről pozitív, másrészről pedig némileg kudarc, hiszen ismét nem jött össze neki a régóta áhított major trófea. Jó formában van, tömegben is elkapta a fonalat, de ugyanez igaz Lewisra is, aki bár Taylorral nem tudott mit kezdeni, de összességében meggyőző éve van. Abszolút benne van a pakliban, hogy pontosztozkodással ér véget a találkozó.

Hasonlóan nehéz favoritot megnevezni a Raymond van Barneveld-James Wade összecsapáson is. Előbbinél valamiféle formahanyatlás figyelhető meg, az elmúlt hetekben finoman szólva sem volt ütőképes a játéka. Wade viszont éppen az ellentéte, legalább is Exeterben igen impozáns teljesítménnyel győzött, ugyanakkor hullámzás nála is megfigyelhető és a mérkőzések végén még mindig hajlamos hibázni, ez pedig Barney ellen akár végzetes is lehet. Tavaly egyébként ugyanígy Nottinghamben találkoztak, akkor Wade 7-3-ra győzött. Ennyire sima találkozóra nem számítunk, valószínűleg nüanszok döntenek majd a legekben, a vége pedig elképzelhető, hogy egy igazságos döntetlen lesz. 

Egy mérkőzés maradt még hátra, az utolsó helyen kullogó Robert Thornton a 16-szoros világbajnok Phil Taylorral néz majd farkasszemet. Az angol legenda hétről-hétre parádés teljesítményt hoz, a skót pedig hétről-hétre alulmúlja magát. Nem kérdés, hogy Taylor a favorit, és bár idén volt már egy-két "tuti", ami csúnyán besült, talán a legnagyobb meglepetés lenne, ha The Thorn pontot szerezne ezen a meccsen.

Hatodik forduló (március 10, Nottingham) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 Michael Smith-Gary Anderson 4.10 5.00 1.45
20:45 Peter Wright-Adrian Lewis 2.25 4.10 2.25
21:15 Raymond van Barneveld-James Wade 2.35 4.30 2.15
21:45 Robert Thornton-Phil Taylor 6.75 6.50 1.20
22:15 Dave Chisnall-Michael van Gerwen 6.50 6.25 1.22
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!