Darts

Van Gerwen vagy Taylor, esetleg meglepetés születik?

  • hatharom.com

Elég sűrű lesz a vasárnapi program Mineheadben, ugyanis ma kerül sor a negyeddöntőkre, az elődöntőkre és a döntőre is, ami egyben azt is jelenti, hogy ismét kora délutántól késő estig tart majd a darts-show. A két legnagyobb favorit, a címvédő Michael van Gerwen és az ötszörös bajnok Phil Taylor még versenyben van, így izgalmas végjátékra számíthatunk.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Az első két napon egymást érték a cifrábbnál cifrább eredmények, de ezt már megszokhattuk az egyedi lebonyolítású UK Openen - nincs kiemelés, minden kör előtt sorsolnak, bárki összekerülhet bárkivel. A legjobb nyolc közé csupán három top 10-es játékos jutott el, név szerint a címvédő és világelső Michael van Gerwen, az ötszörös bajnok Phil Taylor és a tavalyelőtti vb-döntős Peter Wright. Közülük a holland géniusz kapta a legkönnyebb negyeddöntős ellenfelet az angol Barry Lynn személyében. Ha a legnagyobb darts-rajongóknak sem ismerős ez a név, az nem véletlen, az essex-i játékos ugyanis amatőrként vesz részt a tornán. 

Egészen döbbenetes Lynn menetelése, már történelmet írt, korábban soha egyetlen amatőr dartsos sem jutott el ilyen magasságba a UK Openen. Gyakorlatilag bármelyik győzelmét ki lehetne emelni, hiszen minden profik elleni sikere bravúrnak számít, de a legnagyobbat a világbajnoki címvédő Gary Anderson ellen aratott győzelme szólt. A bukmékerek természetesen totál esélytelennek tartották (13-szoros pénzt fizetett a továbbjutása), de Lynn fittyet hányva mindenre, 9-3-ra legyőzte a Repülő Skótot. Anderson nem most játszotta élete meccsét, de ez semmit nem von le az angol érdemeiből, pláne, hogy mellette Brendan Dolant és Stuart Kellettet is kiütötte. Az ő esetében szerencsétlen sorsolásról nem igazán beszélhetünk, hiszen rajta kívül csak top 50-es profik vannak versenyben, és már így is abszolút kihozta a maximumot ebből a tornából, ezt a meccset bónuszként is felfoghatja, melyen a világ legjobbja ellen harcolhat a nagy színpadon, több ezer néző előtt.

Komolyabb esélylatolgatásba sok értelme nincs belemenni, nagyjából csak az a kérdés, hogy mennyi lesz közte. De azért ne menjünk el Van Gerwen teljesítménye mellett sem, hiszen ezen a tornán is varázslatos formában dobál. Játszott már egy meccset amatőr ellen, akkor edzés jelleggel, teljesen felszabadultan összehozott egy tökéletes leget és két 170-es kiszállót is. 

Érdemes lehet ezen a meccsen is kockáztatni, és esetleg megjátszani, hogy ismét megdobja a legmagasabb kiszállót, a tornán egyébként már négyszer (!) megcsinálta, ami szintén félelmetes. A legjobb értéket ezen a meccsen egy magas kiszállóban látjuk, Van Gerwenben természetesen mindig benne van, de ha éppen sikerül Lynnek lemennie és nem izgulja el, akár még ő is lehozhatja, hiszen Kellett ellen például egy bullseye-bull-bullseye kombival zárta le a meccset...

Michael van Gerwen-Barry Lynn
Hatharom-tipp: Legnagyobb kiszálló - 124.5 pont felett
Odds: 1.83

A többi mérkőzésen nagyobb izgalom várható, főleg a Jelle Klaasen-Kyle Anderson derbin. Utóbbinak már ez a negyeddöntő is élete legjobbja egy major versenyen, de tudtuk, hogy be fog következni, és ő biztosan nem úgy áll majd oda, hogy elégedett ezzel. Az eddig mutatott játékával nem is esélytelen a holland ellen, aki egyébként szintén először jár itt Mineheadben a legjobb nyolc között. Ugyanez elmondható Joe Cullenről is, aki sok-sok próbálkozás után tudott végre eljutni egy negyeddöntőbe kiemelt tornán. Nagyszerű játékkal verte Stephen Buntingot a 16 között, nagy kérdés, hogy maradt-e még benne a tavalyi döntős Peter Wright ellen. Papíron a nap utolsó mérkőzése, Phil Taylor és Mark Webster összecsapása lesz a legrangosabb, hiszen ők világbajnoki negyeddöntőben is találkoztak már. Érdekesség, hogy akkor, 2011-ben a walesi tudott diadalmaskodni, viszont azóta sem jött össze neki ez a bravúr, 13 meccse nyeretlen a legenda ellen. Látva Taylor formáját, nem valószínű, hogy ez a sorozat most fog megszakadni.

A UK Open negyeddöntős párosításai
Időpont Jétékos Odds Játékos Odds
13:45 Jelle Klaasen 1.50 Kyle Anderson 2.30
14:30 Peter Wright 1.18 Joe Cullen 3.80
15:15 Michael van Gerwen 1.01 Barry Lynn 15.00
16:00 Phil Taylor 1.12 Mark Webster 4.65

Ami a végső győztest illeti, egyértelműen a holland klasszis a favorit. Elképesztően könnyedén hozza a 100 feletti átlagokat, jelenleg csak Taylor veheti fel vele a kesztyűt, és nem csak tömegben, hanem mentálisan is. Rajta kívül ugyanis szinte mindenki elég hitehagyottan lép Van Gerwen ellen a színpadra, ami persze nem csoda, hiszen tényleg demoralizálóan játszik.