Darts

Bemutatkoznak a nagyágyúk

A hétvégén sem maradunk darts nélkül, pénteken a hollandiai Venrayben kezdetét vette a szezon első European Tour-versenye. Az első napon továbbjutó 16 játékoshoz csatlakozik a 16 kiemelt sztár, így szombaton már igazi csemegék is lesznek. Phil Tayloron és Raymond van Barnevelden kívül gyakorlatilag minden nagyágyú színpadra lép, ráadásul már kora délután megkezdődnek a küzdelmek, így ismét egy egész napos darts-maraton vár ránk.

Ha kíváncsi vagy a mérkőzések részletes statisztikáira, akkor látogass el a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára!

Mint azt a bevezetőben említettük, csemegék is lesznek a mai napon, ilyen például Peter Wright és Stephen Bunting csatája, amit egész nyugodtan a nap slágermeccsének is nevezhetünk, elvégre két olyan játékos feszül majd egymásnak, akik tavaly még a Premier League-ben is összecsaptak. Utóbbi azóta kikerült a legrangosabb versenysorozatból, de ettől nem lett rosszabb dartsos, és abban is biztosak lehetünk, hogy az idei szezonban mindent megfog tenni annak érdekében, hogy visszaküzdje magát. 

Nem lesz egyszerű dolga, mert elég sűrű a mezőny. 2016-ban eddig a The Mastersen láthattuk játszani, ahol egy igen komoly pofonba szaladt bele Michael van Gerwen ellen (1-10), ugyanakkor azt muszáj megemlíteni, hogy a holland 112-es átlaggal rukkolt elő, ami valamelyest megmagyarázza a nagy verést. A UK Open első selejtezőhétvégéjén nem különösebben alkotott maradandót, itt Venrayben pedig hozta a kötelezőt John Michael ellen. 94.93-as átlag, 40%-os kiszállózás, de igazából semmi nyomás nem volt rajta, hiszen a görög ellenfele finoman szólva sem dobott jól. Ez persze semmit nem von le Bunting érdemeiből, de nyilván most kategóriákkal nehezebb dolga lesz, hiszen Wright garantáltan ott liheg majd a nyakában.

Az extravagáns skótnak nem különösebben ment jól a tavalyi szezon első felében ezeken az ET-versenyeken, viszont rendre elég frusztráltan állhatott oda a tábla elé, hiszen a Premier League-ben sem jöttek számára az eredmények. Most teljesen más a helyzet, tele önbizalommal játszhat, kettőből kettőt húzott be eddig, amivel a tabella második helyén áll. Nem hozott kiemelkedően jó számokat a csütörtöki Barneveld elleni meccsén, de közrejátszhatott ebben az is, hogy új nyilakkal dobott.

Az egymás elleni eredményük 5-1-3 Bunting javára, ami mindenféleképpen meglepő, viszont az angol a győzelmei nagy részét a zseniális 2014-es évében szerezte a skót ellen. A legemlékezetesebb meccsük talán a tavalyi UK Open-elődöntőjük, ahol Wright egy 10-0-át osztott ki, ezen a szinten egy major tornán a legjobb négy között meglehetősen ritka az ilyen. Most ennél sokkal szoros meccsre számítunk. Nüanszok dönthetnek, és miután "Snakebite" fejben borzasztóan egyben van, így az igazán fontos pillanatokban az ő nyilai landolhatnak pontosabban a táblában, ami eldönti a csatát a javára.

Peter Wright-Stephen Bunting
Hatharom-tipp: Wright jut tovább
TippmixPro @ 1.45

A délutáni szakasz kiemelkedő meccse Ian White és Simon Whitlock küzdelme lesz. Némileg meglepő, hogy nincsenek az oddsaik még közelebb egymáshoz, hiszen előbbi az idei néhány tornáján nem játszott csúcsformában, az aussie klasszis viszont tegnap első szemüvegben megvívott meccsén egyáltalán nem teljesített rosszul. Volt például 12 nyilas legje is, képes ő még megrázni magát, White-nak pedig nem különösebben szíve csücske a mindössze hat legig tartó küzdelem. Érdekesnek ígérkezik az osztrák házirangadó is Mensur Suljovic és Rowby-John Rodriguez között. Előbbi képes a stabilabb játékra, de ha kicsi Johnt elkapja a gépszíj, akkor bárki orra alá képes borsot törni. Kérdés, hogy mennyire kezeli majd jól Suljovic lassabb ritmusát, egy másik ilyen stílusú játékos, Justin Pipe ellen kettőből kétszer kapott ki, mindkettő egyébként European Tour-versenyen volt. Említést érdemel még Ryan Harrington is, aki az 1995-ben világbajnoki döntőt játszó Rod fia. Első ET-tornáján vesz részt, kíváncsian várjuk mire megy James Wade ellen. 

Az esti etapban is nagyszerű meccsek várnak ránk, kifejezetten izgalmasnak ígérkezik Kim Huybrechts és Devon Petersen csatája. Utóbbi nagyszerű formát mutatott a pénteki meccsén, akár még meg is lepheti a belga Hurrikánt. Színpadra lép egyébként a világelső és címvédő Michael van Gerwen, a regnáló világbajnok Gary Anderson és a világranglista-harmadik Adrian Lewis is. Papíron Andersonnak lesz a legnehezebb dolga, Mervyn King időnként még képes klasszis teljesítményre. 

Dutch Darts Masters második forduló programja
Időpont Jétékos Odds Játékos Odds
Délutáni szakasz
13:00 Justin Pipe 1.90 Jamie Lewis 1.70
13:30 Terry Jenkins 1.35 James Richardson 2.65
14:00 Brendan Dolan 2.00 Daryl Gurney 1.65
14:30 Mensur Suljovic 1.50 Rowby-John Rodriguez 2.25
15:00 Ian White 1.65 Simon Whitlock 2.00
15:30 Dave Chisnall 1.12 Kevin Thomas 4.75
16:00 James Wade 1.09 Ryan Harrington 5.25
Esti szakasz
19:00 Jelle Klaasen 1.45 Kevin Painter 2.40
19:30 Kim Huybrechts 1.40 Devon Petersen 2.50
20:00 Michael Smith 1.35 Gerwyn Price 2.60
20:30 Michael van Gerwen 1.06 John Henderson 6.00
21:00 Gary Anderson 1.20 Mervyn King 3.65
21:30 Benito van de Pas 1.95 Mark Webster 1.70
22:00 Adrian Lewis 1.10 Remco van Eijden 5.00
22:30 Peter Wright 1.45 Stephen Bunting 2.35