Darts

Taylor-Barneveld és Anderson-Lewis csúcsrangadók a nyitófordulóban!

Sört, popcornt bekészíteni, tévét a Sport 1-re kapcsolni, este ugyanis kezdetét veszi a 16 versenyből álló Premier League. Rögtön az első, leedsi fordulóban összecsap a két legenda, Phil Taylor és Raymond van Barneveld, de legalább ilyen izgalmasnak ígérkezik a 2016-os vb-döntő visszavágója Gary Anderson és Adrian Lewis között.

Ha lemaradnál a mérkőzésekről, akkor pénteken az összefoglalónkból megtudhatsz mindent, ha pedig a részletes statisztikákra vagy kíváncsi, akkor keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát!

Már rögtön a nyitófordulóban bajba kerültünk, amikor a nap slágermeccsét kellett kiválasztanunk, de végül hosszos morfondírozás után a két ikon, a 16-szoros világbajnok Phil Taylor és az ötszörös győztes Raymond van Barneveld összecsapására esett a választásunk. Ez lesz a 73. (!) mérkőzésük, ami a darts történetében abszolút rekordnak számít. Döbbenetes szám, elsőnek egyébként 1990-ben mérték össze tudásukat, de a meccseik java részét 2006-tól vívták, amikor a holland legenda is csatlakozott a PDC-hez. 

Mondani sem kell, hogy óriási a rivalizálás köztük, számtalan nagy csatát játszottak, elég csak a 2007-es drámai vb-döntőjükre gondolni. Időnként nem csak a nyilaik a táblában, de ők maguk is összetűzésbe keveredtek a színpadon, ettől függetlenül azonban a civil életben baráti kapcsolatot ápolnak. Jó példa erre, hogy Taylor volt az, aki felajánlotta Barneynak, hogy lakjon nála, amikor a holland klasszist megzsarolták, és a családja biztonsága is veszélybe került. 

Mindketten túl vannak már a karrierjük csúcsán, de mint látható, még mindig a mezőny meghatározó alakjai, nélkülük elképzelhetetlen a Premier League. Csak ebben a versenysorozatban 23-szor meccseltek az elmúlt években, az egymás elleni mérlegük 16-4-3 - négyszer döntetlent játszottak - az angol javára. Párharcuk meglehetősen egyoldalú tehát, viszont ha az elmúlt három kiírást nézzük, akkor három győzelem íródott Barney neve mellé, és csak kettőt szerzett Taylor, három alkalommal pedig remiztek. Szóval az utóbbi időben abszolút nem uralta a párharcot az 55 éves szigetországi zseni. 

A bukmékereknél ennek ellenére Taylor a favorit, ami a szezon első tornáján, a The Mastersen mutatott formák és az all time H2H-jük (53-4-15) miatt lehet. A múlt hétvégén Milton Keynesben egyértelműen az angol játszott meggyőzőbben, 102.03-as átlaggal vágott vissza Jelle Klaasennek, 104.48-cal verte Peter Wrightot, majd 103.45-tel esett ki Michael van Gerwen ellen, de hét meccsnyilat is mellé bombázott. Tömegben tehát borzasztóan jót hozott, Barney pedig éppen e tekintetben szenvedett, csak 86.83-at produkált, ami a győzelemhez nem is volt elegendő. A holland nem az, akit egy ilyen teljesítmény után néhány nappal később egy teljesen más helyszínen le lehetne írni. Szinte biztos, hogy összekapja magát, Taylor fejében pedig ott motoszkálhat majd, hogy a Premier League-ben öt meccse nem tudta legyőzni a nagy riválisát.

Phil Taylor-Raymond van Barneveld
Hatharom-tipp: Döntetlen
4.25 @ TippmixPro

Taylor és Barney nagyjából 22 óra magasságában lép majd színpadra, előtte azonban két mérkőzés is lesz még. Az est egy skót-angol csatával veszi kezdetét, méghozzá Peter Wright és az újonc Michael Smith részvételével. Bár Smith első PL-meccsére készül, nem lehet túl nyugodt Wright sem, hiszen három éve a világbajnokságon és 2014-ben a UK Openen is szoros derbit vívtak. Ez lehet a nap egyik legjobb mérkőzése, amit majd a legsimább követhet. Utánuk ugyanis a világelső Michael van Gerwen fog színpadra lépni, aki rögtön tornagyőzelemmel indította a 2016-os évet, és egy-egy meccsén bizony elképesztő formában dobált. Ellenfele James Wade lesz, aki tavaly megtapasztalhatta már, milyen nullára kikapni a hollandtól...

A két legenda párharca mellett az est másik fénypontja Gary Anderson és Adrian Lewis mérkőzése lesz, amely a 2016-os vb-döntő visszavágója. Egyiküknek sem sikerült túl fényesre a rajt, hiszen a The Mastersen rögtön az első körben kiestek. A címvédő skót játéka volt a meggyőzőbb, de ne legyen kétségünk afelől, hogy Lewis összekapja magát, és megpróbál revánsot venni. Utolsóként a skót Robert Thorntont és az angol Dave Chisnallt szólítják majd a tábla elé. Pikáns derbinek ígérkezik ez is, már csak a néhány nappal ezelőtti meccsük okán is, amit Chizzy 0-8-ról nyert meg 10-9-re. Lesz miért visszavágnia Thornak...

Első forduló (február 4, Leeds) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:20 Peter Wright-Michael Smith 1.95 4.20 2.70
21:15 Michael van Gerwen-James Wade 1.25 5.75 6.00
22:00 Phil Taylor-Raymond van Barneveld 1.70 4.25 3.25
22:45 Gary Anderson-Adrian Lewis 1.85 4.35 2.80
23:15 Robert Thornton-Dave Chisnall 3.05 4.25 1.80
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!