Darts

A The Mastersszel veszi kezdetét a szezon

Néhány hetet kellett kibírnunk csak darts nélkül, szombaton ugyanis újra beindul a show, méghozzá az angliai Milton Keynesben, ahol két nap alatt a világranglista 16 legjobb játékosa méri össze tudását a The Masters keretén belül.

Az első fordulóban és a negyeddöntőben tíz, míg az elődöntőben és döntőben tizenegy leget kell nyerni a győzelemhez.

Nincs nagy múltja ennek a tornának, ez csupán a negyedik kiírás lesz. Az első két versenyt még Skóciában rendezték és novemberben, tavaly viszont már ezzel a tornával indult a szezon, és új helyszínt is kapott, az angliai Milton Keynest. Ez egy nagyszerű kezdeményezés, hiszen ahogyan a bevezetőben említettük, a világranglista 16 legjobb játékosa alkotja a főtáblát, ennél rangosabb mezőnyt nemigen lehet elképzelni. Fogadás szempontjából a lebonyolítás nem a legszerencsésebb, ugyanis a hétvégén lezavarják az összes meccset. A dicsőség mellett egyébként a győztes még 60 ezer angol fontot is zsebre vághat, köszönhetően a nagy hírű svéd bukmékerirodának.

Mivel a világbajnokság óta egyetlen PDC-tornán sem vettek részt a játékosok, így a formájukról semmiféle információnk nincs, ennek fényében meglehetősen bátor dolog a végső győztesre fogadni. Az oddsmesterek, ahogyan tavaly szinte minden versenyen, most is a világelső Michael van Gerwen sikerére fizetik a legkevesebb pénzt. Nagy kérdés vele kapcsolatban, hogy miként sikerült megemésztenie, hogy egy elképesztően sikeres szezon után nemhogy nem nyerte meg a vb-t, de még döntőbe sem tudott jutni. Csak hab a tortán, hogy minden idők legmagasabb vesztes átlagát produkálta az Ally Pallyben. Ő a címvédő a The Mastersen, tehát egy éve gyorsan sikerült egy trófeával vigasztalódnia az elveszített vb-elődöntő után, most viszont sokkal nagyobb csalódás lehetett számára a londoni vereség.

Aki viszont tele önbizalommal vághat neki a versenynek, az a világbajnoki címvédő Gary Anderson. A Repülő Skót nagyszerű játékkal hódította el ismét a Sid Waddell-trófeát, és ezzel bizonyította, hogy a 2015-ös győzelme nem a véletlen műve volt, a szurkolók meg is választották az év játékosának. Feljött a világranglistán a második helyre, és nem olyan óriási a lemaradása a holland riválisa mögött. Ez csak egy plusz motivációs faktor lehet a számára, bár világbajnokként valószínűleg minden tornán a maximumot szeretné nyújtani. Nem csak a ranglistán, de a bukmékereknél is előrébb lépett, tavaly még a legtöbb esetben harmadik favoritnak tartották, most viszont már megelőzi a legendát, Phil Taylort.

Nem véletlenül, az angol klasszis ugyanis 2015-ben egyetlen major tornán sem tudott diadalmaskodni, ilyen pedig 22 éve, a PDC-s karrierje elején fordult elő vele legutóbb. Nem nevezhető gödörnek az, amiben Taylor van, hiszen még mindig fantasztikus teljesítményekre képes, de a rangos tornagyőzelmekhez több kell. 

A legjobb darts-tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!

Természetesen számolni kell a világbajnoki döntős Adrian Lewisszal, a közönségkedvenc skót Peter Wrighttal és a holland Raymond van Barnevelddel is, akit egyébként ismét a top 10 között köszönthetünk. A titkos esélyesek között tartjuk számon az angol Michael Smith-t, aki az ősszel a Grand Slamen első major elődöntőjét, míg az Ally Pallyben első negyeddöntőjét könyvelhette el. Úgy tűnik, hogy most már nem csak egy-egy meccsen tud kiemelkedőt nyújtani, egyre inkább az a kérdés, hogy mikor jön el számára az igazán nagy áttörést jelentő tornagyőzelem? Lehet éppen most? Elég komolyat lehetne kaszálni vele, a 2015-ös év fiatal játékosának egyébként őt választották.

Sokesélyes a küzdelem, ami biztos, hogy már a főtáblán igen pikáns csatákat láthatunk. Taylor például rögtön az ellen a Jelle Klaasen ellen kezd, akitől meccsnyílról kapott ki az Alexandra Palace-ben. De hasonló élményekkel áll majd a tábla elé Smith is, aki pedig Barney-tól szenvedett hasonlóan drámai meccsen vereséget. Érdemes lesz tehát a hétvégén a képernyők elé ülni, természetesen mindkét játéknapra előzetessel készülünk.

Ki lesz a The Masters bajnoka? - a     szorzói
Játékos Odds Játékos Odds
Michael van Gerwen 2.60 Gary Anderson 4.20
Phil Taylor 9.00 Adrian Lewis 10.25
Peter Wright 16.00 Dave Chisnall 18.75
James Wade 20.00 Michael Smith 22.00
Raymond van Barneveld 27.00 Jelle Klaasen 33.00
Robert Thornton 46.00 Kim Huybrechts 54.00