Kézilabda

Hibázó kapitány, betliző játékosok - ez nem a mi Eb-nk volt

  • hatharom.com | Fotók: pol2016.ehf-euro.com | Videók: NSO

Egy győzelmével és öt vereségével a 12. helyen zárta a lengyelországi Európa-bajnokságot a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely - a női csapatunkhoz hasonlóan - ezzel lemaradt a riói olimpiai játékokról.

Nagy Lászlóra nem lehetett panasz, 21 góljával a magyar csapat legeredményesebb játékosa lett

Az olimpiai kvalifikációs tornán való indulási jogért indult harcba a magyar válogatott, amely egy rendkívül megfiatalított kerettel és egy új szövetségi kapitánnyal vágott neki a lengyelországi kontinenstornának. A célok eléréséhez segítségül kaptunk egy ideálisnak mondható sorsolást és több száz, a helyszínen a csapatot buzdító szurkolót, ám a gárda nemhogy nem érte el a célkitűzéseit, de bizonyos szakaszokban kritikán aluli teljesítményt nyújtott.

A nyitómérkőzésünkön Montenegróval ugyan még könnyedén elbántunk (32-27), de azt követően az oroszok elleni kulcsmeccset nagyon gyenge produkcióval elbuktuk (26-27), mint utólag kiderült, ez pedig az egész Eb-teljesítményre rányomta a bélyegét. A dánok elleni nyolcgólos vereség benne volt a pakliban (30-22), a németek elleni "tízes" viszont egy újabb övön aluli ütésnek felelt meg (29-19), még akkor is, ha a sérülésektől tizedelt germánok azóta már a legjobb négyig jutottak. Az utolsó szalmaszálat a vb-3. spanyolok ellen ugyan próbáltuk megragadni, de szoros vereségnél többre ott sem futotta az erőnkből (31-29), hogy aztán a svédek ellen újra egy teljesen szétesett csapat benyomását keltve, az Eb legkevesebb gólját lőve búcsúztunk az álmoktól (22-14).

A magyar csapat eredményei
Svédország Magyarország 22 : 14
Spanyolország Magyarország 31 : 29
Németország Magyarország 29 : 19
Dánia Magyarország 30 : 22
Oroszország Magyarország 27 : 26
Magyarország Montenegró 32 : 27

A magyar válogatott a középdöntők leggyengébb csapata lett, nálunk kevesebb gólt senki sem szerzett (110), a II-es csoportból 0 ponttal és -29-es gólkülönbséggel zuhantunk ki, ami meccsenként közel hatgólos vereséget jelentett. A csalódottság nem csak a szurkolók, de a szakma és persze a játékosok körében is óriási, különösen annak fényében, hogy női együttesünk már korábban elveszítette az olimpiai indulás jogát.

A II-es középdöntős csoport végeredménye
1. Spanyolország 5 4 1 135–130 +5 8
2. Németország 5 4 1 140–129 +11 8
3. Dánia 5 3 1 1 139–123 +16 7
4. Svédország 5 1 2 2 126–121 +5 4
5. Oroszország 5 1 1 3 132–140 –8 3
6. MAGYARORSZÁG 5 5 110–139 –29 0

Dujshebaev olykor nem hitte el, amit lát

Bár a kézilabda csapatsport, Talant Dujsebajev magára vállalta a felelősséget. A magyar válogatott élére 2014 őszén kinevezett szakember első világversenyén vett részt a csapattal és saját bevallása szerint is rosszul mérte fel az erőviszonyokat. A kirgiz származású spanyol fiatalítási hulláma a selejtezők során még bevált, de az orosz, portugál, ukrán triót megelőzni nem volt akkora kihívás, mint a rendkívül erős Eb-mezőnyben helytállni. Dujsebajev 9 olyan játékossal utazott el a tornára, akik korábban nem jártak még világversenyen, miközben olyan korábban stabil kerettagoknak számító és komoly nemzetközi rutinnal rendelkező kézilabdázókat hagyott itthon, mint Császár Gábor, Lékai Máté vagy Ilyés Ferenc, majd ezt a névsort erősítette a sérült Gulyás Péter és Balogh Zsolt hiánya. A magyar bajnokságban pallérozódó fiatalok nem bírták felvenni a kesztyűt a BL-ben vagy épp' a Bundesligában szereplő játékosok ellen, így pedig nem is lehetett más a végeredmény, csak a csalódást keltő 12. hely. Hogy a fiatalításra szükség van, az nem kérdés, ám sokakban felmerült az is, hogy miért pont ezen a rendkívül fontos tornára kellett mindezt időzíteni -  az "ifjú titánokat" éppenséggel Rióban is be lehetett volna dobni a mély vízbe.

Szerinted menjen vagy maradjon Dujsebajev?x;

A fiatalok mellett azonban mintha a kapitány is összeroppant volna a teher súlya alatt. A szélsőséges érzelmi megnyilvánulások persze Dujsebajev személyétől nem állnak távol, az viszont igen, hogy így leszerepeljen valahol. Márpedig szavai szerint ebben ő is saras. A németek elleni pofon után például azt mondta: "sajnos hibáztam, mert sem erőnlétileg, sem technikailag nem sikerült a felkészítő munkám. Az Európa-bajnokság után leteszem a szerződésem a magyar szövetség elnökségének az asztalára. Ez nem azt jelenti, hogy lemondok, hanem azt, hogy amennyiben és ahogyan változtatni kívánnak, azt elfogadom. A szerződésem a 2017-es világbajnokság végéig szól, és ha rajtam múlik folytatom a megkezdett munkát, a jövő csapatának építését". Ezek szerint Dujsebajevben a németek elleni zakó után tudatosulhatott, hogy hibázott a keret kialakításánál, ezzel együtt a hátralévő két meccsen igyekezett felrázni a csapatát. Ez a spanyolok ellen sikerült is, hiszen talán a torna legjobb teljesítményét nyújtva végig kiélezett csatára késztettük a világ egyik legjobb válogatottját, de ha a hispánok elleni volt a legjobb, akkor az utána következő svédek elleni a legrosszabb meccsünk. "Nincs még egy ember, aki annyira szégyelli magát, mint én – jelentette ki Talant Dujsebajev a szerdai meccs után  "El sem tudom képzelni, hogyan tudunk élni ezután a szégyen után....nem tudok mit mondani a dán, német és svéd meccsről. Leírhatatlan, hogyan érzem magam. Hihetetlen, amit megéltem ezalatt a két hét alatt. Le kell ülnöm és végiggondolni a jövőmet. A döntést én fogom meghozni, nem az elnök vagy a szövetség."  

Dujsebajev fejében tehát felmerült a lemondás gondolata, ami részéről teljesen érhető: nem ezért vállalta el a munkát, és nem ezért fizetik. Főállásban egyébként a BL-aspiráns Kielcét irányítja, tehát állás nélkül nem maradna, a válogatottal pedig elég szellős lenne az éve. Ezzel együtt Dujsebajev kiváló, háromszoros BL-győztes szakember, aki játékosként világ- és olimpiai aranyérmet is szerzett, fanatizmusa és tudása pedig remek egyveleget alkot egy új generáció felépítéséhez.

Ami a játékosokat illeti, több olyan is akadt a keretben, akinek láthatóan magas volt ez a szint. A szélső játékunk látványosan gyenge volt, kevés helyzetet játszottuk ki ezekre a posztokra, de azokból is sikerült jó párat elpuskázni, lerohanásos gólokat alig lőttünk, cserébe viszont rengeteget kaptunk.Többet várhattunk az irányító poszton bizonyítási lehetőséget kapó Faluvégi Rudolftól, aki mindössze 13-szor lőtt a kapura, de Nagy Kornél is talán a spanyolok elleni találkozón vállalt egyedül fontosabb szerepet. Az átlövőink közül Bodó (46) és Jamali (46) is 50 százalék alatti hatékonysággal tüzelt a tornán, a másik oldalon Nagy László (60) és Ancsin Gábor (54) elfogadhatóan teljesített. A beállós poszton Zubai nehezen volt megjátszható, de a kevés lehetőségével kiválóan sáfárkodott (4/5), míg Bánhidi Bence a torna egyik kellemes meglepetését szolgáltatva 19 kísérletből 14 gólig jutott. A kapusainknak nem volt könnyű dolga, számtalanszor kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, ennek ellenére Mikler (29%) és Bartucz (27%) is megtette, ami tőle tellett.

Az Eb talán legkellemetlenebb meglepetése a pocsék büntetőzés volt, a magyar csapatnál senki nem értékesítette rosszabb százalékkal a hétmétereseket (16/28), sereghajtók lettünk a mezőnybeli lövések terén is (55%), míg a 68 eladott labdánál egyedül a lengyelek bírnak többel.

A magyar csapat Eb-statisztikája -  a nagyobb felbontásért kattints a képre!

Összességben keserű szájízzel tekinthetünk vissza erre az Európa-bajnokságra, egyértelmű, hogy ennél mindenki többre számított. A 2015-ös vb után a 2016-os olimpiai is elúszott a férfi válogatottunk számára, a 2017-es vb-re pedig még selejtezőt kell játszanunk. Zsinórban három nagy tornáról lecsúszni már valóban kínos lenne.