Australian Open

Djokovics vs Federer - előrehozott döntő?!

  • hatharom.com

A két ikon 45-ik alkalommal feszül egymásnak Melbourne-ben, az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében.

ATP Australian Open, tizenegyedik játéknap - elődöntő - a    szorzói.
Játékos Odds Játékos Odds Kezdés
Novak Djokovics 1.30 @ TippmixPro Roger Federer 3.05 @ TippmixPro 9:30
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Profi tenisz-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

A felső ágon összejött a csúcsrangadó, vagyis a címvédő és világelső Novak Djokovics és az ötszörös bajnok Roger Federer mérkőzése. Talán nem túlzás előrehozott döntőként tekinteni erre a derbire, hiszen a tavalyi esztendőben vitathatatlanul ők ketten voltak a legjobbak, a szezon második felében a három legnagyobb versenyen, Wimbledonban, a US Openen és a világbajnokságon egyaránt köztük dőlt el a trófea sorsa. Mindhárom alkalommal egyébként a szerb klasszis győzött, így nem meglepő, hogy a 22-22-es egymás elleni mérlegük ellenére a bukmékerek toronymagas favoritnak tartják ezen az összecsapáson. Grand Slam-tornán legutóbb a 2011-es Roland Garroson adtak Djokovicsra 1.40 alatti oddsot Federer ellen, akkor a svájci géniusznak sikerült borítania a papírformát. 

Fejetlenül, azért nem szabad lecsapni Roger szorzójára, bár valóban csábító a több, mint háromszoros pénz, ugyanakkor láthattuk, hogy a belgrádi hős Rafa Nadalt is mennyire könnyedén végezte ki az utóbbi időben, és ott még többet fizettek a spanyolra...Persze a helvét zseni sokkal komolyabb ellenállásra képes, még mindig ő az a játékos a mezőnyben, aki a legnagyobb veszélyt jelenti Djokovicsra. 

Ha a tornán mutatott formájukat vesszük, akkor némileg talán alacsony az az 1.30, hiszen a szerb nem különösebben brillírozott eddig, igaz, nem is volt rá szüksége. No, meg azt is tudjuk, hogy mindig képes egy lapáttal rátenni, és a "kötelező" egy rossz meccset is letudta már Gilles Simon ellen. Mint ahogyan Federer is, akinek Grigor Dimitrov ellen döcögött a játéka. Azt leszámítva viszont eléggé élt a pályán és különösebben nem lehet belekötni a játékába. Az egyértelmű, hogy a tenisze elegendő lehet Djokovics legyőzésére, nem véletlen, hogy rendre fog szettet, illetve két nyert játszmáig tartó küzdelemben képes is felülmúlni. A kérdés, hogy egy hosszabb meccsen mentálisan tud-e végig, illetve három szettben a topon lenni? Erre a 2012-es wimbledoni elődöntőjük óta a válasz, nem. Amikor "Nole" ellen lép pályára egy GS-en, akkor nem úgy szalad az ütő a kezében, ami nyilván annak is köszönhető, hogy tudja, hogy a szokottnál több kell, ha megakarja nyerni a pontokat.

Ami talán a svájcinak segíthet, hogy most nem a döntőben találkoznak. Zsinórban három major fináléban kapott ki tőle, ezúttal nincs az a hype, hogy vajon megszerzi-e a 18-ik GS-címét. Federer számára az sem lenne hátrány, ha behúzott tetőnél játszanának, hiszen "steril" körülmények között mindig jobban működik az adogatása és valamelyest a labda is gyorsabban száll. Erre egyébként jó esély mutatkozik, jelenleg 80%-ra mondják a meteorológusok, hogy lesz eső.

Oddsokban most nincsenek olyan közel egymáshoz, de például a New York-i meccsüknél sokkal szorosabb csatát várunk. Nem fizet olyan rosszul (1.53), hogy minimum négy szettet játszanak, illetve a tie-breakes játszmára is komoly sansz mutatkozik.

A két játékos legutóbbi öt Grand Slam-összecsapása
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2015 US Open Kemény Djokovics 6:4, 5:7, 6:4, 6:4
2015 Wimbledon Djokovics 7:6, 6:7, 6:4, 6:3
2014 Wimbledon Djokovics 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4
2012 Wimbledon Federer 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
2012 Roland Garros Salak Djokovics 6:4, 7:5, 6:3
Ha kérdésed van, vagy kifejtenéd a véleményed egy-egy meccsel kapcsolatban, akkor ezt megteheted a fórumunkban a tenisz kibeszélőben.