Kézilabda Eb

Az elődöntő elszállt, az olimpia is messze került

A középdöntőbe jutást már kivívta a magyar válogatott a férfi Európa-bajnokságon az első két forduló eredményei alapján, ám az oroszok győzelme miatt kizárólag a dánok ellen szerzett pontokat vihettünk volna a középdöntőbe. A mérkőzés első félidejében a skandinávok sokkal jobbnak bizonyultak, és végül biztosan győztek.

Dujshebaev újra magára vállalta a felelősséget /pol2016.ehf-euro.com

A magyar válogatott az orosz-montenegrói találkozón nem sokáig reménykedhetett a kívánt délszláv sikerben, hétfői legyőzőink ugyanis nagyon könnyedén győztek, biztossá téve ezzel, hogy a mieink továbbviszik magukkal a wroclawi középdöntőbe az Oroszországtól elszenvedett 27-26-os vereséget, és a dánok ellen kellett volna jó eredményt elérni ahhoz, hogy ne nulla ponttal induljunk neki az Európa-bajnokság következő szakaszának. A csoportelsőséghez legalább négy gólos magyar sikerre lett volna szükség a skandinávok ellen. A dán csapat viszont Mikkel Hansen vezetésével gyorsan a magyar válogatott tudtára adta, hogy bizony eszében sincs kiengedni, majd végig nagy előnyben játszva magabiztosan fektette két vállra a mieinket (30-22).

"Dánia mindenben jobbnak bizonyult nálunk, próbáltuk meglepni őket, de hibákat követtünk el a mérkőzés elején, és komoly különbség alakult ki félidőre. Sok magas játékosunk van, és a dánok jól gyorsították a játékot, ami nem kedvezett nekünk. Minden felelősség az enyém. Kevés esélyünk maradt az elődöntőbe jutásra, de hajtunk, megyünk tovább" - nyilatkozta a mérkőzés után Talant Dujshebaev szövetségi kapitány.

Fogadás a végeredményre    
Németország Döntetlen Magyarország
1.40 8.25 3.55

A magyar csapat irányítója, Faluvégi Rudolf a rutintalanság számlájára írta a vereséget, a csurgói játékmester szerint tud ennél jobban is játszani a válogatott. "Új támadási és védelmi variációkkal próbáltuk meglepni a dánokat, ami sajnos nem működött, a hibáink miatt, amit a dánok kihasználtak. Nem ez az igazi arcunk, jobbak vagyunk, és ennek a sok fiatalból álló csapatnak éppen az ilyen ellenfelekkel szemben lejátszott tétmérkőzésekre van szüksége, hogy fejlődjön. Megyünk tovább, mindent megteszünk a középdöntőben, hogy közelebb kerüljünk az olimpiai selejtezőhöz."

Nagyot kell javulnia a magyar csapatnak / pol2016.ehf-euro.com

A szerdai vereséggel és az oroszok győzelmével eldőlt, hogy a mieink 0 pontot visznek tovább a középdöntőbe, ahol a másik csoportból csatlakozott Spanyolország, Németország és Svédország. A skandinávoknak szintén 0 pont áll a neve mellett.

Az Eb győztese - francia siker esetén az ezüstérmese - utazhat a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) kívül a két legjobb együttes szerepelhet ötkarikás selejtezőn. Lengyelországban a magyar mellett még az orosz, a macedón, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért. Az érintettek közül a norvég 4, az orosz 2, a magyar, a svéd, a macedón és a fehérorosz együttes 0-0 ponttal kezdi a középdöntőt.

Tabella
1. Dánia 2 2 0 0 61:47 4
2. Spanyolország 2 2 0 0 56:51 4
3. Németország 2 1 0 1 56:58 2
4. Oroszország 2 1 0 1 52:57 2
5. Svédország 2 0 0 2 48:51 0
6. Magyarország 2 0 0 2 48:57 0

A magyar válogatott legközelebb pénteken, Németország ellen lép parkettre. A németek a spanyoloktól ugyan kikaptak, de a svédeket és a szlovénokat is legyőzték, így még arra is van esélyük, hogy az elődöntőbe kerüljenek. A meccset követően lesz 3 nap pihenője a válogatottnak, és legközelebb kedden Spanyolország ellen meccsel. A hispánok veretlenül jutottak tovább, formájukat elnézve pedig óriási sanszuk van rá, hogy idén is éremért játszhassanak. A középdöntő utolsó meccsére majd szerdán, Svédország ellen kerül sor. Az északiak szintén versenyben vannak az olimpiai kvalifikációs helyekért, így az a találkozó igen fontos lesz mindkét csapat számára.

A magyar válogatott középdöntős programja
Péntek 18.15 MAGYARORSZÁG-Németország
Kedd    18.15 MAGYARORSZÁG-Spanyolország
Szerda 16.00 MAGYARORSZÁG-Svédország