Kézilabda Eb

Így nem lehet meccset nyerni - Nagy László

  • MTI/hatharom.com

A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-26-ra kikapott az orosz csapattól a lengyelországi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság hétfői, második fordulójában. A vereséggel nehéz helyzetbe került Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese az olimpiai kijutásért folyó harcban, mert éppen egy közvetlen riválisa múlta felül.

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Különösen fontos volt az összecsapás, hiszen egyik csapatnak sincs még olimpiai selejtezős helye, és most egy győzelemmel éppen a másik kárára lehetett előnyösebb helyzetbe kerülni. A két gárda azonos Eb-selejtezős csoportból jutott ki a lengyelországi tornára, akkor a magyarok mindkétszer nyertek. Az ellenfél kezdett jobban, 3-1-re vezetett, mivel lassan állt össze a magyar védelem. Amikor viszont sikerült megakadályozni a gyors orosz indulásokat, akkor összejött az egyenlítés is a 9. percben (4-4). Elöl azonban továbbra is akadozott a játék, Kirejev jól védett. Kettős emberelőnyben ugyan csökkent a különbség, azonos létszámban viszont az oroszok Gyibirov vezetésével - és kihasználva a magyarok hibáit - a 21. percre 11-7-re elhúztak.  Dujshebaev időt kért, a kapuban pedig Miklert Bartucz váltotta. Azonban Schuch és Faluvégi is a kiállítás sorsára jutott, így 13-8-ra módosult az állás. A szünet előtt már a második magyar hétméteres maradt ki, így jelentős előnnyel vonult el pihenőre az orosz válogatott. A második félidőt Bartucz bravúrjai - köztük kivédett büntetője - vezette be, ez erőt adott a többieknek is: sorozatban három góllal 14-13 lett. Rendezték soraikat az oroszok és visszaverték az egyenlítési kísérleteket. Ismét több lett a hiba a magyarok játékában, melynek következtében pillanatok alatt 19-15-öt mutatott az eredményjelző. Az oroszok emberhátrányban kétszer is betaláltak - Gyibirov szinte nullszögből csavarta kapuba a labdát -, Iváncsik pedig előbb ziccert, majd büntetőt rontott. Az utolsó tíz perc 24-19-es orosz vezetésről indult, Dujshebaev pedig időt kért. Jamali próbálkozásai sikeresek voltak, így csökkent a különbség (25-23). A túloldalon viszont a csereként beállt Gorbok nem hibázott. A hajrában mindent egy lapra feltéve támadott a magyar válogatott, feljött 27-26-ra, a végén azonban Nagy László időntúli szabaddobása elakadt a blokkban, így maradt a fájó vereség.

Dujshebaev játékosai rengeteget hibáztak, aminek vereség lett a következménye / Fotó: MTI/ Kovács Anikó

Dujshebaev az M4 Sportnak a lefújás után elmondta: a támadójáték az oka a vereségnek. "Az oroszok hétszer is betaláltak lerohanásból az első félidőben. Sok egy-egy elleni szituációt és büntetőt kihagytunk, de nem a játékosok a hibásak, én készítettem fel őket." Nagy László csapatkapitányként a "vérét adta" a sikerért, de ezúttal az ő teljesítménye is kevés volt az üdvösséghez. "Sok előnyt adtunk az oroszoknak, sok lövést rontottunk, sok labdát adtunk el. Így nem lehet meccset nyerni. Kár érte, mert jó lett volna nyerni. A fegyelmezetlenség megbosszulta magát. Nem tartottuk be az előzetesen megbeszélt taktikát."

Az Eb-n nagy a tét: a győztes - francia siker esetén az ezüstérmes - kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon - Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia - kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn. Lengyelországban a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.

A magyar csapat legközelebb szerdán Dánia ellen mérkőzik meg. Az erőviszonyok, na meg a hétfőn látottak alapján világraszóló bravúr lenne, ha nyerni tudnánk az északiak ellen.

Oroszország-Magyarország 27-26 (14-10)
2. forduló, D csoport (Gdansk):
gól: Gyibirov 6/1, Selmenko 6, Gorbok 5, Csernoivanov 4, Atman 2, Kalaras 1, Siskarjov 1, Szoroka 1/1, Zsitnyikov 1, illetve Jamali 6,Nagy L. 5, Pásztor Á. 4/1, Iváncsik 3, Ancsin 2, Hornyák 2/2, Bodó 2, Bánhidi 1, Faluvégi