Kézilabda Eb

Így juthatunk ki az olimpiára

A pénteken kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott számára a hivatalos célkitűzés a közvetlen olimpiai kvalifikáció kivívása vagy az olimpiai kvalifikációs tornán való szereplés elérése. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a magyar válogatott Eb-szereplésével kapcsolatban.

Új kapitány, új arcok

Több szempontból is izgalmas Európa-bajnokság elé néz a magyar válogatott, amely új szövetségi kapitánnyal, egy erősen megfiatalított kerettel és egy fontos célkitűzéssel utazott el a lengyelországi Gdanskba. A magyar csapat a gyengén sikerült világbajnoki szereplést követően igen nehéz helyzetbe került a 2016-os olimpiát illetően, hiszen már a selejtezőtornán való részvételért is bravúros szereplésre lesz szükség, ami egy jól sikerült kontinensviadal formájában valósulhat meg.

Talant Dujshebaev-nek ez lesz az első tornája a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, ám a spanyol szakembert nem ijesztette meg az óriási nyomás, és egy alaposan átalakított kerettel akart nekivágni az Eb-nek. Az elmúlt világversenyeken megszokott arcokból többekkel sem találkozunk majd Lengyelországban, hiszen Császár Gábor, Harsányi Gergely, Gulyás Péter, Ilyés Ferenc, Lékai Máté, Balogh Zsolt vagy Szöllősi Szabolcs sem lesz ott a tornán. Rutinos játékosokból tehát ezúttal kevesebb lesz a magyar csapatban, de azért a gárda gerincét továbbra is tapasztalt kézisek alkotják, Nagy László, Mikler Roland, Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő hosszú ideje oszlopos tagja a nemzeti együttesnek. Melléjük nőhetnek fel a fiatalok (Faluvégi Rudolf, Pásztor Ákos, Bánhidi Bence, Bodó Richárd) vagy azok a játékosok, akik bár képességeik megvannak hozzá, egyelőre nem tudtak áttörő játékot mutatni (Ancsin Gábor, Nagy Kornél) a válogatottban. Mindenképpen erősítés lehet az iráni származású átlövő Iman Jamali, aki svéd klubjában egészen kiváló félszezont tudhat a háta mögött.

A magyar válogatott 16 fős Eb-kerete
kapusok: Mikler Roland (MVM Veszprém), Bartucz László (Csurgó)
jobbszélsők: Pásztor Ákos (Grundfos-Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
irányítók:  Faluvégi Rudolf (Csurgó)
beállósok: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque), Bodó Richárd (Grundfos-Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Jamali Iman (Kristianstad)
balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)

A lengyel Kielcét is irányító Dujshebaev a tőle megszokott lendülettel vetette bele magát a válogatott felkészülésébe, tavaly novemberben egy kétnapos hazai rendezésű tornán valamint a hétvégén egy szerbek elleni párosmeccsen tesztelte a játékosokat, de a négy meccs mellett több hét közös munkára is lehetőség volt. "Szinte teljesen készen állunk a rajtra, a szükséges feladatokat még elvégezzük. Minden mérkőzést döntőnek tekintünk az Európa-bajnokságon, szeretnénk nyolc döntőt játszani, de lépésről-lépésre haladunk, jelenleg kizárólag a Montenegró elleni nyitány foglalkoztat minket. Olyan válogatottunk van, amely alkalmas a jó szereplésre, de magas szinten kell teljesítenünk, ez természetes" - nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A magyar csapat felkészülési meccsei
10.01.16 Magyarország Szerbia 25 : 25
09.01.16 Szerbia Magyarország 24 : 22
08.11.15 Magyarország Argentína 28 : 15
07.11.15 Magyarország Fehéroroszország 32 : 20

A válogatottunk kulcsembere természetesen ezúttal is Nagy László lehet, aki rangidősként és csapatkapitányként vághat neki a lengyelországi tornának. A 209 centiméter magas klasszis szerint sikeréhes a gárda. "Meccsről-meccsre javulni szeretnénk a tornán. Ma már én vagyok a keret legidősebb tagja, de csupán 25-27 évesnek érzem magam, a fiatalok extra motivációt nyújtanak, és a rutinos, valamint a fiatal játékosok összhangja remek a csapaton belül. Sikeréhesek vagyunk, a célunk az olimpia, de lépésről-lépésre haladunk. Az első nagy feladatunk a Montenegró elleni találkozó, most a nyitómeccsre koncentrálunk" - mondta Nagy.

A Rióig vezető út - 1. lépés

De nézzük, mi kell ahhoz, hogy a magyar válogatott részt vehessen az olimpiai selejtezőn, és ezzel életben tartsa az ötkarikás részvétel lehetőségét. Az olimpiai kvalifikációs rendszer értelmében a riói kézilabdatornán 12 válogatott szerepelhet, hat csapat már biztosan ott lesz Brazíliában: a házigazda Brazília, a világbajnok Franciaország, a leendő Európa- és Afrika-bajnok és a kontinentális olimpiai selejtezőtornák győztesei (Katar, Argentína). A fennmaradó hat helyet a három olimpiai selejtezőtorna két-két továbbjutó válogatottja szerzi meg. A magyar férfi csapatnak tehát csak akkor lesz esélye a riói ötkarikás játékokra, ha megnyeri az Eb-t vagy kiharcolja a kvalifikációs tornán való szereplést, majd ott megszerzi az első két hely valamelyikét.

Az olimpiai kvalifikációs tornán nyolc európai válogatott szerepel majd, ezek közül hat hely már elkelt: Lengyelország (3.), Spanyolország (4.), Dánia (5.), Horvátország (6.), Németország (7.) és Szlovénia (8.) a vb-helyezésük jogán már biztosan indulhat a selejtezőn, rajtuk kívül a most kvalifikáción indulási joggal még nem rendelkező további két európai csapat csatlakozhat. Vagyis Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország és Szlovénia hiába végezne az Eb-n a magyar válogatott előtt, ez a mieink olimpiai selejtezőre való kijutását nem befolyásolja. Amennyiben a felsorolt országok valamelyike nyeri meg az Eb-t (vagy végez a 2. helyen a franciák mögött), úgy a vb-9. Macedónia is „kiszáll a versenyből”, hiszen vb-helyezése révén részt vehet az olimpiai selejtezőn.

A magyar csapat az alábbi válogatottakkal versenyez az olimpiai selejtezős 2 hely egyikért:

  • Fehéroroszország
  • Izland
  • Macedónia (kivéve, ha a vb 3-8. helyezettek egyike jut ki az Eb-ről közvetlenül az olimpiára)
  • Montenegró
  • Norvégia
  • Oroszország
  • Svédország
  • Szerbia
*hatharom.com-vélemény: Fehéroroszország továbbjutására szinte semmi esélyt nem látunk, míg a szerb-macedón valamint az orosz-montenegró duóból egyik csapat minden bizonnyal búcsút int az Eb-nek az első csoportkör után, mivel azonos kvartettben szerepelnek.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese a D csoportban szombaton Montenegróval, jövő hétfőn Oroszországgal, 20-án, szerdán pedig Dániával találkozik Gdanskban. A középdöntőben a magyar válogatott továbbjutása esetén a C-csoport (Németország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia) három továbbjutó együttesével mérkőzne meg. A második csoportkör után a két hatos első és második pozíciójában végző együttesek játsszák az elődöntőket, a harmadik és negyedik helyezettek pedig az 5-8. helyért mérkőznek meg egymással.

A magyar válogatott programja
2016.01.16 18:00 Magyarország - Montenegró (tv: M4 Sport)
2016.01.18 18:00 Oroszország - Magyarország (tv: M4 Sport)
2016.01.20 20:00 Dánia - Magyarország (tv: M4 Sport)
Az Eb-csoportok
A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró
Ki nyeri az kézilabda Eb-t?    
Franciaország 2.60
Dánia 4.50
Spanyolország 4.60
Lengyelország 6.50
Horvátország 9.25
Magyarország 24.00

A hatharom.com figyelemmel kíséri a férfi kézilabda Európa-bajnokság összes magyar vonatkozású mérkőzését, a torna folyamán rendszeresen jelentkezünk majd tippekkel, esélylatolgatásokkal, és szívesen várjuk a Ti véleményeteket is kommentekben és a fórumon egyaránt.