NFL

Manning visszatér, a Carolina és a Green Bay revánsot venne - oddsok a főcsoport-elődöntőkre

A főcsoport-elődöntők mérkőzéseit vettük sorra, ahol minden esetben a hazai pályán játszó a toronymagas favorit.

Nem akármilyen mérkőzésekkel kezdődött meg az NFL rájátszása, hiszen a liga történetében először mind a négy idegenbeli csapat továbbjutott a Wild Card-körből. Jövő héten is tehát négy mérkőzésen izgulhatunk, és mivel bekapcsolódnak az első héten még pihenő csapatok, igencsak jó párosítások várnak ránk szombaton és vasárnap. Lássuk, hogyan vélekednek a bukik a főcsoport-elődöntőkről.

A főcsoport-elődöntők oddsai
TippmixPro
  1 2
New England Patriots-Kansas City Chiefs 1.35 2.65
Arizona Cardinals-Green Bay Packers 1.25 3.25
Carolina Panthers-Seattle Seahawks 1.60 2.10
Denver Broncos-Pittsburgh Steelers 1.30 3.00

New England Patriots-Kansas City Chiefs

Még a vártnál is simábban húzta be a Kansas az első mérkőzését Houstonban. A Chiefs védelme szétszedte Brian Hoyeréket, az offense pedig megfelelő hatékonysággal használta ki az ellenfél hibáit. Tulajdonképpen úgy nyert 30-0-ra a zsinórban tizenegy győzelmet számláló Kansas, hogy a számok alapján nem is kellett sokat tenniük ezért. Mindössze négy first downnal szereztek csak többet, a kilencven megtett yardos differencia sem sok, a büntetések között sem volt számottevő különbség. Csupán a labdaeladások eldöntötték a találkozót.

Nem lesz azonban ennyire könnyű dolga a Chiefsnek Foxborough-ban, ahol 4.5 pontos favorit lesz a Patriots. A továbbra is sok sérülttel rendelkező Hazafiknál a pihenőhét alatt volt alkalma regenerálódni Tom Bradynek, de várhatóan többen is visszatérnek sérülésükből. Nagy kérdés azonban, hogy Andy Reid mester számíthat-e egyik legfontosabb elkapójára, Jeremy Maclinre, akinek kifordult bokáját még vizsgálják.

Tom Brady nem Brian Hoyer, a Chiefs nem számíthat annyi ajándékra a Patriotstól, mint a Texanstól. Ettől függetlenül nagyon érdekes mérkőzéssel kezdődnek meg a főcsoport-elődöntők, de szerintünk nyerni fog a Belichick-csapat.

Arizona Cardinals-Green Bay Packers

Amikor a Washington Redskins elhúzott 11-0-ra a Packers ellen, minden Sajtfejű keresztet vetett a csapatára. Azonban a Rézbőrűek nem tudták bevinni a kegyelemdöfést, így a Packers meg tudta fordítani a találkozót és második negyed közepétől újra az idény elején látott Green Bayt fedezhettük fel a pályán. Eljött tehát a reváns ideje, van is miért visszavágnia Rodgerséknek az Arizonával szemben, hiszen az alapszakasz utolsó előtti hetén igazi mészárlást tartottak a Pintyek, 38-8-ra darálták le a winsconsiniakat.

Ráadásul azon a meccsen kiütközött az északiak legnagyobb hibája, Rodgerst nyolcszor sackelték Dwight Freeney-ék. Ámde a Cards is gyengén zárta a regular seasont, miután szanaszét verték a Packerst, őket kalapálta el durván a Seattle Seahawks csoportrangadón.

Jelen pillanatban hétpontos favorit a Cards hazai pályán, ami reálisnak tűnik, ám ha McCarthy csapata úgy tud majd játszani Glendale-ben, ahogyan a Redskins elleni meccs nagy részében, akkor Carson Palmeréknek lesznek nehéz pillanataik. Viszont ha Aaron Rodgerst nem tudja majd megvédeni az O-line, akkor ebből megint csúnya meccs lehet.

Carolina Panthers-Seattle Seahawks

Sok ember helyében nem lennénk jelenleg, de a toplista első helyén talán Blair Walsh, a Minnesota Vikings rúgója áll. A kickernek a Seattle ellen komoly esélye volt megnyerni a meccset, ám 27 yardról mellé tekert, ez pedig a Hawks továbbjutását jelentette. Akit bővebben érdekel, miért hibázott Walsh, itt talál egy remek angol elemzést róla.

Talán a legérdekesebb mérkőzés a Carolina-Seattle lesz, itt tényleg óriási háborút várhatunk a pályán. Szerintem ha megkérdeznénk Kovács Sanyit, a Sport TV szakértőjét, hogy mi számára az álompárosítás, akkor rögtön ezt a duót vágná rá. Ahogyan a Cardinals-Packers, ez is igazi "revenge game" lesz, hiszen tavaly a Párducokat éppen Russell Wilsonék ütötték ki, míg az alapszakaszban idén a Panthers nyerni tudott Seattle-ben.

A Minnesota igencsak jól megmutatta, hogy a run-heavy offense-zel, hosszú drive-okkal könnyedén meg lehet zavarni a Seahawks védelmét, és Cam Newton sokkal jobban tud passzolni is, mint mondjuk Teddy Bridgewater. A Seahawks nagy szerencséje, hogy Carolinában aligha lesz -23 fok, az időjárási elemekkel tehát nem kell megküzdeniük Wilsonéknak. Ugyanakkor a Minnesotában látott játék semmire sem lenne elég ez ellen a Panthers ellen.

Denver Broncos-Pittsburgh Steelers

Mi lesz Antonio Brownnal, mi lesz Ben Roethlisbergerrel és mi lesz Peyton Manninggel? - ezek lesznek az utolsó főcsoport-elődöntő és a következő néhány nap legkritikusabb kérdései. A Cincinnati elleni kínkeserves győzelem ugyanis nem volt ingyen, Roethlisberger a dobó vállára esett rá, míg Brown a fejére kapott ütést Vontaze Burficttől. Jelen állás szerint mindketten ott lehetnek a Mile High-on, ahol a túloldalon nem kisebb név, mint Peyton Manning fog irányítani.

A hosszú hetek után az utolsó mérkőzésre visszatérő Manning kezdetése óriási kockázat, nehéz megtippelni, hat hét kihagyás után milyen formában van. Ráadásul amikor idén játszott, akkor is nagyon gyengén ment neki, kilenc touchdown mellett tizenhét interceptiont dobott.

Habár hétpontos favorit jelenleg a Denver, amennyiben Brownnal és Roethlisbergerrel sem lesz semmi gond, valamint még DeAngelo Williams is visszatér, nem gondoljuk, hogy esélyesebb a győzelemre a Denver. Nehezen tippelhető mérkőzés, Peyton Manning állapotán sok múlik. Mi javasoljuk, hogy várjuk meg a következő nap híreit, Roethlisberger állapota is nagyon fontos, így tétjeinket majd csak akkor tegyük meg, ha már kiegyenesedtek a kérdőjelek.