Vízilabda

Benedekék hadat üzentek, de Szerbia simán megvédheti Eb-címét

  • hatharom.com

Vasárnap Belgrádban kezdetét veszi a férfi és a női vízilabda Európa-bajnokság, tét az olimpiai részvétel.

Benedek Tiborékra kőkemény Európa-bajnokság vár.

Az olimpia évében a vízilabda Európa-bajnokságot januárban szokták megrendezni, így lesz ez most, 2016-ban is. A torna győztese részvételi jogot szerez a nyári riói olimpiára, vagyis nagyon komoly tétje van az idei kontinensviadalnak. Mivel a férfi mezőnyben Szerbiának, Horvátországnak és Görögországnak már van kvalifikációja, így az a válogatott jut ki a brazíliai viadalra a belgrádi tornáról, amelyet a fenti csapatokon kívül más nem előz meg.

A korábbi Európa-bajnokságokkal ellentétben ezúttal 16 csapat kvalifikálta magát az erősebbik nem viadalára, így a gárdákat négy darab négyes csoportba osztották be. Az új szabályok értelmében mindenki tovább jut az egyenes kieséses szakaszba, ráadásul a csoportelsőknek is játszania kell a nyolcaddöntőben.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása
A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Montenegró Szerbia Olaszország Magyarország
Spanyolország Horvátország Románia Görögország
Hollandia Franciaország Németország Oroszország
Szlovákia Málta Grúzia Törökország

Az A-csoportban Montenegró és Spanyolország küzd majd az első helyért, és igazi ki-ki meccset játszhatnak a felek egymással. Köszönhetően annak, hogy a délszlávoknál Filip Klikovacs sérülés miatt nem áll a gárda rendelkezésére, míg Uros Csucskovicsot Vlagyimir Gojkovics nem hívta meg a válogatottba, igaz, Antonio Petrovics és Predrag Jokics ott lesz a gárdában, míg a veterán kapust, Zdravko Radicsot pedig Milos Scsepanovics és Dejan Lazovics helyettesítheti. A spanyoloknál Daniel López visszatér a kapuba, miután Gabriel Hernández szövetségi kapitánnyal sikerült kibékülnie, ám a rutinos Xavi García nem kapott meghívott, viszont helyette Blai Mallarach és Gonzalo Echenique is ott lesz a keretben, szintúgy, mint a gólgyáros Albert Espanyol és a rutinos Guillermo Molina. Szerintünk a két csapat közel azonos játékerőt képvisel, ám mivel a montenegróiaknak Belgrád félig hazai pálya, így nagy az esélye, hogy végül a délszlávok ünnepelhetnek csoportgyőzelmet. A négyesben még Hollandia és Szlovákia kapott helyet, akik a pofozógép szerepét tölthetik be.

A B jelű négyesben két ősi rivális, Szerbia és Horvátország csatázik majd az első helyért, ami vasárnap este elkelhet, hiszen a felek már az első fordulóban összemérik tudásukat. A házigazda szerbek lényegesen erősebb kerettel várják a találkozót, mivel minden sztár vállalta a megmérettetést, akik egyébiránt több éve együtt játszanak, aminek olyan kézzel fogható eredményei vannak, mint a legutóbbi két Világliga és Európa-bajnokság megnyerése, illetve a 2015-ös világbajnoki cím elhódítása. Dejan Szavicsék Kazanyban éppen a horvátok ellen diadalmaskodtak a fináléban, akiknél két sztár, Petar Muslim és Paulo Obradovic is kimarad sérülés miatt. Ezen kívül amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a házigazda szerbeket - telt ház esetén - 11 ezer fanatikus (!) buzdíthatja a Kombank Arénában vasárnap, ami óriási előny, tehát számunkra hatalmas meglepetés lenne, ha végül nem Dejan Szavicsék nyernék meg a B-csoportot. A franciák és a máltaiak is a B-kvartettbe kaptak besorolást, a két válogatott maximum egymás ellen játszhat szoros mérkőzést, míg a két nagyágyú alaposan megszórhatja őket.

A szerbek zsinórban harmadjára nyerhetik meg az Európa-bajnokságot.

A C-csoport igen egyhangúra sikeredett, gyakorlatilag már az is meglepetés lenne, ha a román, a német vagy a grúz válogatottból egynek sikerülne szoros mérkőzést játszania a kvartett favoritja, Olaszország ellen.

A D jelű négyesbe került Benedek Tibor együttese, ahol az oroszok és a törökök nem, viszont a görögök komoly gondot okozhatnak válogatottunknak. Öröm az ürömben, hogy a hellének ellen már az első játéknapon medencébe ugranak hazánk fiai, avagy bőven volt ideje felkészülni csapatunknak a legfontosabb mérkőzésre. Együttesünk ugyanakkor nem a legjobb előjelekkel utazik Szerbiába, hiszen a hétfőn befejeződött Volvo Kupán az olaszoktól és a spanyoloktól is kikapott, és csak a szlovákokat tudta legyőzni, így a harmadik helyen végzett. Ezen kívül a legutóbbi nagy tornánk, a kazanyi világbajnokság sem sikeredett túlságon jól, míg a görögök bronzérmet szereztek Oroszországban, amivel - ahogy fentebb is említettük - kvalifikálták magukat Rióba. Az biztos, hogy amely válogatott megnyeri a csoportot, az vélhetően elkerüli Szerbiát az egyenes kieséses szakaszban, vagyis könnyedén éremért játszhatna az utolsó napon. Sajnos perpillanat a görögöknek van nagyobb esélye a csoportgyőzelemre, ráadásul december elején nagyon simán nyertek ellenünk a Világliga csoportküzdelmeiben.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda).
Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo).
Szövetségi kapitány: Benedek Tibor.

Mindezek után, ha beigazolódnak a papírformák, akkor a felső ágról borítékolható, hogy Szerbia kerül a döntőbe, gyakorlatilag a házigazdának a horvátok elleni meccset követően az elődöntő lesz a legnehezebb meccse, ahol Montenegróval vagy Spanyolországgal találkozhat, azonban mindkét gárda ellen hatalmas favorit. Az alsó ágon már kuszább a helyzet, egyik válogatott sem emelkedik ki a mezőnyből. Akár mi is bejuthatunk a fináléba, ha megnyerjük a csoportunkat, de az olaszoknak, a horvátoknak és az A-csoport másodikjának, Spanyolországnak vagy Montenegrónak is megvan erre az esélye.

Véleményünk szerint tehát Szerbia biztosan aranyért játszik, sőt úgy véljük, hogy meg is nyeri a tornát. Ugyanakkor a     által kínált 1.40-szeres szorzón nem éri meg rájuk fogadni, hiszen abban nincs érték, ám a külföldi bukmékerek 1.75-szörös pénzt sem restek adni a délszlávok sikerére, amely oddsban már igen kecsegtető.

Fogadás a férfi torna végső győztesére - a     szorzói
Ország Odds
Szerbia 1.40
Horvátország 5.00
Olaszország 8.00
Magyarország 9.00
Montenegró 18.00
Görögország 20.00
Spanyolország 40.00
Románia 150.00
Oroszország 150.00
Németország 200.00
Szlovákia 300.00
Hollandia 500.00
Franciaország 500.00
Grúzia 600.00
Törökország 900.00
Málta 2000.00

A nőknél csak 12 válogatott indul a tornán, közülük pedig a hollandoknak és a spanyoloknak van a legnagyobb sansza a győzelemre. A tulipános hölgyek a 2015-ös világbajnokságon és a 2014-es Európa-bajnokságon is ezüstérmet szereztek, míg a hispánok a legutóbbi, Budapesten rendezett kontinens tornát húzták be. Ugyanakkor az olaszok és az oroszok is beleszólhatnak az aranyért folytatott csatába, szintúgy, mint a magyarok és a görögök.

Fogadás a női torna végső győztesére - a     szorzói
Ország Odds
Hollandia 2.50
Spanyolország 3.00
Olaszország 4.00
Oroszország 7.00
Magyarország 10.00
Görögország 15.00
Németország 250.00
Franciaország 250.00
Szerbia 500.00
Horvátország 800.00
Portugália 1000.00
Törökország 1000.00

A vízilabda Európa-bajnokság alatt a hatharom.com a férfi válogatott valamennyi mérkőzése előtt felvezetővel jelentkezik, míg a Logibet-en és a Protipp-rendszerben mindkét tornáról folyamatosan tippekkel jelentkezünk.