NFL

Az AFC wild card meccseivel nyertünk, most az NFC-n a sor!

Jól indult számunkra az NFL rájátszása, a szombati két meccs továbbjutóját ugyanis eltaláltuk. Tippmestereink a vasárnapi mérkőzéséket is górcső alá vették, ezúttal az NFC wild card találkozóira kerül sor.

Ki jut tovább?
Minnesota Vikings Seattle Seahawks
2.50 @ TippmixPro 1.40 @ TippmixPro

Nagelb: Kötve hiszem, hogy megismétlődik a két csapat alapszakaszbeli meccsének képe. Több okból sem tudom elképzelni, hogy a Seattle megint olyan óriási különbséggel verje meg Vikings-t, mint a 13. játékhéten. Egyrészt azért, mert a Vikings védelméből akkor három Pro Bowl kaliberű játékos nem léphetett pályára, akik közül a mai meccsen ketten már biztosan játszhatnak, egyikük játéka pedig egyelőre kérdéses. Ahhoz kétség sem fér, hogy az ő játékuk szintekkel emeli meg a védekezés hatékonyságát. Másrészt azért, mert a Seattle-ben Thomas Rawls futó nem léphet pályára, aki a 13. heti meccsükön 100 yard feletti teljesítménnyel vette ki részét a győzelemből, ráadásul már az is biztos, hogy Marshawn Lynch sem lesz bevethető, ezáltal kérdéses, hogy a Seahawks-nál mennyire lesz hatékony a futójátékuk. Ezenkívül az időjárás is komoly faktor lehet, hiszen -20 fok körül metsző hideget jósolnak a meccs idejére, a Seattle pedig ilyen körülmények között történelmien rosszul teljesít. Ami viszont nálam mégis a Seahawks oldalára billenti a mérleg nyelvét az az, hogy futás ellen a legjobban védekeznek a ligában, így képesek lehetnek megállítani Adrian Peterson-t, akkor pedig a Teddy Bridgewater vezette passzjátéknak kellene megnyernie a meccset, amire nem tartom őket képesnek. Nincsenek még azon a szinten, hogy ezt a tapasztalt Seattle-i secondary-t szétszedjék.

Varin: Mi az a faktor, ami meccset nyerhet vajon a Minnesotának a Seahawks ellen? Adrian Peterson remek formája? Hát, a Seattle ligaelső rush-D-je ellen nehéz lesz. Teddy Bridgewater? Neki meg ideje sem lesz passzolni a remek passzsiettető játékkal rendelkező Hawks ellen... Akkor marad az időjárás. Vasárnap estére kemény fagyot mondanak Minneapolisra, ez pedig egyértelműen a hazaiak malmára hajtja majd a jeget. Előzetesen ezt mondtam volna a legsimább vendéggyőzelemnek az összes közül, de az időjárás akár fontos tényező is lehet. Nem biztos, hogy olyan simaságú meccs lesz, mint december 6-án, most nem fog feltenni a Seattle 38 pontot a táblára, de azért nyerni fognak a vendégek.

NitroHUN: A Seahawks-Vikings mérkőzésen egy dolog mindent átírhat: várhatóan farkasordító hideg várja a csapatokat Minnesotában, így könnyedén borulhat a papírforma. Az a papírforma, ami ismételten a vendég csapat sikerét jósolja. Na persze egyik csapat sem csak az időjárás miatt fog a futásra hagyatkozni. Egyébként ha megfigyeljük a Vikings meglehetősen hasonlít a pár évvel ezelőtti Seahawksra: fiatal, futni is képes, megbízható irányító, futószörnyeteg, egyedül a védelem az ami még hiányzik a Vikingeknél. Az a védelem, ami véleményem szerint most is a különbséget fogja jelenteni. Láthattuk, milyen főpróbát tartottak a Cardinals ellen, a Seahawks kőkeményen bejelentkezett a harmadik NFC-bajnoki címért.

LuckyLuck: Vendég sikert várok, de nem lesz ez egy annyira egyoldalú meccs, mint amit az alapszakaszban vívtak, annak ellenére, hogy a Seattle-nek ez egy kiváló matchup. A Seahawks védelmének nincs más dolga, mint megfogni Adrian Petersont, aki idén is sok csapat orra alá tört borsot, de úgy vélem a liga első futás elleni védelem túl kemény lesz számára. Ha vele nem tudnak előrehaladni, akkor nem sok esély mutatkozik a győzelmükre, Teddy Bridgewater még nem az a kaliber, aki képes hátára venni a csapatot és egy top defense ellen a rájátszásban nagyot alkotni - igazából a játszópajtijai sincsenek meg ehhez. A másik oldalon viszont ott van Russell Wilson, aki az alapszakasz második felétől bombaformában játszik és úgy szárnyal a Seattle-i offense mint talán soha máskor. Nem kell ide a szörnyeteg, Marshawn Lynch sem, nélküle is tökéletesen boldogulnak, sőt, talán jobb is, hogy nem minden labdát az ő kezébe tuszkolnak, hiszen egyértelműen látszik, hogy a sérülésekkel visszaesett a formája. Nem látom, hogy a Minnesota hol tudná ezt a meccset megnyerni, a pokoli hideg az nekik sem különösebben kedvez, de nyilván egy olyan faktor, ami befolyásolhatja a meccset, viszont egyelőre nem tudni milyen irányba. 

Ki jut tovább?
Washington Redskins Green Bay Packers
1.80 @ TippmixPro 1.85 @ TippmixPro

Nagelb: A Packers játéka sajnos nagyon aggasztó számomra több okból is. Futójátékuk nincs, az elkapóik lassúak és nem tudnak elszakadni a védőktől, az O-Line pedig képtelen hatékonyan blokkolni és megvédeni Rodgers-t a sok sérülés miatt. A két utolsó héten az ellenfelek összesen 12 alkalommal sack-elték Rodgers-t, ami tekintve, hogy a Washington front7-je pedig az utolsó 4 meccsen 17 sack-et ért el, túl sok jót nem jelez előre a Sajtfejűek számára. Támadó oldalon egyedül abban bízhatnak, hogy a liga 3. leggyengébb futás elleni védekezése ellen valamilyen módón mégis képes lesz villogni a Lacy, Starks futóspáros, és akkor Rodgers-ről is le tudják venni azt a nagy nyomást, ami alá a Washington védelme helyezni fogja. Alapvetően viszont ez egy kifejezetten rossz matchup a Green bay számára. Védőoldalon viszont alapvetően rendben van a Packers. A pass rush nagyon erős, aminek lehet is keresnivalója a szintén nem túl acélos washingtoni O-Line ellen. Passz ellen szintén jól teljesítenek, a futás elleni védekezés azonban náluk sem túl erős, így a Redskins-nek is ezen a téren lehet a legtöbb keresnivalója. Jósolni irtó nehéz, de mivel a Washington hazai pályán nagyon jól teljesített a szezonban a Packers pedig támadásban eléggé reménytelennek tűnik számomra, egy nagyon szoros meccsen a Redskins továbbjutása mellett teszem le a voksom.

Varin: Mivel szívem Wisconsinba húz, nyilván kicsit elfogult vagyok kedvenc Sajtfejűeimmel szemben, de azért nem árt látni, hogy ez a Packers annyi sebből vérez, mint egy teleszúrkált tűpárna. Sajnos Rodgers a korábbi MVP-teljesítményét már rég elfelejtette, jelenleg az elkapóik sincsenek segítségére, így a Packers valóban csak egy átlagos csapat. A Redskins játékstílusa viszont inkább fekszik a Green Baynek, mint egy Seattle vagy Minnesota, így ellenük több esélye van a vendégeknek. Minden érv ellenére is úgy gondolom, nyerni fog idegenben a Green Bay, de iszonyú nagy csata lesz majd.

NitroHUN: A Washington ítélték a bukmékerek az egyetlen hazai favoritnak, ami egyrészt sokakat meglepett, másrészt a Packers szezonja bőven hagy kívánnivalót maga után, így valahol jogos is a csapat lenézése. Azonban aki látta a Packers néhány meglepő vereségét, láthatta, hogy milyen potenciál van amúgy a csapatban, csak kicsit sokszor sikerült eljátszani a semmi-sem-jön-össze kártyát. Nagyon nehéz tehát statisztikákra alapozni, azonban a Washington rossz védelme pontosan egy olyan intő jel, ami beindíthatja a Packers motorját. Szerintem győz a tapasztalat, és Rodgers győzelemre vezeti csapatát.

LuckyLuck: Sokáig nem akartam elhinni, hogy ez a Washington Redskins bejelentkezett a rájátszásért, én a szezon előtt nem sok potenciált láttam bennük. Alapból Kirk Cousinsszal neki vágni egy idénynek nem túl szerencsés, de meghálálta a bizalmat, számomra egyértelműen a szezon egyik pozitív meglepetése. Így sem beszélhetünk top offense-ről a fővárosiaknál, de megvannak a fegyvereik, és nem mehetünk már biztosra azzal kapcsolatban, hogy Cousins majd elszerencsétlenkedi, mert idén erre nem sokszor volt példa. Abszolút lesz keresnivalójuk az időnként szenvedő Green Bay-i védelem ellen, akiken egyébként komoly a nyomás, hiszen a támadóegységük finoman szólva sem brillírozik. Aaron Rodgers még mindig a liga egyik legjobb irányítója, de a célpontjaitól most közel sem kapja meg azt a támogatást, mint a korábbi években, és bizony a támadófaluk sem érdemel dicséretet. Amiben bízhatnak, hogy még ezzel a döcögő offense-zel is jók lesznek, a Washington védelme ugyanis semmilyen fontos mutatóban nincs a top 15-ben. Nehéz jósolni ezen a meccsen, a bukikkal értek egyet, akik közel 50-50-re hozták ki az esélyeket. A hazai pálya a Redskins mellett szól, ráadásul Cousins egész szezonban otthon tudott jobb teljesítményt nyújtani, a tapasztalat és a minőség viszont a vendégek felé billenti a mérleg nyelvét.

A hatharom.com szelvénye a vasárnapi wild card meccsekre - a    szorzói
Kezdés Mérkőzés Tipp Odds
Vasárnap, 19:05 Minnesota Vikings-Seattle Seahawks Seattle 1.40 @ TippmixPro
Vasárnap, 22:40 Washington Redskins-Green Bay Packers Washington +2,5 1.65 @ TippmixPro
Nyereményszorzó: 2.31
További NFL-tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!