Darts-vb

Lewis sem talált fogást a Repülő Skóton, megvédte címét Anderson!

  • hatharom.com

A skót Gary Anderson győzelmét hozta a 2016-os PDC darts-világbajnokság döntője az angol Adrian Lewis ellen.

Öt év után ismét ismét az angol Adrian Lewis és a skót Gary Anderson feszült egymásnak a PDC darts-világbajnokság döntőjében. Előbbi harmadik, utóbbi második trófeájáért szállt harcba az Ally Pally színpadán. 2011-ben Lewis győzött és azóta a londoni publikum előtt nem is találkoztak, így a címvédő skótnak először nyílt alkalma a revánsra. A bukmékerek őt hozták ki a mérkőzés favoritjának, a kezdés előtt a    -nál rá 1.40-es, az angolra 2.55-ös oddsot kínáltak.

Mindketten borzasztó idegesen kezdtek, néhány dobás után Lewis-nak sikerült hamarabb megnyugodnia, így a saját szettjét viszonylag simán tudta megnyerni. Nem tartott azonban sokáig Andersonnál sem a meccsritmus felvétele, a rövid szusszanó után a második felvonásban már igen magas színvonalon játszott és pillanatok alatt egalizálta az eredmény. Jól játszott a folytatásban is, hátsó pályáról elhozta a harmadik szettet, a negyedik is neki állt, de a döntő legben cserbenhagyták a triplák, így újra döntetlen állt az eredményjelzőn. Az ötödik felvonás egy oda-vissza brékkel indult, az angolé volt a nagyobb bravúr, ő 131-ről csinálta meg. Ettől jó kis lendületet kapott, ami egészen a szett megnyeréséig repítette. Ezt követően viszont a skót pillanatai következtek, zsinórban három szettet fogott és csupán két leget bukott el. Nem mondhatni, hogy sokkal magasabb szintre kapcsolt volna, de jobban kezelte azt, hogy mindketten elég idegesen dobtak. Lewisnak jókor jött a szünet, mert borzasztóan szétesett fejben, a pihenő alatt viszont rendezni tudta a gondolatait, és a saját szettjét igen meggyőző játékkal húzta be. Nem kellett félteni a címvédőt sem, felvette a kesztyűt és a tizedik felvonást nullára nyerte meg, de erre az angol is egy 3-0-lal válaszolt, ám még mindig hátrányban volt (5-6). A lendülete kitartott a tizenkettedik szett első legéig is, brékelni tudott, viszont innentől begyújtotta a rakétákat a Repülő Skót. Visszabrékelt, majd egy 170-es kiszállóval jelezte, hogy nem kívánja elengedni ezt a játszmát, és nem is engedte el, hátsó pályáról megnyerte a következő leget is, ami egy újabb világbajnoki trófeát ért számára. 

Nem minden idők legszínvonalasabb döntőjét játszották, és akkor még finoman fogalmaztunk, de megvoltak a szépségei ennek a csatának is. Mindketten elképesztően akarták a sikert és tartottak a másiktól, ami időnként eléggé görcsössé tette a játékukat, és természetesen ez a hibák számában mutatkozott meg. De még így is komoly körátlaggal zárták a meccset és bizony a magas kiszállókban sem volt hiány, a 34 maximum pedig szintén nem mindennapi teljesítmény.

A mérkőzés statisztikája. - Forrás: PDC Hungarian Fan Club

Percről percre: PDC Darts vb 2016x