Darts-vb

Barney a sírból jött vissza, oktatott a címvédő

Pénteken fantasztikus mérkőzéseken alakultak ki az elődöntős párosítások a 2016-os PDC darts-világbajnokságon.

Újév első napján már kora délután megkezdődtek a negyeddöntős küzdelmek Londonban, elsőként a meglepetésember Alan "Chuck" Norrist és a Phil Taylort búcsúztató Jelle Klaasent szólították az Ally Pally színpadára. Nem vacakoltak sokat, rögtön az első szettben gondoskodtak arról, hogy a hangulattal ne legyen probléma. A 19. kiemelt holland 90-ről és 110-ről is befejezett egy-egy leget, majd hátsó pályáról hat tökéletes nyílnak köszönhetően négy próbálkozása is adódott a játszmáért, de egyiket sem tudta megcsinálni, és mint utólag kiderült, ez elég sokba került, Norris ugyanis 2-2-nél brékelte és ellopta az nyitófelvonást. A második és harmadik szettben ismét a hátsó pályáról induló játékos volt a befutó, a negyedik felvonásban fordult elő először, hogy, aki kezdett, az vitte is a játszmát. Norrisnak ez egy 3-1-es vezetést jelentett, de Klaasennek ezúttal is volt elpuskázott szettnyila. A szünet után a holland rákapcsolt, és egy leget veszítve pillanatok alatt egalizálta az eredményt, a hetedikben viszont kezdésből újfent hibázgatott. 1-1-es legállásnál négy nyilat rontott duplára, "Chuck" pedig büntetett, és utána kezdésből sem kegyelmezett, a Kobrának így ismét hátrányból kellett kapaszkodnia. A nyolcadik szett elképesztő színvonalat hozott, Norris nem úgy tűnt, mint aki elidegeskedi a meccs hajráját, ugyanis kis híján egy 9 nyilassal sokkolta ellenfelét - az utolsó dobását rontotta el a dupla 12-re (4:15-től látható a videóban). Nem kellett félteni Klaasent sem, amikor a szakadék szélére sodródott, két 11 nyilas leggel fordított, és mentette döntő szettre a meccset, ami már csak formalitás volt, az angol teljesen szétesett a két demoralizáló leg után. A holland könnyedén húzta be az utolsó játszmát, és jutott be élete első PDC vb-elődöntőjébe. 

Vegyél részt a PDC Hungarian Fan Club hatharom.com főtámogatásával zajló nyereményjátékán, ahol a fődíj egy 43 colos LG Smart TV! A részletekről a www.pdcfanclub.hu-n és a Sport TV élő közvetítéseiből értesülhetsz!

A folytatásban a regnáló világbajnok Gary Anderson és a háromszoros elődöntős James Wade lépett a tábla elé. A Repülő Skót ott folytatta, ahol az előző évben abbahagyta, az első három szettben közel 107-es átlagot produkált, amivel az angol riválisa egyáltalán nem tudott konkurálni, így pillanatok alatt háromszettes előnyre tett szert a címvédő. A negyedikben valamiféle életjelet mutatott Wade, megnyerte első legét, volt egy 110-es kiszállója, de a körátlagaik között még mindig 15-16 pont különbség volt, ami rettentően nagy eltérés. Nem tudott ezen javítani a "Machine", Anderson pedig nem lassított a nagy előny tudatában sem, végig koncentráltan és magas színvonalon játszott, a meccs folyamán egyébként ő is közel került az első 9 nyilashoz, de a dupla 12 vele is kibabrált...

Tizenharmadik játéknap, délutáni eredmények (negyeddöntő):
Mérkőzés Eredmény
Alan Norris-Jelle Klaasen (19) 4-5
Gary Anderson (2)-James Wade (7) 5-1

Az esti program az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld és a 2014-es junior vb-győztes Michael Smith negyeddöntőjével indult. Ezt az összecsapást harangoztuk be, mint a nap slágermeccse, és nem is kellett benne csalódnunk, annak ellenére, hogy elég egyoldalúan kezdődött. Smith ugyanis brutális formában kezdte a meccset, jött nála a magas körátlag és a kiszállókkal is jó barátságot ápolt, így 3-0-ra lépett meg a nem túl éles Barneveld ellen. Nem szabadott azonban leírni a rutinos hollandot, a negyedik és ötödik szettben megkezdte a felzárkózást, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ellenfél elkezdett egyre több hibával játszani. Pillanatok alatt 3-3 állt az eredményjelzőn, a nagy kezdés után az angol csupán egy leget tudott fogni. Nem alakult jól számára a hetedik felvonás sem, igaz, egy 11 nyilas körrel kezdett, de a bréket utána nem tudta megcsinálni, ellentétben Barney-val, aki végül ezt a szettet is hozta, zsinórban a negyediket. Smith-ben is maradt még, játszi könnyedén nyerte meg hátsó pályáról a nyolcadik játszmát, majd bekezdett a döntő szettben is. Bravúros 130-as brék, kezdhetett a továbbjutásért, el is jutott meccsnyílig, de nem tudta megdobni, a holland pedig azonnal büntette 96-ról, és újra nála volt a lélektani előny, amit remekül meglovagolva a meccset is megnyerte. 

Az utolsó elődöntős helyért a kétszeres világbajnok Adrian Lewis és a tavalyelőtti döntős Peter Wright szállt harcba. Hasonlóan indult ez a derbi is, mint az est nyitómeccse, Lewis magabiztos játékkal elhozta az első három szettet. Nem játszott rosszul a skót, de a duplákat nem érezte, ezen tudott a negyedik felvonásban változtatni, és össze is jött neki a szépítés. Jól indult számára az ötödik szett is, brékkel kezdett, majd elölről is hozta saját legjét, de az angol riválisa nem engedte el ezt a játszmát sem. Zsinórban három leget nyerve fordított úgy, hogy Wrightnak 116-ról akadt egy szettnyila. Sokba került, hogy nem használta ki, hiszen így az ő szemszögéből 2-3 helyett 1-4 állt az eredményjelzőn. Saját szettjét viszonylag simán tudta hozni, majd a hatodikban eljátszották ugyanazt, mint két felvonással előtte. Brékelt a skót, ezúttal 164-ről volt szettnyila, de ismét nem jött össze a magas kiszálló, Lewis pedig büntetett, de ez már a torna végét jelentette "Snakebite"-nak. "Jackpot" végig tartotta a 100 feletti körátlagot, Wright 98-ról tornázta azt fel 103.11-ig, ennél nagyobb tömeggel csak Michael van Gerwen kapott ki a vb-k történetében...

Tizenharmadik játéknap, esti eredmények (negyeddöntő):
Mérkőzés Eredmény
Raymond van Barneveld (16)-Michael Smith (8) 5-4
Adrian Lewis (5)-Peter Wright (4) 5-2
Darts-tippekért látogass el a Logibet.com-ra vagy a Protipp-rendszerünkbe!