Darts-vb

Smith vajon meglepi a Van Gerwent kiütő Barneveldet?

Csak szilveszterkor kellett nélkülöznünk a dartsot, elsején ugyanis a legjobb nyolc küzdelmeivel folytatódik a londoni PDC világbajnokság. Nem is akármilyen negyeddöntőket rendeznek, bár a torna előtt legesélyesebbnek tartott két játékos már nincs versenyben, de így is fantasztikus párosítások jöttek össze. Nem érdemes az alvást sokáig húzni, kora délután már megkezdődik a show az Ally Pally-ben.

Vegyél részt a PDC Hungarian Fan Club hatharom.com főtámogatásával zajló nyereményjátékán, ahol a fődíj egy 43 colos LG Smart TV! A részletekről a www.pdcfanclub.hu-n és a Sport TV élő közvetítéseiből értesülhetsz!

Ismét nem volt könnyű dolgunk, amikor a nap slágermeccsét kellett kiválasztanunk, de úgy érezzük a legszorosabb csatát a legenda, az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld és a fiatal korosztály talán legtehetségesebb játékosa, az egykori junior világbajnok Michael Smith mérkőzése hozhatja. Generációk harcáról is beszélhetünk, hiszen 23 év különbség van a két játékos között. Ez adja az egyik pikantériáját a meccsnek, a holland klasszis számtalan nagy csatát megélt már, ez lesz a hetedik negyeddöntője az Ally Pally-ben, Smith viszont most jutott el először ilyen magasságba a világbajnokságon, kérdés, vajon képes-e felnőni a feladathoz és egy ikont elbúcsúztatni?

Barney tudja mi kell a nagy színpadon a sikerhez. A tempónak nagy jelentőséget nem tulajdonítanánk, Smith bizonyította már, hogy tud játszani lassabban dobó játékos ellen is. A játékintelligencia beli különbség mindenféleképpen a rutinos holland javára billenti a mérleg nyelvét, de mind közül a legfontosabb, az a türelem, ami az angolnál lényegesen kevesebb. Ha elmegy neki a játék, a dobások, nem tudja azt a szintet hozni, amit elvár magától, akkor fejben hajlamos feladni.A PDC Hungarian Fan Club így vélekedik a mérkőzésről. 

A tudása és a formája is meg van hozzá a 25 éves angol játékosnak, a tornán az egyik legmeggyőzőbb teljesítményt láthattuk eddig tőle. Különösen hátborzongató volt a Benito van de Pas elleni nyolcaddöntős meccse. Valami elképesztően érezte a triplákat, 101.56-os átlaggal zárt, de amire igazán felkaptuk a fejünket, az az első 9 nyilas átlaga volt, amely a meccs végére a 123-at is elérte. Döbbenetesen magas szám, a legjobb 16 közötti küzdelmek alatt csak a címvédő Gary Anderson tudta ezt megközelíteni. A nagy tömeg azonban csak egy fél siker, mellé oda kell tenni a kiszállókat is, ezzel pedig voltak problémái Smith-nek a verseny folyamán. Arra ki sem térünk, mi van, ha a nagy körátlagot nem tudja hozni, valószínűleg nincs B-terv a fejében, ő egy igazi scorer - magyarosan pontgyáros -, akkor érzi komfortosan magát, akkor nagy az önbizalma, ha jönnek a triplák. De ezzel a részével talán kevésbé kell számolnunk, ugyanis eddig tényleg zseniálisan jól dobott és bár kevés tapasztalata van ilyen csatákban, azért nem is a kétéves nyeretlenek közé tartozik, emlékezhetünk, hogy a 2014-es kiírásban hidegvérrel ütötte ki Phil Taylort a második fordulóban. Persze óvatosan kell kezelni az ilyen eredményeket is, hiszen akkor még elvárások nélkül lépett a tábla elé, most viszont topkiemeltként aligha elégedne meg ezzel a negyeddöntős szerepléssel.

Profi darts-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

Barney egy elképesztő csata után várja ezt a mérkőzést. Aki esetleg nem emlékezne, egy félelmetesen magas színvonalú találkozón búcsúztatta honfitársát, a világelső Michael van Gerwent. És hogy mennyire nem mindegy a tömeg, a ranglista-vezető holland 105.78-os átlaggal szenvedett vereséget, ilyen magas számmal soha nem kaptak még ki korábban az Ally Pally-ben. Még a kiszállózása is hatékonyabb volt MvG-nek, de itt jön elő az időzítés, amiben kevesen jobbak 2007 világbajnokánál. Barneveld játékában mindig ott vannak a magas kiszállók, a legfontosabb pillanatokban meghúzott bravúrok. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy egy mentálisan ennyire megterhelő meccs után képes-e még egyszer egy hasonlóan magas szintű teljesítményre. A Van Gerwen elleni derbije nem csak a hangulat és a színvonal, hanem a tapintható feszültség miatt is felért egy döntővel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy előtte Stephen Buntiggal is nagyot harcolt, akkor is csak döntő szettben tudott továbbjutni.

Nincs könnyű helyzetben a holland, hiszen rendre kőkemény pontgyárosokat kap, Bunting ellen kis híján a vesztét okozta, hogy tömegben nem tudta tartani a lépést. A Van Gerwen elleni meccsére gyönyörűen feljavult, bár ott az is benne volt, hogy egymásból kihozták a legjobbat. Véleményünk szerint most nem fogja tudni ugyanazt a szintet hozni körátlagban, ezt pedig Smith kihasználhatja, ha a duplákat is jó százalékban hozza, de legfőképp a legfontosabb legekben.  

Raymond van Barneveld-Michael Smith
Hatharom-tipp: Smith jut tovább
2.00 @ TippmixPro

Barney-ék csak este lépnek a színpadra, a negyeddöntős program azonban már kora délután kezdetét veszi, méghozzá két meglepetésember, az angol Alan Norris és a holland Jelle Klaasen csatájával. Előbbi az egyetlen nem kiemelt játékos, aki bejutott a legjobb nyolc közé, utóbbi pedig bár rutinos PDC-szereplő, sőt a másik szervezetnél világbajnokságot is nyert, ám azzal kevesen számoltak, hogy Phil Taylor negyedéből sikerül idáig jutnia. De megcsinálta a bravúrt, felnőtt a feladathoz, és élete legjobb profi világbajnoki szereplését nyújtja. A Taylor elleni meccs után Norris csemegének ígérkezik, ám az angolt nagy hiba lenne leírni, eddig ugyanis borzasztó meggyőzően játszott, ráadásul ő sem most kezdte a szakmát, tavaly a BDO vb-finálé egyik résztvevője volt. Tele önbizalommal és hittel állhat majd oda a tábla elé, valószínűleg ő sem számított arra, hogy az elődöntőért "csak" egy Klaasent kell legyőznie. Sokkal nagyobb izgalmakat tartogat ez a meccs, mint amit a bukmékerek szorzói vetítenek előre. 

A délután csúcspontja a regnáló bajnok Gary Anderson és a háromszoros elődöntős James Wade meccse lesz. A Repülő Skót ismét összerakta a formáját a világbajnokságra, brutális játékkal jutott tovább a nyolcaddöntőből, szegény Wade-nek pedig valószínűleg ismét be kell érnie egy döntő nélküli vb-vel, pedig ő sem játszott rosszul eddig. Taylor mondta egyszer az angolról, hogy a legjobb olyan játékos, akinek még nem sikerült megszereznie a világbajnoki trófeát, és hát a "Machine" fejében is évről-évre ott motoszkál, hogy nem tudja megcsinálni, mindig van nála jobb. De őt leírni soha nem szabad, bármikor képes zseniális játékra, és mint említettük, nem nagyon lehetett belekötni az eddigi teljesítményébe. Anderson, ha kicsit gyengébb napot fog ki, akár meg is égetheti magát, az eddigi szárnyalása ellenére irreálisan alacsonynak tartjuk a szorzóját, még úgyis, hogy az idei hét meccsükből egyszer sem kapott ki Wade ellen.

Az utolsó negyeddöntő sem ígérkezik unalmasnak - melyre késő este kerül sor -, hiszen a tornán először feszül egymásnak két top 5-ös játékos. A kétszeres világbajnok Adrian Lewis az ötödik, a tavalyelőtti döntős Peter Wright pedig a negyedik kiemelt. Elég különböző úton jutottak el a legjobb nyolcig, az angol szettet sem veszített, az extravagáns skót viszont megjárta a szakad szélét, Dave Chisnall ellen egy varázslatosan fordulatos meccsen sikerült továbbjutnia. Megmutatta, hogy fejben nagyon egyben van, de most még nehezebb dolga lesz, Lewis ugyanis igen ihletett formában dobált eddig a tornán, nem csak a tömeg, de a kiszállók is jól jönnek neki, mentálisan is borzasztóan erős, nem túlzás kijelenteni, hogy a trófea egyik nagy esélyese.

A tizenharmadik játéknap (január 1, csütörtök) programja:
Kezdés Játékos Odds (TippmixPro) Játékos Odds (TippmixPro)
Délután
14:00 Alan Norris 2.90 Jelle Klaasen 1.30
16:00 Gary Anderson 1.35 James Wade 2.65
Este
20:00 Raymond van Barneveld 1.65 Michael Smith 2.00
22:00 Adrian Lewis 1.65 Peter Wright 2.00
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Logibet.com-on és aProtipp-rendszerben!