Darts-vb

Alaposan megizzadt a továbbjutásért van Gerwen

  • hatharom.com

Küszködött a világelső, hullottak a kiemeltek, érdekesen alakult a 2016-os PDC darts-világbajnokság második játéknapja.

A délutáni program két újonc játékos, a kínai Qiang Sun és az ír Mick McGown selejtezős meccsével vette kezdetét. A színvonal finoman szólva sem volt magas, elég csak az ázsiai azon dobására gondolni, ami a táblát sem találta el, ugyanakkor remekül élt együtt a közönséggel, és egy csapásra belopta magát a londoni publikum szívébe. McGown sem játszott jól, de Sun 64.73-as átlagát bravúr lett volna alul múlni, nem is tette ezt meg az ír, így ő jutott fel a főtáblára.

Vegyél részt a PDC Hungarian Fan Club hatharom.com főtámogatásával zajló nyereményjátékán, ahol a fődíj egy 43 colos LG Smart TV! A részletekről a Sport TV élő közvetítéseiből értesülhetsz!

A folytatásban az utolsó kiemelési helyet megcsípő John Henderson és az egykori negyeddöntős Darren Webster feszült egymásnak. Előbbi kezdte jobban a mérkőzést, ám a lendülete csupán a második szett középig tartott, az elpuskázott 9 nyilas után - hat tökéletes nyíl után a hetedik célt tévesztett - valami megtört benne, és onnantól elképesztően sok szektor tévesztés jellemezte a játékát. Webster kiegyenlített, a harmadik és negyedik felvonásban pedig már könnyű dolga volt a fonalat teljesen elveszítő ellenfele ellen. 90 alatti átlag is elegendő volt az angoltól egy viszonylag sima győzelemhez.

Először nyert meccset az Ally Pallyben a másik szervezet világbajnoka, Christian Kist. - Fotó: pdc.tv

Hasonlóan alakult a 20. kiemelt Justin Pipe és a 2012-es BDO-világbajnok Christian Kist mérkőzése is. Az angol, ha nehezen is, de megnyerte a nyitófelvonást, ezt követően azonban nem tudott megbirkózni a holland riválisa feljavuló játékával. Egyre gyengébben és gyengébben dobott Pipe, Kist pedig tartotta a jó formáját. Nagyszerű, 96.54-es átlagot produkálva magabiztos 3-1-es sikert aratott, egyébként külön kiemelendő az első kilenc nyíl átlaga, ami 107.28 volt.

A délutáni szakasz a 2010-es elődöntős Mark Webster és a selejtezőből feljutott McGown meccsével zárult. A walesi 3-0-lal vette ezt az akadályt, mégis ez volt a legizgalmasabb találkozó, hiszen mindegyik szett döntő leget hozott. Néhány órás pihenő után szépen összekapta magát az ír játékos, ha a kiszállóknál eredményesebb tudott volna lenni, akkor még keményebben megráncigálhatta volna az egykori top 10-es walesi nem létező bajszát.

Második játéknap, délutáni mérkőzések
Mérkőzés Eredmény
Qiang Sun-Mick McGown 0-2
John Henderson (32)-Darren Webster 1-3
Justin Pipe (20)-Christian Kist 1-3
Mark Webster (22)-Mick McGowan 3-0

Az esti program hasonlóan gyenge színvonalon kezdődött, mint a délutáni. A thaiföldi Thanawat Gaweenuntawong és a német René Eidams sem igazán találta a legjobb játékát, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. A gyötrelmes küzdelemből végül a germán játékos került ki nyertesen, de az ő átlaga sem érte el a 70-et. 

A folytatásban a 18. kiemelt Brendan Dolan és a második számú ausztrál játékos, Kyle Anderson lépett porondra. Az óceániai dartsos három szettben nyerte meg a mérkőzést, de közel sem volt ez olyan sima, mint amit az eredmény mutat, hiszen az első és harmadik felvonásban is döntő legre került sor. Dolan nem kapott sok lehetőséget, de azokkal sem gazdálkodott a legjobban, így nem sikerült szettet fognia. Anderson egyébként egy brilliáns 121-es kiszállóval zárta le a meccset, és jutott ismételten a legjobb 32 közé.

A nap slágermeccseként a Kim Huybrechts-David Pallett összecsapás lett beharangozva, amely hozta is az elvárt szintet. A hátrébb rangsorolt angol játékos felnőtt a feladathoz, és zseniálisan jó játékkal rukkolt elő. A 12. kiemelt Huybrechts hiába tartotta végig a 90 feletti átlagot, Pallett képes volt vele konkurálni. Borzasztó kiélezett csatát vívtak, a harmadik szettben tudott először előnybe kerülni a belga, miután a szigetországi riválisa két szettnyilat is elpuskázott. Úgy tűnt ez megtöri Pallettet, de a negyedik felvonásban egy jókor jött 180-nal visszaverekedte magát a meccsbe. A döntő játszmában már ismét a legjobbját hozta, először 132-ről, majd a győztes legben 122-ről szállt ki. Nüanszok döntöttek az angol javára, nem túlzás azt állítani, hogy élete meccsét játszotta, ezzel pedig mi sem kalkuláltunk, előzetesünkben ugyanis a belga továbbjutását jósoltuk.

Kemény csatára kényszerítették a világelsőt már az első fordulóban. - Fotó: pdc.tv

Rosszul tette, aki nem várta meg a világelső Michael van Gerwen meccsét a selejtezős Eaidams ellen, a német ugyanis teljesen más arcát mutatta, mint a thaiföldi ellen. Sőt, azok is rosszul döntöttek, akik a sima első két szett után választottak más programot. Eaidams a harmadik felvonásra megtáltosodott, és többször brékelve a 2014-es bajnokot, sikerült ellopnia a szettet. Bravúros dobásokat láthattunk tőle, amitől megjött az önbizalma, és óriási meglepetésre megnyerte a negyedik játszmát is, vagyis következhetett a döntő szett. Még itt is bőven kitartott a lendülete, hiszen egészen 2-2-ig tartotta a lépést. Egy rossz leg azonban a meccs végét jelentette számára, azonban hihetetlen feltámadást láthattunk tőle, erre a világelső sem számított, aki meg is tapsolta ellenfelét a mérkőzés végén. Borzasztó magas, 99.03-as átlagot hozott a holland zseni, kellett is, ugyanis Eidams is 90 felett zárt. 

Íme a drámai összecsapás döntő setje

Második játéknap, esti mérkőzések
Mérkőzés Eredmény
Thanawat Gaweenuntawong-René Eidams 0-2
Brendal Dolan (18)-Kyle Anderson 0-3
Kim Huybrechts (12)-David Pallett 2-3
Michael van Gerwen (1)-René Eidams 3-2

A mai napon már a tippmesterek is aktívabbak voltak a LOGIBET.COM-on. Kifejezetten jó napot zárt Cesc18, akinek három tippjéből kettő ült - jól érezte meg Webster és Anderson sikerét is, egyedül Pipe babrált ki vele -, mellyel 4,62 egység profitot szállított. 

Darts-tippekért látogass el a Logibet.com-ra vagy a Protipp-rendszerünkbe!