Női kézilabda-vb

Kérdéses Németh András kapitány jövője

  • mti.hu
  • MTI

Azok után, hogy a magyar női kézilabda-válogatott hétfőn kikapott a lengyelektől, és nem jutott be a negyeddöntőbe a dániai világbajnokságon, minimálisra csökkentek esélyei, hogy kijusson a márciusi olimpiai kvalifikációs tornára, és ezzel együtt a riói ötkarikás játékokra. Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke sportszerűnek tartaná, ha Németh András szövetségi kapitány lemondana.

A vb 11. helyén végzett együttes sorsa már nincs a saját kezében: kizárólag akkor vehet részt a tavaszi selejtezőben, ha Norvégia megnyeri a vb-t, Montenegró és Franciaország pedig bejut a legjobb hét közé. Ezen feltételek egyidejű teljesülése nem lehetetlen, hiszen a norvégok olimpiai és Európa-bajnokok, a másik két gárda pedig szintén az elithez tartozik.

A 2014 februárjában kinevezett kapitány megbízatása elvileg a riói olimpia végéig szól, de ha a csapat nem jut ki a játékokra, akkor a kvalifikációs folyamat végén újratárgyalhatják a szerződést. A mostani vb előtt az volt az MKSZ elvárása, hogy a csapat vagy egyenes ágon jusson ki az olimpiára, vagy harcolja ki a selejtezőn való részvétel jogát.

Erre már csak nagyon kevés esély van, ugyanakkor Kocsis Máté, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában szóba hozta a kapitány jövőjét: "Németh András sportszerű ember, egy szövetségi kapitánynak ilyen helyzetben pedig csak egy sportszerű lehetősége van, az, ha lemond" - fogalmazott.

A kapitány ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerződése addig él, amíg van esély a kijutásra.

Ki nyeri a világbajnokságot?
TippmixPro
Oroszország 2.80
Norvégia 3.65
Dánia 6.75
Montenegró 6.75
Franciaország 7.75
Hollandia 11.50
Románia 13.75
Lengyelország 49.00