Davis Kupa

Pénteken kezdődik a döntő!

  • hatharom.com
megosztom

Pénteken minden idők egyik legérdekesebb Davis Kupa-döntője veszi kezdetét Ghentben, két olyan nemzet feszül ugyanis egymásnak, akik a szezon előtt totál outsidernek számítottak. Belgiumról és Nagy-Britanniáról beszélünk, előbbi soha nem nyert még, utóbbi igen, ám annak már 79 éve.

Útjuk a döntőig

Belgium a címvédő Svájc ellen kezdett, ám a helvéteknél sem Roger Federer, sem pedig Stan Wawrinka nem vállalta a szereplést, így könnyű dolga volt a belgáknak, főleg hazai pályán. A negyeddöntőben Kanada következett, akiknél a legjobbak - Milos Raonic és Vasek Pospisil - ugyancsak nem léptek pályára, sima 5-0-al tovább is léptek David Goffinék. Az elődöntőben Argentína ellen sem volt igazán nehéz dolguk, a dél-amerikaiaknál főleg salakos játékosok voltak a keretben, a meccseket pedig kemény felületen játszották. 

Nagy-Britannia sokkal keményebb úton jutott el a döntőig. Rögtön az amerikaiak ellen bravúrra volt szükség, ugyanis a páros meccset a Bryan-testvérek ellen nem hozták, viszont James Ward hatalmas meglepetésre legyőzte John Isnert, így Andy Murray két sikerével kiegészítve továbbjutottak. Franciaország szintén nem ígérkezett könnyű falatnak, kulcs a páros volt, amit a Murray-tesók hoztak is, és ugyanezt megcsinálták az Ausztrália elleni elődöntőben is.

Esélylatolgatás

A belgák lesznek hazai pályán, így ők választhattak borítást. Természetesen a salakra esett a választásuk, amely a legtávolabb áll a füvön és kemény pályán nevelkedett britektől. Ettől függetlenül a vendégek számítanak a döntő favoritjának, hiszen náluk Andy Murray személyében van egy világklasszis játékos.

Ki nyeri a döntőt?
Belgium Nagy-Britannia
TippmixPro @ 3.25 TippmixPro @ 1.25

Murray eddig is oroszlánrészt vállalt a britek sikeréből, és a döntőben is rajta áll vagy bukik a győzelmük. Neki kutya kötelessége hozni mind a két egyéni meccsét, de ez az előző három fordulóban, a belgáknál jobb játékosok ellen is ment neki. A másik helyért James Ward és Kyle Edmund harcoltak, mindketten elmentek dél-amerikai salakos Challengerekre, Leon Smith kapitány végül utóbbinak szavazott bizalmat. Ha ő a szemcsésen tudna fogni egy meccset, akkor garantált lenne a briteknek a győzelem. Erre azért kevés esély van, David Goffin és Steve Darcis is komolyabb játékerőt képvisel nála, főleg salakon. A hazaiaknak is meglesz tehát a két siker, így a páros döntheti el a csatát.

Abban egyértelműen erősebbek a vendégek, hiszen náluk az idősebbik Murray, Jamie személyében van egy klasszis párosjátékos, aki ráadásul még nagy formában is van. Az előző fordulókban öccsével állt ki, és elég jó párosokat győztek le. A belgáknál nagy kérdés kik lépnek majd pályára, egyikük sem túl ügyes a páros műfajban.

Egyértelműen a szigetországiak a döntő favoritjai, a hazaiaktól mindenféleképpen szükség lesz legalább egy bravúrra, vagy a párost kell behúzniuk, vagy Goffinnak, esetleg Darcisnak le kell vadásznia Murray skalpját. Egyik sem ígérkezik könnyű feladatnak.

Tenisz-tippekért látogass el a Logibet.com-ra!
megosztom