Tenisz

Történelmi siker előtt Djokovics

Vasárnap kezdetét veszi az év utolsó nagy tenisz dobása, az ATP World Tour Finals.

Profi tenisz tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

Hagyományosan novemberben ér véget az ATP-szezon, méghozzá egy világbajnokság formájában, melyen az év során legjobban teljesített nyolc játékos vehet részt. Az eseménynek, ahogyan az elmúlt hat esztendőben, most is a londoni O2 Aréna ad otthont. A lebonyolítás változatlan, a nyolcfős mezőnyt két kvartettbe sorsolták - amely idén nem "A" és "B" néven fut majd, hanem Stan Smith és Ilie Nastase - ahonnan az első kettő jut tovább és ők játsszák az elődöntőket.

Stan Smith csoport
Játékos Odds Játékos Odds
Novak Djokovics 1.33 Roger Federer 4.00
Kei Nisikori 15.00 Tomás Berdych 17.00

Egy csoportba került a torna két legnagyobb favoritja, a világelső Novak Djokovics és a harmadik Roger Federer. Ők ketten uralják ezt a tornát, az elmúlt 12 kiírásból 10-szer valamelyikük kaparintotta meg a trófeát, a két kivétel, a 2005-ös és a 2009-es verseny volt, azokban az években az argentin David Nalbandian és az orosz Nyikolaj Davigyenko örülhetett, ők azonban már nem aktív játékosok. A jelenlegi mezőnyből másnak még nem sikerült megnyernie a World Tour Finalst.

A mostani viadalon egyébként talán két favoritról is túlzás beszélni, a szerb klasszis ugyanis teljesen más dimenzióban mozog, mint a riválisai, ráadásul Londonban az elmúlt három évben nem talált legyőzőre. Ha Djokovicsnak ismét sikerül a győzelem, akkor történelmi tettet visz véghez, a korábban ugyanis még senkinek nem sikerült sorozatban négyszer a világ legjobbjának lenni. Márpedig jelenleg nehéz elképzelni, hogy bárki is megállítsa, hiszen 22 meccses győzelmi szériában van, legutóbb augusztusban szenvedett vereséget. 

A harc inkább a csoport második helyéért lesz, amire természetesen a hatszoros bajnok svájci klasszis pályázik a legjobb eséllyel, bár össze kell, hogy kapja magát, a US Open óta mutatott játéka ugyanis lehet kevés lesz a továbbjutáshoz. Váratlan vereséget szenvedett Sanghajban és Párizsban is, egyértelműen látszik nála, hogy kicsit leeresztett az év végére. Jó lehetőség lehetne ez Kei Nisikorinak és Tomás Berdychnek, ugyanakkor egyikük sincs csúcsformában, utóbbi ráadásul hiába harcolja ki 2010 óta folyamatosan a részvételt, eddig csupán egyszer élte túl a csoportküzdelmeket. A japán ellenben tavaly újoncként rögtön a négy közé jutott, igaz, akkor klasszisokkal jobb formában érkezett az angol fővárosba.

Ilie Nastase csoport
Játékos Odds Játékos Odds
Andy Murray 2.75 Stan Wawrinka 2.87
Rafa Nadal 3.25 David Ferrer 9.00

Ahogyan az oddsokból is látszódik, az Ilie Nastase csoportban közel sem olyan egyértelműek az esélyek. A hazai kedvenc Andy Murray nem merte meghúzni azt, hogy visszalép a tornától a Davis Kupa-döntő miatt, viszont nem lennénk meglepve, ha fejben nem ezen a tornán járna. Valamiért egyébként sem szokott neki jól menni az O2-ben, egy-egy elődöntőt leszámítva semmi maradandót nem alkotott még Londonban. Persze, ha odateszi magát, akkor sem garantált a továbbjutása.

Stan Wawrinka elég hullámzó, de ha kifog egy-két jó napot, akkor bárkit képes legyőzni, annyira pedig játszott jól az elmúlt hetekben, hogy ezzel bátran merjünk kalkulálni. Tavaly és tavalyelőtt egyébként az elődöntőnél lejjebb egyszer sem adta. Rafa Nadallal is számolni kell, aki a szezon második felére szépen összeszedte magát, és bár nem tartozik a kedvenc tornái közé a világbajnokság, abban biztosak lehetünk, hogy vért fog izzadni a minden meccsén. Mint ahogyan a másik spanyol, David Ferrer is, aki szintén így az év végére találta meg a játékát, ráadásul fizikálisan kicsattan az erőtől, révén ő a nyáron két hónapot sérülés miatt pihent.

Ki nyeri a világbajnokságot? - a    szorzói
Játékos Odds Játékos Odds
Novak Djokovics 1.45 Roger Federer 4.60
Andy Murray 11.00 Stan Wawrinka 12.25
Rafa Nadal 14.75 Kei Nisikori 29.00
Tomás Berdych 31.00 David Ferrer 60.00

Döbbenetes, hogy mennyire alacsony szorzót adnak Djokovics győzelmére, miközben a mezőnyt a világ legjobbjai alkotják. Érthető azonban a bukiktól ez a szorzó, a szerb talán pályafutása legjobb szezonját produkálja, a 80 győzelmet is elérheti, ami egészen hihetetlen, de a legbeszédesebb mutató a top 10-esek elleni uralkodása, idén 31 meccséből 27-et (!) megnyert a riválisai ellen, ugyanez a statisztika például Federernél 11-5, míg Nadalnál 4-10, a legrosszabbul pedig Berdych áll, 3-11-gyel. A kérdés inkább az, hogy lesz-e olyan játékos, aki legalább nagy csatára kényszeríti a világelsőt? Az utóbbi tornákon ugyanis ez sem nagyon ment a mezőnynek...