NFL

Nehéz helyzetben a Seahawks és a Colts - értékelés

Mi lesz a tavalyi döntőssel, sikerül-e valamelyik csapatnak a 16-0, illetve feltámad-e a Colts? Többek között ezeket a kérdéseket is megválaszolták tippmestereink.

Nagelb: A Seattle Seahawks 4-4-es mérleggel áll csoportja harmadik helyén, mit gondoltok be tud jutni a csapat a playoffba, vagy a tavalyi Super Bowl részvétel után, idén nélkülük rendezik a rájátszást?

Varin: Sorsdöntő lehet a most hétvégi csoportrangadó a Cardinals ellen, ahol én egyébként Wilsonék sikerére voksolnék, tehát kicsit összerázódik majd a mezőny. Sokrétű a probléma a csapatnál, a védelem nem a régi, Jimmy Graham finoman szólva sem váltotta meg a világot, Marshawn Lynch hol sérült, hol egészséges, tulajdonképpen egyedül Russell Wilson képes viszonylag egyenletes szinten játszani. Ha nem nyerik meg a csoportot, alighanem a rájátszás elúszik, hiszem az NFC Northban a Packers-Vikings duó, míg a Southban a Panthers-Falcons kettős vélhetően több győzelemmel végez majd, de ismerve az NFC East hektikusságát, ott is bármi megtörténhet. Ha a Seahawks hétvégén mégis kikapna a Cardstól, szerintem eldőlne a sorsuk, így nekik igazi élet-halál meccs lesz, nem csupán egy csoportrangadó.

LuckyLuck: Az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy mi lesz az NFC nyugati csoportjában. Tavaly a gyenge kezdés után nagyon begyújtották a rakétákat Russell Wilsonék, de idén szerintem rosszabb a helyzetük. Egyrészről az Arizona borzasztóan erős, másrészről a Seattle több sebből is vérzik. A Legion of Boom közel sem olyan félelmetes már, az offense-ben pedig alig van veszélyes fegyverük. Ami mellettük szól, hogy a sorsolásuk könnyebb, mint a Cardinalsnak, de, ha nem javulnak fel, akkor teljesen mindegy, láthattuk, hogy majdnem sikerült kikapniuk a Detroit ellen is... Azt gondolom, a rájátszást megcsíphetik, de ott nem lesznek tényezők, már tavaly sem kellett volna Super Bowlt játszaniuk.

NitroHUN: Az idei Cardinalst elég erősnek érzem ahhoz, hogy minimum 1-1-re hozzák le az egymás közti párharcot, így 2, de akár 3 meccses hátrányt is le kellene dolgozniuk a csoportelsőségért. Azonban a Seattle mellett szól fantasztikus sorsolásuk; az 5 hazai meccs, és az idegenben is verhető ellenfeleknek köszönhetően realitás, hogy akár 10-5-ös mérleggel forduljanak rá az utolsó meccsre, ez pedig az ellenfelek eredményeinek függvényében akár biztos rájátszást is jelenthet. Én inkább az igen oldalán állok, sok fejlődési potenciál van a csapatban, a tapasztalat mellettük szól, ráadásul 8 forduló után tavaly is "csak" 5-3-mal álltak. Ha a csoportgyőzelem nem is, a wild card meglesz.

NitroHUN: Az AFC-ben a csoportelsők viszik a showt, a Patriots, Broncos, Bengals hármas a kiemelkedő teljesítményük miatt, a Colts pedig a gyenge játék és Luck visszatérő sérülései miatt. A wild cardokért folyó verseny ritkán kerül szóba, pedig nagy csata várható értük. Ti kiket favorizáltok?

Nagelb: Az NFC-ben talán egyszerűbb a helyzet. Úgy gondolom, hogy ott a Minnesota mellett a Seattle lesz a két bejutó csapat. A Vikings-ból még egy komolyabb menetelést is kinézek. Viszont nagyon fogok szorítani a Rams-ért, mert a védelmük és Todd Gurley megérdemelné a playoff-ot. Az AFC-ben viszont öldöklő csatát várok végig a helyekért. Azonban, ha komolyabban megnézem a szóba jöhető csapatokat, akkor a Buffalo-t és a Steelers-t mondanám. Bár nagyon fogok szurkolni az Oakland-nek, mert a sorsolásuk nekik sem rossz, és ennyi év szívás után már megérdemelnének egy playoff helyet.

Varin: Abból a szempontból könnyű a sorsunk, hogy az AFC South kiesett, ott a második helyezett nemhogy pozitív mérleggel nem fog zárni, de még két számjegyű veresége is lehet. Az AFC West is nehéz kérdés, hiába kezdi magát összeszedni a Raiders és hiába van fantasztikus formában a másodéves Derek Carr, talán idén még kevesek lesznek a playoffra. Jövőre azonban... Hogy mégis melyik két csapat lesz a wild cardos, az remek kérdés. Amikor az ember már elhiszi, hogy a Jets, a Bills vagy a Dolphins komoly vetélytársa lehet a Patsnek, akkor mindig jön egy váratlan vereség és nagy összeomlás. Ettől függetlenül a Jets minden bizonnyal idén ott lesz, de hogy rajtuk kívül a Steelers vagy a Bills lesz-e a másik, azt nem lehet megjósolni. Egészen kaotikus az AFC idén...

LuckyLuck: Nagyjából négy csapatról beszélünk, a Jets, a Bills, a Steelers és a Raiders érhet oda. A papírforma a Pittsburgh lenne, de az ő szezonjukat elég rendesen átírták a sérülések, Big Ben néhány hétig ismét maródi. Az Oakland lenne az abszolút meglepetés, velük azért a szezon előtt, mint playoff-esélyes nem igazán számolt az ember. A játékuk alapján viszont megérdemelnék, kifejezetten tetszetős, amit a fiatal tehetségek az offense-ben művelnek, gondolok itt például Amari Cooper elkapóra, vagy Derek Carr irányítóra. A sorsolásuk is valamivel barátibb, mint a másik három csapatnak. A Jets és a Bills ugye egy csoportban van, ott minden meccs kiszámíthatatlan, és azokon kívül is kemény összecsapások várnak rájuk, de azért meglepő lenne, ha valamelyikük nem érne oda. Sok van még az alapszakaszból, néhány fordulóval később okosabbak leszünk, de úgy gondolom, hogy a Fosztogatók meglepetést okozhatnak.

 

LuckyLuck: Négy hét után többen úgy gondoltátok, hogy nem lesz olyan csapat, aki tökéletes alapszakaszt produkál, mi a helyzet most, kilenc játékhetet követően? Három csapat még mindig veretlen, a féltávot elhagyva ez először fordult elő az NFL-történetében. 

NitroHUN: Még mindig úgy gondolom, hogy nem lesz veretlen csapat. A Patriotsra vár két nehezebb idegenbeli meccs, az utolsó két fordulóban pedig valószínűleg már mindent bebiztosítva látogatnak el két csoportriválishoz, akiknek bőven lesz még miért hajtani. A Bengals és a Panthers esetében egyszerűbb a képlet, ők már többször táncoltak pengeélen, és egy meccsen egészen simán betlizhetnek. A Panthers még ötször megy idegenbe, oda-vissza játszik a Falcons ellen, a Bengals pedig Arizonába és Denverbe is ellátogat. Az egyik mértékadó irodában 3.50 az odds a veretlen csapatra, ezt reálisnak tartom.

Nagelb: Továbbra is úgy gondolom, hogy nem lesz 100%-os alapszakasz. A szezon fontosabb, és nehezebb fele csak most jön. Egyedül a Panthers-nél látok rá minimális esélyt, mert a sorsolásuk elég kedvező, de ha így játszanak tovább, akkor NFC-n belül hamar eldöntenek minden fontos kérdést, ami miatt az utolsó meccseken már lehet majd pihentetni a fontos játékosokat.

Varin: Most úgy gondolom, lesz három olyan csapat kilenc játékhetet követően, amely tökéletes mérleggel áll majd :) Viccet félretéve, tényleg meglepő a helyzet. A Pats esetében még rendben is van, lehetett sejteni, hogy ez olyan revenge-season lesz, mindenkit annyira döngölnek majd a földbe, amennyire csak lehet. De hogy a Bengals és főleg a Panthers sem hibázik majd nyolc meccs alatt, arra nem gondoltam volna. Daltonék hibátlan mérlegét könnyen meg lehet magyarázni a gyenge csoportjukkal, viszont a Panthers divíziója nem rossz, igaz, a Falcons elleni két találkozó még hátravan. 4-0-ig még legyintgettünk rájuk is, de aztán sorozatban megverték a Seattle-Philly-Colts-Packers négyest, ami azért brutális. Kinéz nekik egy 10-0 is, ám utána először a Dallashoz, majd a Saintshez látogatnak, ami már túl sok lesz nekik. A Cincinnatinek két nehéz meccse lesz még, Arizonában és Denverben, ha ezt a két meccset is lehozzák Daltonék, akkor ez biza 16-0 lesz. A Pats esetében meg kizárólag kedv kérdése...

Varin: Vesszőparipám lett idén az AFC South, én még mindig rendületlenül bízom a Coltsban. Sokszor láttuk, hallottuk, hogy egy csapat játéka végig akadozott az alapszakaszban, a rájátszásban aztán megfordult a széljárás és minden összejött nekik. Annyira minden a Colts ellen szól (leszámítva a csoportjuk gyengeségét), hogy én már emiatt is hiszek a szokásos amerikai történetben. Szerintem a száz sebből vérző, sokszor rendkívül gyengén játszó Dávid (vagy esetünkben inkább András) meglepheti a sebezhetetlennek hitt Góliátot, vagyis a New England Patriotsot. Vagy javasoljátok, hogy inkább ébredjek fel, mert bilibe lóg a kezem?

LuckyLuck: Nekem is valami hasonló érzésem van velük kapcsolatban, bár egyelőre nem látom, hogy lennének képesek legyőzni a New Englandet vagy a Cincinnatit, bár utóbbi mindig más arcát mutatja a rájátszásban, szóval maradjunk a Patsnél. Ami aggasztó Indianapolisban, hogy nem csak az offense döcög, mint például Denverben, hanem a defense sem tud semmi extrát hozzátenni. A komplett csapatnak kellene megráznia magát, nem tudom erre képesek-e, illetve abban sem vagyok biztos, hogy a keret minősége elég egy Super Bowl-győzelemhez. Szezon előtt nem nézett ki rosszul a csapat, de a leigazolt "veteránok" még adósak a jó játékkal. 

Nagelb: Szerintem ébredj fel! :) Nem látom a Colts-ban, hogy a rájátszásban akár a New Englanddel, akár a Denverrel idegenben (merthogy idegenben fognak játszani a wild card kör után) képesek legyenek felvenni a versenyt. A támadósor még úgyahogy egyben van, bár az O-Line katasztrófa, a védelem viszont a kanyarban sincs sajnos. Ráadásul Luck-ot idénre utolérték a sérülések, most is legalább 2-6 hét közötti időszakot kell kihagynia, szóval kizártnak tartom, hogy Super Bowlba jussanak

NitroHUN: Annyival reagálnék, hogy ez az egyetlen indok, ami mellettük szól. Ha a futball pontozásos sportág lenne, akkor egy szép nagy 0 kerülne melléjük a pontszám rovatba. Luck újabb sérülése miatt én még a csoportgyőzelmet sem látom annyira simának, de rájátszás-körülmények között idegenben nem hogy a Bengals vagy Broncos ellen nem esélyesek, de a wild cardon is meglepetést kellene okozni jelenlegi játékukkal. Azt nem elemezném, hogy mi történne egy újabb Colts-Pats főcsoportdöntőn, mert kiskorúak is olvashatják az oldalt...

 

hatharom.com: Kire tennétek most a zizit, ki nyeri szerintetek a jubileumi 50. Super Bowlt?

Varin: Most hogy így nézem, egészen jó az odds a Carolina Panthers NFC-győzelmére. Akik ismernek, tudják, szívem Wisconsinért dobog, de a Panthers győzelme a Green Bay felett fájóan sima volt... A papírforma tehát New England-Carolina döntőt ígér (ahogy volt ez az első Sport TV-s SB-n is), de én rendületlenül bízom egy Colts-Packers fináléban. A kérdésre tehát a válaszom az, hogy szerintem a New England Patriots nyerni a Super Bowlt, ugyanakkor pénzt a Carolina NFC-győzelmére tennék.

NitroHUN: Ha azt kell mondanom, hogy ki a legesélyesebb, akkor nyilván egyetértek a fogadóirodákkal, és a Patsre teszek. A legnagyobb érték viszont szerintem a Panthers 8-szoros szorzójában van, mert az NFC-ből könnyebben bejuthatnak a Superbowlba, ahol viszont 2-3 AFC-s csapat ellen is ők lennének az esélytelenebbek, így profitábilisan lehet majd bevédeni ezt a fogadást.

Nagelb: Irtó nehéz kérdés, hiszen, ahogy már írtam is, a szezon nehezebb és fontosabb fele még hátra van. Legalább 3 favoritom van most a bajnoki címre, de ha egy csapatot kell megneveznem, akkor a Patriots-ot mondom. Olyan szinten van egyben ez a társaság, hogy kinézek belőlük mégegy olyan rájátszás-menetelést, mint tavaly. De nagyon kíváncsi leszek a következő hetekben a Cincinnati és a Denver elleni meccseikre, mert ha azokat is be tudják húzni, akkor nálam kérdés nélküli favorittá lépnek elő.

LuckyLuck: Azt már tudjuk mely csapatokkal kell számolnunk, de még mindig felesleges esélyt latolgatni, annyira messze van a rájátszás, ami mindig egy más kávéház. A megérzésemre hallgatok: Denver.

 

Ki nyeri az NFL-t?
   
New England Patriots 3.20
Green Bay Packers 6.50
Carolina Panthers 8.00
Cincinnati Bengals 8.75
Denver Broncos 9.75
Seattle Seahawks 11.00
Arizona Cardinals 14.75
Indianapolis Colts 24.00