Női kézilabda BL

Ott kezd a Győr, ahol legutóbb nagyon kikapott

Elrajtol a női kézilabda Bajnokok Ligája, a két évvel ezelőtti győztes Győri ETO rögtön az első fordulóban csúcsrangadóra készül: Ambros Martín lányai a tavalyi bronzérmes Vardar Szkopje otthonába látogatnak.

Fotó: gyorietokc.hu

Csalódást keltő szezonként élték meg Győrben a tavalyi évadot, hiszen Bajnokok Ligája- és magyar bajnoki címvédőként egyetlen aranyérmet sem gyűjtött be a csapat, a BL-ben a negyeddöntőben kiestek Görbicz Anitáék, a hazai ligában pedig a Ferencváros óriási meglepetésre felülmúlta az aranycsatában a kisalföldieket. A történethez hozzátartozik, hogy tavasszal komoly sérüléshullám sújtotta a győri csapatot, ketten pedig elmentek szülési szabadsága, a világklasszis kulcsemberek konstans hiányát pedig még az ETO sem bírta el.

A tanulságokat levonva a nyáron tehát tiszta vizet kellett önteni a pohárba és első ránézésre ez sikerült is a győri klubvezetésnek, a klub történetének egyik legnagyobb átalakításán esett át a csapat. A szakmai munkát továbbra is a spanyol Ambros Martín irányítja, ám a játékoskeretben több jelentős változást is eszközöltek. A légiósok közül elhagyta a csapatot a norvég kapusklasszis Katrine Lunde, a spanyol Macarena Aguilar, az orosz Anna Senj, a német Susann Müller és a szerb Vesna Milovanovic is, a magyar játékosok közül pedig Herr Orsolya, Hornyák Ágnes, Csapó Kyra és Szepesi Ivett távozott - utóbbi kettő kölcsönbe a Mosonmagyaróvárhoz került. A távozók helyére természetesen jöttek újak is, a norvégok olimpiai bajnoka, Linn Sulland, a hollandok sztárja Cornelia Groot és Yvette Broch mellett három magyar válogatott, Tomori Zsuzsanna, Tóth Gabriella és Kiss Éva csatlakozott a kerethez.

Változások a Győr keretében a tavalyi évhez képest
Érkezők: Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Fehervar KC),  Tóth Gabriella (Mosonmagyarovar KC), Cornelia Groot (FC Midtjylland), Yvette Broch (Metz Handball), Linn Sulland (Larvik HK)
Távozók: Vesna Milanovic Litre (Krim Ljubljana), Macarena Aguilar (Rostov/Siofok), Jelena Grubisic (CSM Bucharest), Katrine Lunde (Rostov), Orsolya Herr (Fehervar KC), Ágnes Hornyák (Nice Handball), Anna Sen (Rostov), Ivett Szepesi (Mosonmagyarovar KC), Csapo Kyra (Mosonmagyarovar KC), Susann Müller (Bietigheim)

Hogy az "új" ETO mire lehet képest a szezonban, azt egyelőre nehéz megmondani. A magyar bajnokságban továbbra is kiemelkedő együttesnek számít a Győr, hét kör után hét győzelemmel áll a tabellán, a BL-selejtezőben pedig a Glassverket és a Radnicski legyőzése nem okozhatott gondot. A csoportkörben viszont már lesznek jó szintfelmérő meccsek, hiszen a Hypo, a Midtjylland és a Vardar Szkopje is rutinos nemzetközi szereplőnek számít. Az erőviszonyok alapján a macedón és a magyar csapat továbbjutása nem lehet kérdéses, lévén ez a két együttes a végső győzelemre - de minimum a FinalFourra - is bőven esélyesnek tekinthető.

Végső győztes    
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 2.50
Győri ETO 3.60
Vardar Szkopje (macedón) 4.90
Larvik (norvég) 7.75
CSM Bukarest (román) 9.75

Szombaton tehát rögtön rangadó vár az ETO-ra Szkopjéban, de mivel a tavalyi idényben éppen a Vardar ejtette ki a győrieket, a zöld-fehér lányokban komoly motiváció munkálkodik a visszavágást illetően. "Én kifejezetten örülök, hogy a legerősebb ellenféllel kezdünk a BL-ben. Nagy céljaink vannak, szeretnénk  csoportelsőként továbbjutni, majd bejutni a FINAL4-ba, és természetesen visszaszerezni a BL-trófeát. Ezért küzdünk nap mint nap, minden edzésen és meccsen. Nagyon biztató, hogy a sérültjeink visszatérnek, jó újra a teljes csapatot együtt látni. Nagyon várjuk a szombati meccset, szeretnénk visszavágni a tavaszi meccsekért. Ambros rengeteget dolgozik velünk, kezdjük a videózásokat, elemezzük az ellenfeleket csapatként és egyénileg is" - nyilatkozta a 19 éves Korsós Dorina a gyorietokc.hu-nak. A győri játékosok számára óriási erőt adhat, hogy ismét a pályán láthatják a csapatkapitány Görbicz Anitát, aki bár még messze van a csúcsformától, az idő előrehaladtával egyre jobb passzba kerül. "Görbe egyre jobb, edzésről edzésre látjuk rajta a régi önmagát. Újra alkalmazza az igazi "görbés" megoldásokat, ahogy passzol, lát a pályán, cselez, ez nagyon kell a csapatnak. Továbbra is hatalmas öröm számomra, hogy vele együtt játszhatok, megtiszteltetésnek veszem. Ami az első meccsünket illeti, nem lesz egyszerű, de nem válogathatunk, ezt hozta a sorsolás, erre készülünk. Bekezdünk papíron a legnehezebb ellenféllel, de nem nézzük hová megyünk és kivel játszunk, csak adjuk a tudásunk legjavát, és akkor nem lesz gond."- mondta a tavasszal Görbiczet kiválóan helyettesítő Kovacsics Anikó.

H2H
11.04.15 BL Győri ETO Vardar SCBT 27 - 27
04.04.15 BL Vardar SCBT Győri ETO 24 - 18

Az ellenfél csapatáról elmondható, hogy a tavaly és tavaly előtt is bronzérmet szerzett, ezek után   sikerült együtt tartani a keretet. A Vardarban nem történt sok személyi változás az elmúlt szezonhoz képest, mindössze két új játékos érkezett: Sanja Damnjanovic a dán Viborgból és Andrea Covic a Podravka Vegetából. A csapatot a nyár során, illetve az elmúlt szezonban elhagyta Begona Fernandez és Julija Nikolic, Allison Pineau a Baia Mare csapatba távozott, Simona Stojanovska és Sara Mitova a Vardar Junior csapatban folytatják, Ivana Gakidova pedig a Banik Most csapatban játszik jelenleg. A szerb Sanja Damjanovic szerint a kisalföldi alakulat a sorozat első számú várományosa, ezért nehéz találkozóra számít szombaton. "Az ETO-nak jobb csapata van most mint tavaly, egyrészt mert több csapattag visszatér, másrészt pedig több jó játékost is szerződtettek. Ezért jelenleg ők a BL-cím egyik várományosai."

Fogadás a végeredményre    
Vardar Döntetlen Győr
2.05 8.25 1.90

A mérkőzés oddsai alapján kiegyenlített találkozóra számíthatunk, ahol bármi megtörténhet. A Tippmix bukijai a Győrt favorizálják valamivel, hiszen a magyar csapat győzelme 1.90-es szorzóval bír a macedónok 2.05-ös szorzójával szemben, míg a döntetlen 8.25-ért fogadható. Ez utóbbi a kézilabdában elég alacsonynak számít, ami szintén jelzi, hogy közel azonos erők feszülnek majd egymásnak szombaton.Legutóbb áprilisban a negyeddöntő első meccsén találkoztak a felek, akkor az ezer sebből vérző ETO-nak nem sok esélye volt, és a Vardar 24-18-ra lelépte a magyar alakulatot.

Következhet a visszavágás?

HC Vardar - Győri Audi ETO KC
Bajnokok Ligája, C-csoport, 1. forduló
Szkopje, szombat, 20.15
Vezeti: Andreu Marin Lorente és Ignacio Garcia Serradilla (ESP).
Tv: Sport1, EHF Tv
Bajnokok Ligája, C-csoport
FC Midtjylland (dán)
 HC Vardar (macedón)
 Hypo Niederösterreich (osztrák)
Györi Audi ETO KC