EURO 2016

Van esélyünk a pótselejtezőn?

Kiemeltként is csak a szlovén-norvég kettős ellen lehetne esélyünk, Írország viszont kivégezne bennünket.

Mint azt rögtön a Törökország-Izland mérkőzés után megírtuk, a magyar válogatott a mai kiemelést követően vasárnap négy válogatott közül kap majd ellenfelet a 2016-os Eb-pótselejtezőn. Dánia, Írország, Norvégia és Szlovénia ellen sem a mieink lennének az esélyesek - annak ellenére sem, hogy mi kiemeltek vagyunk -, de közülük is van kisebb és nagyobb rossz. Lássuk, mit érdemes tudni az ellenfelekről és mi hogyan látjuk az esélyeinket.

Dánia

Az I-csoport harmadik helyezettje a továbbjutás elbukását valószínűleg a szerb-albán mérkőzésen történt balhénak köszönheti, no, meg annak, hogy nem tudták hazai pályán legyőzni az albánokat, valamint Örményországból is csak egy pontot hoztak el. Morten Olsen csapatában minden posztra akadnak sztárok, de igazán nagy játékosuk nincsen. A többségében idegenlégiósok alkotta nemzeti csapat generációváltáshoz közeledik, többen is átlépték a 30-at, így nem lenne meglepő, ha mondjuk Lars Jacobsennek, Simon Poulsennek, Jakob Poulsennek vagy épp Michael Krohn-Dehlinek ez lehetne az utolsó tornája.

Egymás ellen: Az elmúlt években háromszor is találkoztunk a dán csapattal, tavaly májusban barátságos mérkőzésen 2-2 lett a végeredmény, míg a 2010-es vb-selejtezőkön Magyarországon gólnélküli döntetlent értünk el, Dániában pedig nyerni tudtunk 1-0-ra. Igaz, annak a meccsnek már nem volt tétje, Dánia addigra már megnyerte a csoportot Portugália és Svédország előtt.

A dánok közel verhetetlen ellenfél számunkra, de még így sem a legrosszabb forgatókönyv lenne Poulsenék érkezése. Esély: 20%.

Írország

Ne szépítsük, ez ellen az ír válogatott ellen semmi esélyünk sincsen. Aki látta a lengyelek elleni utolsó fordulós meccset, láthatta, teljesen más szintet képvisel a D-csoport harmadik helyezettje. Eltiltás miatt ugyan John O'Shea nem játszhat ellenünk az első mérkőzésen (ahogy a mi középső védőnk, Juhász Roland sem), de az ír csapat így is pokolian erős. A németektől négy pontot csentek el, de a lengyeleket is ikszre kényszerítették hazai pályán. Keane-ék leginkább a skótok elleni egy pontot sajnálhatják, ezen bukták el ugyanis a biztos Eb-részvételt. Minden poszton elképesztően erősek, de a támadósor különösen is félelmetes: Robbie Keane, Shane Long, Kevin Doyle, Joanathan Walters mellett Anthony Stokes már a keretbe sem fér be.

Egymás ellen: Nem is olyan régen, három éve döntetlent tudtunk kiharcolni az írek ellen, ami hatalmas eredmény lenne még hazai pályán is.

Ne legyenek kétségeink, semmi esélyünk a Premier League- és Championship-játékosokkal teletűzdelt írek ellen. A realitás kettős vereség lenne ellenük, ráadásul a brit futball amúgy sem fekszik nekünk. Hiába öregecske már ez a csapat és a következő Eb lenne a generáció utolsó tornája, esélyünk elenyésző megállítani őket. Esély: 10%.

Norvégia

20 percre voltak az egyenes ági továbbjutástól a norvégok, amely egyébként azt is jelentette volna, hogy a horvátok miatt nem lettünk volna kiemeltek a pótselejtezőn. Ödegaardék a H-csoport harmadik helyén végeztek, de ebből messzemenő következtetéseket kár lenne levonni. Olaszország ellen pontot sem tudtak szerezni, a horvátok ellen is csak egy győzelem jött össze, de a Bulgária elleni hat pont óvatosságra inthet bennünket.  Több játékosuk a Bundesligában játszik, de az orosz Premjer Liga, az angol Premier League, a skót Premier League és a skandináv bajnokságok is adnak játékosokat Per-Mathias Hogmo csapatának. A Real Madrid fiatal tehetségén kívül kevés igazán ismert nevet találunk, de a csapatuk átlagéletkora is 24 körül van mindössze.

Egymás ellen: Norvégia ellen csupa rossz emléket őrizhetünk, az elmúlt tíz évben három meccsből három vereség, 1-10-es gólkülönbséggel.

Ez a norvég csapat már a verhető kategóriába tartozik, nem az a félelmetes válogatott, amely volt az előző évezred végén. 2000-ben jártak utoljára világeseményen és a pótselejtezős csapatok ellen szerintünk csak ellenünk lenne esélyük, de ellenünk favoritok lehetnek. Esély: 35%

Szlovénia

Aligha meglepő, ha megkérdezünk egy futballfanatikust, hogy melyik válogatott ellen lenne a legnagyobb esélyünk, 10-ből 10 ember mondaná azt, hogy "ide nekünk Szlovéniát!". Szomszédaink - a norvégokhoz hasonlóan - a várakozásoknak megfelelően abszolválták a selejtezősorozatot, hiszen Anglia és Svájc mögött a harmadik helyen végeztek. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a vb-nyolcaddöntős helvéteket hazai pályán legyőzték és idegenben is csak 3-2-re kaptak ki úgy, hogy a 80. percben még két góllal vezettek. Potenciális ellenfelünk rutinos playoffos, csak ebben az évezredben négyszer is játszottak pótselejtezőt, melyből háromszor tovább is jutottak. Rendkívül összeszokott csapatról van szó, különösen a középpályán egy nagyon stabil mag található. Minden posztra van remek játékosuk, Handanovic és Oblak személyében például két világklasszis kapust találunk a keretben.

Egymás ellen: Szlovéniával legutóbb 2008-ban találkoztunk, akkor barátságos mérkőzésen hazai pályán szenvedtünk 1-0-s vereséget.

Az ellen a csapat ellen, ahol a védelemben Jokic, Cesar, a középpályán Ilicic, Birsa, Kampl, a támadók között pedig Novakovic és Matavz neve található, nem vagyunk esélyesek. Ez a szlovén csapat nem csak rutinos, de játékosai Európa topligáiban edződnek. Közel sem vagyunk benne biztosak, hogy tényleg ők lennének a legjobb ellenfél és nem Norvégia. Esély: 35%.

A pótselejtező sorsolását vasárnap 11 órától ÉLŐ szöveges tudósításban közvetítjük.