NFL

Bombameglepetések, súlyos sérülések és szerencsétlen Luck - értékelés

Szakértőink és tippmestereink elemezték az első négy héten látottakat, valamint jósoltak is néhány merészet.

Nem akármilyen első hónapot tudhat magáénak az idei NFL-szezon, az eddigi történések ugyanis bőségesen szolgáltatnak beszédtémát. Meglepetéscunami, beragadó csapatok, szárnyaló bajnok, súlyos sérülések - és még csak négy játéknapon vagyunk túl. Oldalunk NFL-fanatikusai, NitroHUN, nagelb, LuckyLuck és varin tartottak kerekasztal-beszélegtést az eddig történtekről.

A tippmesterek legjobb NFL-tippjeiért látogasd meg a Logibet rendszerét!

Tavaly az NFC South négy negatív mérlegű csapatot tudott felmutatni, ehhez képest most az Atlanta és a Carolina is 4-0-val áll. Mit gondoltok, melyik csapat fogja megnyerni a csoportot, és mire számítotok tőlük a rájátszásban?

Varin: Hogy 4-0 és 4-0 között mekkora különbség van, azt a két csapat sorsolása mutatja meg. Amíg a Falcons "perfect season"-je erősebb ellenfelekkel szemben, olykor igen meggyőző fölénnyel jött létre, addig a Panthersnél csupa gyenge csapat volt a rivális. Ez persze semmit sem von le a Párducok érdeméből, de azt gondolom, ha Freeman úgy fog futni továbbra is, ahogy az első négy héten, ezt a Falconst ezzel a támadójátékkal nem lehet megfogni a csoportban.

A Ryan-Freeman duó eddig parádézik

LuckyLuck: Nehéz kérdés, hiszen az Atlanta papíron erősebb csapatokat győzött le, ugyanakkor a Carolina még sokat erősödhet, főleg ami a védelmüket illeti. A negyedik legkevesebb pontot engedték eddig úgy, hogy a legjobbjuk, Luke Kuechly az oldalvonal mellől tekintette meg a meccseket agyrázkódás miatt. Idő kérdése és visszatér, akkor pedig még ütősebb lesz ez a defense. A Sólymoknak van könnyebb sorsolása, de a két egymás ellni meccset, ha behúzza a Carolina, akkor meglehet nekik a csoportgyőzelem. Én szurkolok is a Párducoknak, elit támadóegységekből lesz elég a rájátszásban, jó lenne látni egy minőségi védelmet is.

Nagelb: Jókorát fordult a világ ebben a csoportban, de a mutatott játék és a két csapat sorolása alapján egyértelműen az Atlanta csoportgyőzelmét várom. Nekik olyan ellenfeleik következnek a bye week-ig (WAS, @NO, @TEN, TB, @SF) , hogy a 9-0-ás mérleget sem tartom kizártnak. Ha ez a számításom bejön, akkor a második hely simán meglehet nekik az NFC-ben, így kinéz nekik egy hetes pihenő, de hogy utána kit kapnak azt nagyon nehéz megjósolni. Azt viszont biztosra mondom, hogy ha el is jutnak a főcsoportdöntőbe, ott lesz a végállomás.

A Carolina jó esetben wild card-on mehet a playoff-ba, és ott egy ki-ki meccsre jók lehetnek, ha az NFC East győztesét kapják meg. De egy körnél többre nálam normális támadójáték nélkül nem jók.

A szezon előtti várakozásokhoz képest minden a feje tetejére állt az NFC Keleti csoportjában. Mit gondoltok, mire számíthatunk a Dallas-tól és a Philadelphiától a továbbiakban? Képes lesz közülük bármelyik megcsípni a rájátszást?

Melyik csapat nyeri az NFC Eastet?
Philadelphia Eagles 3.20
New York Giants 3.20
Dallas Cowboys 3.25
Washington Redskins 5.50

Nagelb: Az Eagles esetében nem látok esélyt a rájátszás elérésére. Nagyon rosszul néz ki a játékuk. Komoly gondok vannak támadásban és védekezésben is. DeMarco Murray már most elégedetlenkedik, de hiába, mert amíg nem lesz előtte fal, ami blokkol neki, addig hiába tömik labdával javulás nem lesz. Sima harmadik helyet a csoportban és mellé negatív mérleget várok tőlük.

A Dallas helyzete is rendkívül nehéz, Romo sérülése komolyan betette a kaput, mert az látszik, hogy hiába vannak meccsben nélküle is, nyerni nem tudnak, pont az a plusz veszett el, amire szükség lenne a győzelmekhez. Egy Wild Card helyért versenyben lehetnek, de ahhoz a következő hat meccsen legalább 3-3-as mérleg kellene szerintem, ami a NE, @NYG, SEA, PHI, @TB, @MIA sort elnézve nagyon nehéz feladatnak néz ki. Aztán persze semmi garancia rá, hogy Romo a 11. héten vissza tud térni, az meg még nagyobb kérdés, hogy ha játszani tud, akkor milyen formában teszi majd.

NitroHUN: Azt már a szezon előtt tudtam, hogy az előző évekhez hasonlóan, az NFC East egymás közötti meccsei lesznek a legszórakoztatóbbak a ligában. Azt viszont én sem gondoltam, hogy ilyen gyatra teljesítményt fognak nyújtani. Sokat elárul a csoportról, hogy a sérüléseket nagyjából megúszó Redskins és a két győzelmet is leadó Giants sem tudott élni a lehetőséggel, hogy előnyt építsenek ki Tony Romo visszatéréséig. Így ezt látva, úgy gondolom, hogy a Cowboys be fogja tudni húzni a csoportot egy kínkeserves 9-7-tel, de mindenesetre csoporton belül továbbra is megmagyarázhatatlan körbeveréseket várok. Az Eagles leginkább egy Chip Kelly-buktatásra lesz jó, egyedül a Giantsen múlik, hogy meg tudják szorongatni a Dallasiakat. Egy biztos, nagy playoff-menetelést egyik csapat játékában sem látok.

Varin: Mint az az oddsokból is látszódik, a bukiknál is teljes a tanácstalanság. Szívem szerint azt mondanám, hogy bárki, csak ne ez a végletekig szerencsétlen, lúzer, pipogya banda (Eagles) és ne is a Dallas Cowboys úgy, hogy a fél szezonban Weeden irányít. Láttunk már olyat, hogy egy ennyire döcögősen induló csapat végül nagyot durrant, különösen Tom Coughlin fiainak lehet ismerős ez a történet. Remélem, végül a Giants húzza be a csoportot, mert a másik három még annyira sem érdemelné meg a rájátszást.

LuckyLuck: Most sajnálhatja igazán a New York-i alakulat, hogy az első két meccsüket nagy előnyből bukták el az utolsó negyedekben. 4-0-al gyakorlatilag hátradőlhetnének, így viszont még kaparniuk kell, de a többi csapat is az ő kezükre játszik. Szerencsétlen Dallas nem tehet a sérülésekről, ők nem hiszem, hogy lőtávolon belül tudnak így maradni, hogy az alapszakasz vége előtt nem sokkal visszatérő Tony Romóval végül rájátszásba masírozzanak. Philadelphiában úgy tűnik, hogy Sam Bradforddal, illetve úgy mindennel nagyon csúnyán mellé lőttek. A Washingtonra nem térek ki, a liga szégyene lenne, ha egy ilyen kerettel rájátszásba jutna egy csapat. A kérdésre a válasz, szerintem nem a szezon előtt két favoritnak tartott csapat közül kerül ki a nyertes, hanem a Giants szépen behúzza, főleg, hogy a 10. hétig fogható meccseik lesznek.

Aaron Rodgers és Tom Brady is ihletett formában játszik, láttok esélyt arra, hogy az ő irányításukkal a Green Bay vagy a New England produkáljon egy tökéletes szezont?

NitroHUN: Mindkét csapat kacérkodott már a tökéletes szezonnal az elmúlt években, és egyikőjük sem jött jól ki belőle. Szerintem sem az irányítók, sem az edzők olyan személyiségek, hogy erre szándékosan rámenjenek, persze alakulhat úgy, hogy 14-0-val állnak, és már mindent bebiztosítottak, ekkor jöhet a pihentetés-játszatás örök kérdése. Szerintem viszont nem fognak eljutni idáig a csapatok, akármennyire emelkednek is ki a mezőnyből, biztos lesz egy-egy olyan meccs, ahol komolyan tesztelve lesznek. Mindenesetre Hollywoodban biztosan ráizgultak már arra, hogy két 18-0-val álló csapat jut az 50. Super Bowlba, a jó (Rodgers) és a rossz (Brady) csatája a legnagyobb nyereményért...

Varin: Más a két csapat hitvallása, ez látszik. A Packersnél a minimalista, "nyerjük meg biztosan a meccset, és ne sérüljön le senki" forgatókönyv  játszik, a Patriotsnál viszont a "kivégezni mindenkit, amennyire csak lehet". Sokszor volt már szó arról, hogy melyik hozzáállás a kifizetődő, de sem McCarthy, sem Belichick nem olyan edző, akit kicsit is érdekelne a 16-0 vagy 19-0. Nagyot nem kockáztatok, de nem lesz se 16-0-s, se 0-16-os csapat sem, sőt még 12-0-ig sem jut el egyikük sem.

Nagelb: Nem tudom elképzelni, hogy bármelyik csapat tökéletes szezont fusson. A Patriots sorsolása egyáltalán nem könnyű. A secondary lyukas, ami pl. egy Denver ellen komoly baj lehet, mert a Broncos-nak megvan a védelme hozzá, hogy lefékezze Brady-éket. Ezt a magas szintet pedig, amivel a szezont elkezdték nem lehet végigvinni, hullámvölgy nélkül.

A Green Bay-re is igaz, hogy ezt a szintet hullámvölgy nélkül nem fogják tudni végigvinni. A csoporton belül nem lesz ellenfelük, így az utolsó 2-3 fordulóra sok kérdés már nem fog maradni, ezért pihentetni is fognak majd szerintem. Ráadásul náluk a sérülés-kérdés mindig komoly faktor, szóval ha tehetik, biztosan nem kockáztatják feleslegesen a kezdők játékát.

LuckyLuck: Ha akarják, akkor megcsinálhatják a 16-0-ás alapszakaszt, mert ez a két alakulat, ezzel a két szuper irányítóval pokoli meggyőző volt a szezon eddigi részében. Arra viszont már kevesebb esélyt látok, hogy egy tökéletes alapszakasz után a rájátszásban is végigmenjenek. Tom Bradynek nem lenne amúgy ismeretlen a szitu, 2009-ben - amikor szintén felhúzták a szezon előtt -, akkor veretlenül jutott el a Super Bowlig. Ha jól emlékszek két forduló után 26-szoros pénzt fizettek arra, hogy valamelyik csapat 16-0-ával zárja az alapszakaszt. 

Végezetül egy egyszerű kérdés: Ha meg kéne neveznetek a szezon eddigi pozitív és negatív meglepetéscsapatát, melyik lenne az és miért?

Nagelb: A pozitív meglepetés számomra az Atlanta Falcons, mert a holtszezonjuk és az első négy heti sorsolásuk alapján álmomban sem gondoltam volna 4-0-ás mérlegre. Persze ebben közrejátszott az is, hogy az Eagles minden várakozást alulmúl eddig, a Dallas pedig két vezérét vesztette el. Ettől függetlenül valami összeállt Atlantában. Az O-Line jól védi Ryan-t és futójátékot is remekül támogatják, amire egyáltalán nem számítottam. Addig pedig, amíg a támadójáték működik, lényegtelen, hogy a védelem mennyi pontot enged.

A negatív meglepetés nálam egyértelműen a Colts. Luck-ot nem képes megvédeni az O-Line, ez rögtön két vereséggel járt a szezon elején, de ami igazán fájdalmas volt az a kínkeserves játék a Titans ellen. (A JAX elleni meccset most nem veszem számításba Luck sérülése miatt.) Egyértelműen többet vártam tőlük. Papíron a támadásnak kellene előre vinnie ezt a csapatot, de amíg az O-Line nem áll össze, addig maradni fog a szenvedés. Nagy szerencséjük, hogy a leggyengébb csoportban vannak mert a playoffba jutás nem kerülhet veszélybe, de a hazai pálya előnyét már most elbukták, anélkül meg nem fognak sokra jutni

Andy fiú eddig sokszor nem örülhetett idén

NitroHUN: Unalmas leszek, és a legnagyobb csalódásnak az egyetlen nyeretlen Detroit Lionst nevezném meg. Bár a Green Bay csoportjában a szezon előtti elvárások általában a Wild Cardban fogalmazódnak meg, most korán tettek arról, hogy már ezek a csekély álmok is elússzanak. A Cardinals vendégjátéka után állhatnak 0-5-tel is, ami után már igazából egyszerűbb az 1/1-re hajtani, mint tovább erőlködni.

A pozitív meglepetés nekem az Oakland Raiders csapata, még akkor is, ha nem váltották meg a világot. Idén már nem lehet úgy számolni velük, mint automatikus győzelem, ráadásul a Fekete Lyuk kedvenceitől szokatlan módon szerethető csapatként funkcionálnak. Ha Carr, Murray és Cooper együtt maradnak, és fejlődésük sem áll meg, a következő évtized egyik meghatározó csapata is lehet az Oakland, akarom mondani, addigra már Los Angeles Raiders.

Varin: Sajnálatos az Indianapolis Colts eddigi szereplése, mindenki többet várt tőlük. A labdaeladások száma egészen borzalmas (Luck rekordra gyúr), Gore nem hozza magát, védelem pedig kvázi nincs. Nem a 2-2-es mérleg a kiábrándító, hiszen így is meg fogják nyerni az AFC South-t, hanem az, hogy ez a 2-2 teljesen simán lehetne akár 0-4 is. Pozitív meglepetés nálam az Atlanta Falcons, amely támadójátéka egészen brutális idén. A négy meccsen szerzett 137 pont elsősorban Devonta Freeman érdeme, aki egymaga 252 yardot és hét touchdownt szorgoskodott össze. Lehet, hogy idén számolni kell a Sólymokkal?

LuckyLuck: Hatalmas csalódás a Miami Dolphins teljesítménye. Az benne volt a pakliban, hogy sok pontot nem fognak termelni, hiszen alig-alig van sztárjátékos a támadóegységükben, a védelmüket viszont mindenki a liga egyik legfélelmetesebb egységeként könyvelte el a szezon előtt. Ehhez képest a Ndamukong Suh - hat évre 114 millió dollárért igazolt tavasszal a floridai csapatba - fémjelezte front 7 ligautolsó a földön engedett yardok tekintetében és négy forduló alatt kemény egyszer tudták földre vinni az ellenfél irányítóját. 1-3-mal állnak, két csoportmeccset is elveszítettek már, innen a tavalyi 8-8 is bravúr lenne. Sok csapat meglepett, például a New York Giants, amely 2-2 helyet 4-0-al is állhatna, vagy az Oakland Raiders, ahol a fiatalok ügyeskednek, de a választásom mégis egy újabb AFC keleti csapatra esik, méghozzá a New York Jetsre. A zöld-fehérek védelme a legkevesebb pontot nyelte be az első négy fordulóban, de ami igazán váratlan, hogy Ryan Fitzpatrickkal az offense is szépen muzsikál. Ha kitart az irányító és a defense jó formája, akkor öt év után újra a rájátszásban láthatjuk őket.

Ki nyeri az NFL-t?
   
Green Bay Packers 4.50
New England Patriots 4.70
Seattle Seahawks 7.25
Denver Broncos 11.00
Cincinnati Bengals 14.50
Arizona Cardinals 16.50
Atlanta Falcons 17.50
Indianapolis Colts 18.75