BL

Rekordok, amiket nem Messi vagy CR7 tart

Puskás Ferenc több kategóriában is megelőzi egyelőre Messit és Ronaldót.

Vitathatatlanul Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a jelenkori futball két legmeghatározóbb alakja. A két klasszis összehasonlítása és a "ki a jobb" verseny már unalomig csépelt vitákba szokott fulladni és nem is biztos, hogy kettejük közül érdemes egyet kiválasztani. A számtalan rekord, amit tartanak, óriási tiszteletet érdemel, azonban van még néhány kategória, amelyben nem számítanak befutónak.

Gólok a BL/BEK-döntőkben

A Real Madrid két örök csillaga, Alfredo Di Stefano és Puskás Ferenc hét-hét gólt szereztek már a finálékban, míg CR7 és Messi csak kettőt-kettőt.

Balról jobbra: Kopa, Rial, Di Stefano, Puskás, Gento

Legtöbb döntőben lőtt gól

Di Stefano elképesztő sorozatát valószínűleg soha, senki nem fogja megközelíteni sem. Az első öt döntőben, vagyis zsinórban öt fináléban szerzett gólt (1956-1960).

Egy mérkőzésen lőtt legtöbb gól a BEK-döntők alatt

Hazánk büszkesége, Puskás Ferenc 1960-ban négy gólt vállalt az Eintracht Frankfurt elleni 7-3-as győzelemből.

Egy mérkőzésen lőtt legtöbb gól a BL-döntők alatt

Többen is dupláztak már a Bajnokok Ligája fennállása során. Íme a névsor: Daniele Massaro (AC Milan, 1994), Karl-Heinz Riedle (Borussia Dortmund, 1997), Hernan Crespo (Milan, 2005), Filippo Inzaghi (AC Milan, 2007), Diego Milito (Inter, 2010).

Csoportmérkőzéseken szerzett gólok a BL-ben

Raúl vezeti ezt a kategóriát a maga 53 góljával, de kétségünk se legyen felőle, hogy Messi 44 találata és Ronaldo 41 gólja csak ideig-óráig marad a spanyol csillag száma alatt.

Legtöbb negyeddöntős gól

Alfredo di Stefano itt is vezeti kategóriáját, az ő 14 góljára Ronaldo 12-vel, Messi 10-zel tudott válaszolni, míg az elődöntőkben még nagyobb a különbség: Di Stefanónak 11 van, CR7-nek 8, Messinek csupán 4.

Legtöbb csapattal BL-győzelem

Cristiano Ronaldónak lassan csapatot kell váltania, ha be akarja érni azt a Clarence Seedorfot, aki az Ajaxszal, a Real Madriddal és a Milannal (kétszer) is megnyerte a legrangosabb európai kupatrófeát.

Legtöbb csapattal lőtt gól

Zlatan Ibrahimovic ebben a kategóriában nehezen behozható játékos. A svéd zseni hat különböző csapat mezében talált be a Bajnokok Ligájában (Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG)

Legidősebb gólszerző

Itt persze még igazságtalan lenne a Real Madrid és a Barcelona zsenijét hanyagsággal vádolni, van még néhány évük, amíg 38 évesek és 59 naposak lesznek, amikor is Francesco Totti a CSZKA Moszkvának betalált. 2023-ban és 2026-ban kell majd visszatérni erre a kategóriára.

Leggyorsabb gól

Roy Makaay 10.12 másodperc alatt talált be a Real Madridnak még a Bayern München színeiben.

Leggyorsabb mesterhármas

Bafetimbi Gomis 2011-ben nyolc perc alatt lőtt három gólt a Dinamo Zagreb elleni csoportmérkőzésen.

Legtöbb BL-szezonban lőtt gól

Ő bizony Ryan Giggs a maga 16 szezonjával, mögötte Raúl áll 14 sikeres idénnyel. Messi és CR7 jelenleg tíz-tíz sikeres szezonnal állnak, ám kétséges, hogy bármelyikük is beéri majd a walesi klasszist.

Egyéb rekordok:
- Legidősebb játékos, aki gólt lőtt BL-döntőben: Paolo Maldini (36 év, 333 nap)
- Leggyorsabb BL-döntőben lőtt gól: Paolo Maldini (53 másodperc)
- Legtöbb zsinórban lőtt mesterhármas: 2 - Luiz Adriano (2014)
- Egy európai kupaidény alatt szerzett legtöbb gól: Radamel Falcao (18) - Európa Liga, 2010/11