US Open

Federer: most vagy soha!

  • hatharom.com

Végéhez közeledik a 2015-ös amerikai nyílt teniszbajnokság, a fő ütközet, a férfi egyes döntője azonban még hátra van. Ezt vettük most górcső alá, a szokásos esélylatolgatás mellett tippmestereink és szerkesztőink külön is leírták a véleményüket a meccsel kapcsolatban.

Profi tenisz-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

Nem sokat kellett várni a wimbledoni döntő visszavágójára, New Yorkban is a világelső Novak Djokovics és a Grand Slam-rekorder Roger Federer bizonyult a legjobbnak, így köztük dől el a trófea sorsa. A két ikon 42. alkalommal méri össze tudását, a US Openen pedig ötször meccseltek eddig, 2007-ben találkoztak legutóbb a döntőben. A legemlékezetesebb meccseiket azonban 2010-ben és 2011-ben az elődöntőben vívták, mindkétszer döntő szettre került sor és a szerb klasszisnak meccslabdákat hárítva sikerült nyernie. 

Ki nyeri a döntőt?
Novak Djokovics (1) Roger Federer (2)
TippmixPro @ 1.65 TippmixPro @ 1.95

Elképesztően simán jutottak el mindketten a döntőig. Federer egyetlen játszmát sem veszített, hasonlóra legutóbb a 2008-as wimbledoni tornán volt képes. A US Open történetében egyébként senkinek sem sikerült még szettveszteség nélkül megnyernie a tornát. Nem lehet azt mondani, hogy könnyű útja volt, hiszen az első héten találkozni egy Philipp Kohlschreiberrel soha nem kellemes, John Isner és Richard Gasquet szintén top 20-as teniszezők, míg Stan Wawrinka a regnáló Roland Garros-bajnok. Djokovics közel sem élvezte annyira a teniszt az elmúlt napokban, ennek tudható be, hogy Roberto Bautista-Agut és Feliciano López ellen is bukott egy szettet. Összességében viszont gond nélkül vette az akadályokat, az elődöntőben például a címvédő Marin Cilicnek csupán három játékot engedett, igaz, a horvát nem volt 100 százalékos állapotban.

Djokovics és Federer legutóbbi öt egymás elleni meccse
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2015 Cincinnati Kemény Federer 7:6, 6:3
2015 Wimbledon Djokovics 7:6, 6:7, 6:4, 6:3
2015 Roma Salak Djokovics 6:4, 6:3
2015 Indian Wells Kemény Djokovics 6:3, 6:7, 6:2
2015 Dubaj Kemény Federer 6:3, 7:5

A felvezető tornák közül Cincinnatiben találkoztak, ahol már látszódott, hogy Federer nagyon elemében van. Pazar játékkal meg is nyerte azt a döntőt, ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a szerb hiába játszott időnként zseniálisan, összességében nem volt elég éles. Ettől függetlenül még így is benne volt abban a meccsben, hogy bármelyik pillanatban feltámad és megfordítja. Észnél volt a svájci, egy pillanatig sem engedett ki. 

Mi szól Djokovics mellett? 

A legfontosabb természetesen az, hogy három nyert szettig tart a küzdelem és jelenleg Djokovics annyira stabilan tud játszani magas színvonalon is, hogy szinte lehetetlen ellene GS-meccsen nyerni. Persze Wawrinkának sikerült idén Párizsban, no de milyen tenisz kellett hozzá? És azt sem szabad elfelejteni, hogy előtte a szerb két mentálisan megterhelő meccsen volt túl. Most viszont habkönnyű úton jutott el, fizikálisan és fejben is a topon lehet. A világelső mellett szól továbbá az is, hogy az elmúlt két meccsüket itt New Yorkban egyaránt meccslabdákról tudta befejezni, vagyis a végjátékban akár ismét zavarba hozhatja a svájci riválisát, ha úgy alakul a meccs. 

Mi szól Federer mellett?

A játéka még mindig neki a legalkalmasabb ahhoz, hogy legyőzze a belgrádi klasszist, ezt két nyert szettig tartó meccsen többször is bizonyította már. Nem veszített szettet, minden fordulóban flottul ment neki a játék, ennyire frissen régen vághatott neki egy Djokovics elleni GS meccsnek. Ezért is írjuk, hogy ha most nem sikerül győznie, akkor már talán soha sem, hiszen ahogyan ő is nyilatkozta, élete egyik legjobb formájában érzi magát és tényleg tökéletesen alakult eddig számára ez a torna.

Úgy ismerik egymást mint a saját tenyerüket, de még mindig tudnak újat előhúzni. Federertől Cincinnatiben láthattuk, hogy időnként agresszíven megtámadta a második szervákat és rögtön fellépett utána a hálóhoz. Ezt a taktikát edzésen fejlesztette ki és még a szerb riválisát is megtudta lepni vele. Djokovics is próbál egyre támadóbb szellemben játszani, az adogatásai is egyre jobbak, szóval közel sem olyan meccsre számíthatunk, mint amit legutóbb, 2011-ben Flushing Meadows-ban vívtak. Nüanszok dönthetnek a szetteken belül.

Szerkesztői és tippmesteri vélemények, tippek:

Cesc18: Ha a szívemre hallgatok, akkor a svájcit mondom. Soha nem voltam fanatikus Federer-drukker, de az utóbbi időben nagyon megszerettem, elképesztően szimpatikus, hogy mennyire küzd azért a 18. major címért. Új dolgokat talál ki, hajlandó volt változtatni és elkezdeni extra agresszíven támadni a hálót. Látványos zseniális tenisze van és brutálisan megérdemelné, hogy legalább még egyszer nyerjen egy GS-t. Nehéz viszont elképzelni azt, hogy nyerni tudjon három szettet Djokovics ellen. Győztesre viszont én akkor sem merek tippelni, a szerb csak elveszített már New Yorkban négy döntőt is...Ami viszont fix, hogy három szettben egyikük sem fog tudni diadalmaskodni, így a döntő tutija véleményem szerint a 3,5 szett over.

Javi Moreno: Nemigen volt a tornának olyan pillanata, amikor bárkiben is megkérdőjeleződhetett volna, melyik két klasszis is játssza a vasárnapi finálét. Mindketten hihetetlen magabiztosan hozták a meccseiket, habár Djokovics esetébe ebből a sorsolásból messzemenő következtetéseket kár lenne levonni. Federer esetében már inkább fontosnak tartom megemlíteni, hogy Wawrinka és Gasquet ellen összesen 15 játékot veszített. Szívem szerint ugyanazt tudnám mondani, mint Wimbledonban: szurkolok Federernek, a két játékos közül őt csípem jobban és egyértelműen az is lenne semleges szempontból a jobb forgatókönyv, ha ő nyerne, de ilyen oddson Djokovicsot szerintem megéri tenni. 3-1-es correct score-t várok, 4.50-es oddsért.

Habakukk: 1. Konkrét tippem nincs a meccsre, de természetesen én is nagyon várom, egyszersmind teniszes tippadóként muszáj néhány gondolatot írnom róla. Ha nem tenném, úgy érezném magam, mint a gyakorlott alkoholista, aki pont a Nagy Nemzetközi Alkoholista Kongresszust hagyná ki. Hozzáteszem, Federer ellen soha nem fogadok szívesen - kicsit úgy érezném, mintha valami értékes festmény rongálnék, esetleg ritka állatfajra lőnék. 2. Óriási dolognak tartom, hogy a 34 éves Federer még mindig vezeti az egymás elleni mérleget 21-20-ra, s nem úgy jött ez össze, hogy a tini, éretlen Djokovicsot verte meg, hanem az utóbbi hónapokban, években is többször legyőzte a szerbet. Szenzációs, hogy a legjobb Federer még ma is elég BÁRKI, így Djokovics ellen is elég. 3. Nem vitás, Roger Federer most a világ legjobb formában lévő férfi teniszezője. Ha jól számolom, az itteni hat meccsen egyszer bukta el az adogatójátékát, az előző ezres tornát beleszámítva az 11 meccs, 11 győzelem, mindössze egyetlen elbukott szervagém. 4. Ugyanakkor az sem vitás, hogy RF 2012 óta nem nyert GS-tornát, Djokovics pedig már idén is kettőt, ráadásul a maradék kettő döntőjébe szintén bejutott. És az sem kérdés, hogy Djoko az alfahím, nem lehet belekötni abba, hogy ő a világelső. A legutóbbi két Slam-döntőt Djoko nyerte Roger ellen – annak kedvenc borításán, füvön. 5. Mi sem lehetne ennél bonyolultabb: Djokovics legutóbbi veresége Federertől van, míg Federer legutóbb Djokovicstól kapott ki: ) 6. Ha best of 5 helyett best of 3 lenne (azaz 3 nyert szett helyett 2-re játszanának), akkor Federer mellett tenném le egyértelműen a voksom. Hat év van köztük, Roger háta azért nem egy életbiztosítás, a Szerbinátor kondija meg három világháborút is kibír. 7. Djokovicsnak taktikailag valamit újítania kell. Az előző Masters-torna döntőjében Roger láthatóan meglepte a fogadójátékokkal; számomra nem kérdés, ha Beckernek volt egy józan órája péntek óta, akkor ki is találnak valamit. Federer ma is rohamozni fog, ez nem kérdés, alapvonalról alapból sehogy, 34 évesen meg pláne nem nagyon lehet megverni Novákot. 8. Aki viszi az első szettet, az viszi a meccset is – ebben az egyben biztos vagyok. Na jó, aki hamarabb nyer 3 játszmát, az tuti megnyeri a meccset – ez is esélyes, bruhhaha. 9. Az ilyen meccseken akár 5 százalék is dönthet - márpedig ezt az 5 százalékot a közönség is jelentheti. Biztosan Roger kapja a nagyobb támogatást, kérdés, Djokovicsot ez hogyan érinti, bukott már ő el kettős hibával (Garros, 2014) GS-döntőt azért, mert felhúzta magát a bekiabálásokon. 10. Az év meccse vár ránk

A döntőről a hatharom.com élő tudósításban számol be!