NFL

Kezdődik a szezon - az NFC beharangozója

Az AFC után következzen az NFC, lássuk, mi várható idén a Nemzeti Főcsoportban.

Vége a több hónapos böjtnek, a draft érdekességei, az előszezon sérüléshulláma és a játékoskeringő izgalma után péntek hajnalban útjára indul az NFL 2015/16-os szezonja. Kétrészes beharangozónkban senior tippmesterünk, varin, rookie tippmesterünk, NitroHUN, valamint NFL-szakértőnk, nagelb vesézi ki a csoportokat. Az AFC beharangozóját IDE kattintva olvashatjátok el.

Ki kerül ki győztesen a nagyvárosok cirkuszából? (NitroHUN)
NFC East (Dallas Cowboys, Washington Redskins, Philadelphia Eagles, New York Giants)

Évek óta a liga egyik legkiszámíthatatlanabb csoportja az NFC East. A forgatókönyv hasonlóan indul, mint az elmúlt 2-3 szezonban. A csoportgyőzelemért minden bizonnyal az Eagles és a Cowboys küzd meg, a Giants a harmadik helyre pályázik, míg a Redskins ki tudja már mire, az azonban biztosra vehető, hogy látványos mérkőzésből, körbeverésből, meglepetésgyőzelemből és -vereségből ez a kvartett szolgáltat a legmegbízhatóbban.

Kezdjük rögtön a Washington Redskinsszel: az biztos, hogy az újabb agyrázkódás után a szezont Kirk Cousins vezérletével kezdik, RG3 pedig szépen lassan elkezdheti fényezni a nem túlságosan dicső "draft bust" medált. Természetesen Cousins sincsen álomszerű helyzetben, hiszen ha nem ér el legalább a jövőre nézve bíztató eredményt, akkor a Redskins a jövő évi első draftcetlijét egészen biztosan az első körbe várható 3-4 irányító egyikére költi. A védelmet Terrance Knightonnal és Dashon Goldsonnal erősítették, kérdés, hogy Cousins megtalálja-e a többre hivatott Pierre Garcon - DeSean Jackson párost, illetve Alfred Morris le tud-e venni elég terhet irányítója válláról. Az biztos, hogy a bukik nem bíznak bennük, a rájátszás elérése 6.50-es szorzóval kecsegtetne.

A New York Giants háza táján is kezdenek elszabadulni az indulatok, Eli Manning elég rossz ütemben lengette be a szerződéshosszabbítási igényét, pedig valójában sem ő, sem Tom Coughlin nem fog a végletekig megélni a 2 Super Bowl-győzelemből. A keretet jelentős visszaesés sújtotta, köszönhetően főleg Jason Pierre-Paul rendkívül "sikeres" július 4-ei ünneplésének. Rajta kívül Antrel Rolle, Quintin Demps, Peyton Hillis és Mathias Kiwanuka távozott, miközben az érkezők közül Brandon Meriweathert és Shane Vereent érdemes kiemelni. De hogy pozitívumot is említsünk, a Giants kimondottan jó draftot húzott, a 6 játékos mind a végső keretben találta magát, ez pedig egy tökéletes első lépés lehet a lassan szükséges fiatalítási periódusban.

Az előszezon kétségkívül legüdébb színfoltja a Philadelphia Eagles irányítódömpingje volt, mely szomorú véget ért, ugyanis a biztató játék ellenére nem érte meg a keretet Tim Tebow, és Matt Barkley is "semmiért" Arizonába költözött. Chip Kelly esetében természetesen a futójáték is fontos, márpedig a Ryan Mathews - DeMarco Murray - Darren Sproles - Kenjon Barner kvartett két csapatra is bőven elég lenne, kérdés, hogy megfér-e négy dudás egy csárdában. Ha Sam Bradford életében harmadszor végig tud játszani egy idényt, akkor a playoffba jutásért járó 1.80-as szorzót akár ajándéknak is tekinthetjük.

A Dallas Cowboys idei offseasonja megmutatta, miért nem éri meg szupersztárokat tartani minden pozícióban, végül DeMarco Murray helyett Dez Bryantet tették élete végéig gazdag emberré (szubjektív véleményem szerint hibásan), futóként pedig a veterán Darren McFadden bizonyíthat. Az biztos, hogy a tavalyi, sikeresnek mondható szezonból nem sikerült erőt meríteni, hiszen idén már 2.62-szeres pénzt fizetnek a bukik a csoportgyőzelemre.

Arra viszont mindenképpen szívesen fogadnánk, hogy a Dallas, Philly, Giants hármas mérkőzései ismételten izgalmasak és szórakoztatóak lesznek.

Sztárját vesztette a Packers, de okoz ez problémát Rodgersnek? (Varin)
NFC North (Green Bay Packers, Chicago Bears, Minnesota Vikings, Detroit Lions)

Amikor az aktuális Super Bowl-esélyeseket taglalják a szakértők, minden év elején előkerül a Green Bay Packers. Ez persze egyáltalán nem csoda, Aaron Rodgers személyében talán a jelenlegi legjobb irányító dobál Wisconsinban, ráadásul a Randall Cobb-Davante-Adams-Jordy Nelson trió parádés elkapósor, Richard Rodgers nagyon jó tight end, Eddie Lacy futótól pedig idénre egyéni csúcsot várnak. Mindez egy tökéletesen működő gépezet lett volna, ha Jordy Nelson az előszezonban nem dől ki egész évre, ami jelentősen átírja Mike McCarthy vezetőedző terveit. Jelen állás szerint Ty Montgomerynek vagy James Jonesnak kell előlépnie harmadikszámú elkapónak, de afelől ne legyen kétségünk, hogy Randall Cobbnak szenzációs éve lesz. A távozók között talán Tramon Williamset érdemes megemlíteni, a cornerback immáron a Cleveland Brownst erősíti.

Ha Eddie Lacy valóban hozza, amit a szakértők elvárnak tőle, valamint meg tudják oldani Jordy Nelso helyettesítését, ez a Green Bay idén is odaérhet a végelszámoláshoz. A motivációval minden bizonnyal nem lesz baj, tavaly ugyanis hihetetlen körülmények között veszítették el a főcsoportdöntőt a Seattle Seahawks ellen. Én olyan 13-3-at jósolok a Green Baynek, tekintve, hogy a sorsolásuk nem túl nehéz. Így a legtöbb fogadóirodánál kínált 11-es határ simán meglehet, az ezért kínált 2.20-as szorzó pedig barátinak mondható.

Kitűnő alapszakaszt zárt tavaly a Detroit Lions, amely a playoff első körében a Dallas Cowboys ellen esett ki végül. Mindazonáltal a csapat támadó részlegével aligha lesz gond, Matthew Stafford évről évre bizonyítja, hogy remek irányító, amelyben nagy segítségére van a Calvin Johnson-Golden Tate duó, valamint a tight end Eric Ebron is posztján a jobbak közé sorolható. A futóposzttal már lehetnek azonban problémák, Joique Bell és Ameer Abdullah párosa nem ígérkezik az NFL történetének legjobb duójának.

A védelemben ikonikus alak távozott és jött is. A balhéiról is elhíresült Ndamukong Suh, valamint Nick Fairley is távozott, a védőfalba érkezett viszont Haloti Ngata, de hogy képesek lesznek-e vele pótolni mindkét távozó klasszist, az már nem olyan biztos. Látva a Packers egyeduralmát, valamint azt, hogy az NFC North egyre erősödik, közel sem biztos, hogy az általunk tippelt 9-7-es mérleg elegendő lenne a rájátszáshoz. A védelem nincs kész, már tavaly sem volt elég jó, idénre pedig még tovább gyengült. Így a mi tippünk az, hogy nem jut be a Detroit a rájátszásba, melyre 1.57-es oddsot kapunk a zöld irodánál.

Véget ért az Adrian Peterson-saga, a futó az esztendőt egészen biztosan a Minnesota Vikingsnél kezdi meg. Ugyanakkor a tavalyi kihagyás aligha tett jót neki, futók esetében pedig a 30 év már nem kevés. De ismerjük jól AP-t, a liga talán legjobb RB-je, aki komolyan meg akarja mutatni az őt kritizálóknak. Mint ahogyan ég a bizonyítási vágytól a másodéves Teddy Bridgewater is, aki a tavalyi év második felére igen jó teljesítménnyel rukkolt elő. Bridgewater megkapta elkapónak Mike Wallace-t, aki remekül illik a Vikingek játékstílusába, ugyanakkor a támadó falban lehetnek gondok.

A fiatalság és a rutin találkozik a Minnyben, Bridgewater előtt fényes karrier állhat, ha elkerülik a sérülések, a tapasztalt edzők pedig sokat segíthetnek, hogy kihozza magából a maximumot. Mindazonáltal ez a csapat nem tűnik még elég erősnek és ha Peterson nem nyújt klasszis teljesítményt, a pozitív mérleg sem lehet meg. A 8.5-ös határral nem hibáztak nagyot a bukik.

Ha Chicago Bears, akkor jön egy sokat hallott kérdés: valóban Jay Cutler a megfelelő személy ennek a csapatnak a vezetésére? Az általános vélemény szerint nem, ennek ellenére a bizalom megvan felé. Cutler kapott egy régi ismerős elkapót Eddie Royal személyében, aki még tovább bővíti a lehetőségeit. Ha az irányító képes lesz huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújtani, akkor a pontszerzésért felelős csapatrésszel nem lesz gond. Alshon Jeffery, Eddie Royal, Kevin White, Martellus Bennett, Matt Forté - nem rossz felhozatal.

A védelembe érkezett Pernell McPhee, aki a Ravensnél komolyan letette névjegyét, így talán a D is valamelyest megszilárdult. Az edzői felhozatal sem tűnik rossznak, John Fox szép éveket töltött Carolinában és Denverben, Vic Fangio védőkoordinátor pedig a San Franciscónál épített ki komoly egységet.

Érdekesség, hogy jelentős eltérés van a fogadóirodák várakozásai és a szakértői tippek között. Míg a bukik egy 7-9-es, 8-8-as mérleget vizionálnak, addig az expertek egy 4-12-t sem tartanak elképzelhetetlennek. Az én véleményem az, hogy Jay Cutlerben simán benne van, hogy végre kiugróan jó éve lesz, amire már rá is szolgáltak a chicagói szurkolók. Nem szívesen tippelnék a Bears szezonjára, de érdemes lesz figyelni Cutler első néhány meccsét, az ugyanis jelentősen meghatározhatja az egész szezont.

Innen csak felfelé vezethet az út! (Nagelb)
NFC South (Tampa Bay Bucaneers, Carolina Panthers, Atlanta Falcons, New Orleans Saints)

Az idei draft 1/1-es választottja Jameis Winston egyértelműen a jövőt jelenti ennek a Tampa Baynek. Messze nem kész NFL játékos még, de az elődjeinél már most sokkal jobb és ha tényleg maga mögött tudja/tudta hagyni a zűrös pályán kívüli életét és ügyeit, akkor pár éven belül meghatározó játékosa lesz a ligának. Az érkezése felrázhatja egy kicsit a klasszis elkapó Vincent Jackson-t is, aki tavaly érthető okokból nem volt túl motivált, idén viszont nagyon jó teljesítményt várok tőle. Összességében véve pedig a többi poszt is egészen bíztatóan néz ki. Az O-Line-t két újonccal is megerősítették (Donovan Smith, Ali Marpet), akik mindketten kezdők lehetnek, így pedig bőven fejlődhet a blokkolás, ami Doug Martin RB szezonját is pozitívan befolyásolhatja.

A védelemben minden szinten található egy klasszis. A falban Gerald McCoy, a LB sorban Lavonte David, a secondaryben pedig a CB Alterraun Verner. Rajtuk kívül azonban nem igazán találunk több meghatározó játékost, minden szinten elkélne még az erősítés. Idén láthatóan a támadásra koncentrált a csapatvezetés, így ez a következő évek nagy feladata lesz.

Szerencséjük van, hogy a sorolásuk nem nehéz ezért mindenképp javítani tudnak a tavalyi 2-14-es mérlegen. Egyelőre azonban még mindig, vagy inkább újra az építkezés elején járnak. Jameis Winston-nal kapcsolatban is vannak a kérdőjelek a keret pedig több poszton (főként a védelemben) nagyon vékony, ezért komoly fordulatot nem várok tőlük. A tippem 5-11-es mérleg.

Tavaly elég volt a Carolina Panthersnek egy negatív mérleg is arra, hogy behúzzák a rémesen gyenge csoportot. Pedig már az a csapat is sok sebből vérzett. Idénre pedig nem látom a fejlődést. Az O-Line továbbra is szörnyen fest, főleg a szélein. A futóknál érdemben már csak Jonathan Stewart-ra számíthatnak, aki nagyon sérülékeny, emellé Kelvin Benjamin elkapó sincs jó formában, aki húzta a csapatot tavaly. Marad nagyjából Cam Newton és Greg Olsen. Nekik kellene vállukon vinni a támadást, amit lehetetlen küldetésnek látok, főleg ha Newton-nak idén is állandóan az életét kell féltenie az O-Line mögött.

A védelem oldalán sem sok változás ment végbe, így ez a csapatrész képes lehet hozni a tavalyi nagyon jó szintet. Greg Hardy ugyan idén sem tér vissza, de tavaly is csak egy meccset játszott, így azt gondolom, hogy ez nem fogja hátráltatni őket.

A sorsolásuk az elején könnyű, a bye week után viszont bekeményedik. A támadósorral szemben igen szkeptikus vagyok és hiába lesz nagyon jó a védelem, ha az offense nem tud elég időt pályán tölteni, akkor a védelem sem tudja a meccs végéig állni a rohamokat, mert hamar elfogy a szufla. Úgy gondolom, hogy nem fognak előrébb lépni tavalyhoz képest és 8-8-nál nem lesz jobb a szezonjuk.

Tavaly pocsék szezont futott az Atlanta Falcons, így változtatni kellett. Meg is tették, de ahogy elnézem a roster-t nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez eredményre fog vezetni. Matt Ryan-nel a QB poszton továbbra is a passzra építenek majd, de igazából egyetlen értékelhető célpont maradt, Julio Jones, igaz ő elit WR. Roddy White-n viszont a kor már erősen meglátszott tavaly is, nem várok fejlődést idén, sőt. Harry Dougles-t pedig elvesztették a slot WR posztról és nem sikerült pótolni, ahogy a TE poszt sem tűnik bíztatónak. A futás a rookie Tevin Coleman érkezésével javulhat, de nagyon sok fog itt is múlni az O-Line-on, amiből játékosok hada távozott, ezért erősen kérdőjeles, hogy mire lehetnek majd képesek. Én sok jóra nem számítok.

Az új vezetőedző, Dan Quinn azzal kezdte a főedzői munkáját, amihez a legjobban ért. Megpróbálta összerakni a tavalyi borzalmas védelmet. A draftról érkezett egy ígéretes pass rusher Vic Beasley személyében, illetve egy fizikális CB Jalen Collins. Ők ketten mindenképp előrelépést jelenthetnek, mivel nagyon jól illeszkednek abba a sémába, amit Dan Quinn játszat a védelemmel. A LB sor szintén vérfrissítésen esett át, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez jól fog elsülni. Összességében jobb teljesítményt várok a védelemtől, mint tavaly, de az tuti, hogy nem fogják megváltani a világot.

Mindent összevetve fejlődést várok idén a győzelmek számát tekintve is, mert a sorsolásuk egyáltalán nem rossz, viszont a labda mindkét oldalán vannak kérdőjelek, ezért az ő szezonjukat is nagyjából 50% környékére tudnám belőni.

Csalódást keltő volt a tavalyi szezon, ezért a front office komoly átalakításokba kezdett a New Orleans Saintsnél. Bombaként robbant a hír, hogy Jimmy Grahem-et elcserélték Max Unger-re. A megdöbbenés után, ha visszatérünk a földre, akkor láthatjuk, hogy nem volt ez egy vállalhatatlan move. Grahem már három szezon óta folyamatosan sérülésekkel küzdött, hiába nem hagyott ki meccseket, tavaly ez már a yardjai számában komolyan meglátszott. Unger jó center és mindenképpen erősítés az O-Line közepére, ahova a draftról is húztak egy potenciális kezdőt. Ez egyértelműen annak a jele, hogy több futójátékot fognak játszani, ami logikus hiszen Brees már 36 éves, emiatt csak rá építeni nem lehet és tavaly neki is visszaesett a teljesítménye, persze nem is védte meg a fal, így az O-Line közepének erősítése ezt is orvosolni próbálja.  A futógárda jól néz ki, C.J. Spiller-el még erősödött is, mert Brees képes lesz őt végre megfelelően használni. Az elkapó és TE-sor nyilván gyengült Grahem és Kenny Stills távozásával, de Brandin Cooks visszatér és igazi első számú WR lehet, Colston pedig még mindig képes hozni egy megfelelő szintet. Kiegyensúlyozott, nem gyenge egység ez szerintem.

A védelemben még ennél is több változás történt. A draftról hat újonc is érkezett, akik közül néhányan kezdők lehetnek. Érzékeny veszteség Junior Galette távozása, mivel ő vezére volt a LB sornak, ami ezzel komolyan meggyengült. A D-Line-ban nem változott semmi, ezért ők hozhatják azt a jó teljesítményt, amit tavaly. A secondary részéről viszont nagyon komoly fejlődés kellene. Az emberek megvannak hozzá, de erősen kérdéses, hogy tudnak-e majd úgy teljesíteni, ahogy várják tőlük.

A sorsolás nem nehéz, ha a védelem nem lesz totál gáz, akkor simán el tudom képzelni, hogy megfordítják a tavalyi mérlegüket és 9, de akár 10 győzelemmel is zárhatnak, ami csoportgyőzelmet érne.

Képes lesz felkelni az óriási pofon után a Seahawks? (Varin)
NFC West (Seattle Seahawks, Arizona Cardinals, St. Louis Rams, San Francisco 49ers)

2010-ben még az NFC Westen röhögött mindenki (innen került ki ugyanis az első negatív mérlegű csoportgyőztes, mára pedig az egyik legérdekesebb csoporttá vált. A tavalyi Super Bowl vesztese, a Seattle Seahawks mellett a nagy potenciállal rendelkező Cardinals, a szélsőséges Rams és a nagyon meggyengült 49ers csapattá találjuk a kvartettben.

Ki tudja, hogy alakult volna a Seattle Seahawks sorsa, ha abban a bizonyos utolsó playben Russell Wilson nem passzolni próbál, hanem átnyújtja a labdát Marshawn Lynchnek. A jelenet és a reakciók azóta mémek százainak szolgáltak alapanyagul, de a Seahawks játékosai aligha tették túl magukat a 49. Super Bowlon. Mindazonáltal a Seahawks csapata jövőre is nagyon erős lesz, nem véletlenül kezelik őket a Super Bowl legnagyobb esélyeseként a bukik. Két fontos hiányzója azonban lesz a védelemnek, Kam Chancellor zsíros szerződés hiányában úgy tűnik, távozhat, míg Bryon Maxwell immáron az Eaglest erősíti. Szakértők szerint Chancellor elvesztése nem csak azért fontos, mert a liga egyik legjobb safetyjéről van szó, de ő volt a kapocs Pete Carroll és az olyan nehezen kezelhető játékosok, mint például Marshawn Lynch között. Jimmy Graham szerződtetése azonban nagy fogás, kitűnő párost alkothatnak majd Wilsonnal, talán a legjobb elkapó (pontosabban tight end), akivel Wilson együtt dolgozott eddig az NFL-ben.

A legnagyobb riválisa a Seahawksnak idén az Arizona Cardinals lesz, de Bruce Arians csapatánál mindig a legfontosabb kérdés: egészséges marad-e Carson Palmer? És ha egészséges marad, vajon ezzel a nem túl erős támadósorral mire lesz képes jövőre? A nem éppen acélos O-line mögött leginkább Andre Ellingtonnak kell majd villognia, de ő is inkább slot receiver, mintsem elit futó. A védelem ugyanakkor rendkívül erős, a tavalyi fantasztikus szezonkezdet is nekik köszönhető, így ebben a csapatrészben a következő szezonban is nagy a potenciál, Antonio Cromartie távozása ellenére is. Simán benne van a pakliban egy parádés szezon és akár főcsoportdöntő is, így a Cardsra érdemes lesz odafigyelni.

Igen mozgalmas volt a holtszezon a St. Louis Ramsnél, ahol hivatalosan is vége van a Bradford-érának, immáron Nick Foles a kezdő QB. Foles Philadelphiában nagyon szélsőséges teljesítményt nyújtott, a 2013-as parádé után az új szezonban sérülés miatt sem nyújtotta azt, amit jósoltak neki. Már csak azért sem ígérkezik sima szezonnak a Kosok éve, ugyanis a támadósoruk igencsak közepes. A támadófal messze nem elit, a futók és az elkapók pedig nem is mérhetőek a Phillyben rendelkezésre álló játékosokhoz. A védelem parádés, élmény nézni a játékukat, tavaly a Seattle Seahawksnak is komoly fejtörést okoztak, több támadósort is kvázi lenulláztak. Jó sok under és szenvedés az offense-ben - ez várható jövőre a Ramsnél.

Aldon Smith, Anthony Davis, Chris Borland, Patrick Willis, Frank Gore, Justin Smith, Perrish Cox - ők távoztak nyáron a San Franciscótól, ezt pedig egyik csapat sem tudná könnyen elviselni. A támadósor még mindig nem vészesen rossz, Kaepernicknek idén lehet kiugró éve, hiszen Torrey Smith és Anquan Boldin remek páros WR-poszton. Ugyanakkor Frank Gore pótlására Carlos Hyde szerintem nem megoldás, Reggie Bush pedig hiába használható elkapásoknál is, évek óta sehol sem sikerült igazán nagyot dobbantania. Jim Tomsula edző dolga borzalmasan nehéz lesz, a 49ers sorsolásra ráadásul az egyik legerősebb a ligában. Már az első hetekben nagyon esélytelenként kezelik a csapatot, de azért csak óvatosan fogadjunk ellenük, szólhat nagyot még így is a 49ers.

Melyik csapat nyeri az NFC-t?
Seattle Seahawks 3.25
Green Bay Packers 4.50
Philadelphia Eagles 9.00
Dallas Cowboys 10.00
Arizona Cardinals 17.00
Detroit Lions 17.00
New York Giants 18.00
New Orleans Saints 18.00
St. Louis Rams 21.00
Atlanta Falcons 21.00
Carolina Panthers 21.00
Minnesota Vikings 21.00
San Francisco 49ers 23.00
Chicago Bears 34.00
Washington Redskins 51.00
Tampa Bay Bucaneers 51.00