Tenisz

Eszmecsere a US Open első hete után

Oldalunk két tenisz fanatikusa, Cesc18 és habakukk ismét klaviatúrát ragadott és kérdésekkel bombázta egymást.

Cesc18: Kifejezetten jól sikerült az első hét a franciáknak, négy játékosuk is bejutott a legjobb 16 közé. Paire és Chardy vasárnap búcsúztak, Tsonga továbbjutott, Gasquet pedig ma lép pályára. Látsz esélyt arra, hogy a versenyben maradt két gall közül valamelyiknek sikerül megviccelnie a nagy hármasból valakit? Tsonga ugye verte már Djokovicsot Grand Slamen, illetve többször hatalmas csatára kényszerítette, Gasquet-ban pedig mindig ott van a nagy dobás, de eddig valahogy nem sikerült kihoznia magából. 

habakukk: Őszintén szólva gyalázatosnak tartom, hogy egy ilyen hagyományú tenisznemzet ennyire hosszú idő óta nem tud felmutatni egy GS-győztest férfi egyesben, holott például most is 11-en vannak a top százban. Tsonga eddig nagyon tetszik ezen a tornán, tudomásom szerint sem Nieminen, sem Granollers, sem Sztahovszkij, sem Paire nem tudta elvenni a szerváját – a kifordult bokájú Cilic ellen szerintem továbbmegy, ám Djokovics már sok lesz neki az elődöntőben, ugyanakkor, ha valóban eljut addig, akkor érdemes kalapot emelni előtte. Gasquet számára Berdych lehet a végállomás; Ricsi eddig finoman szólva sem győzött meg, Haase ellen is sokat bizonytalankodott, s ha Kokkinakis nem sérül meg, akár rögtön az elején kieshetett volna. A jó szerepléssel magam is egyetértek (Paire Nisikori-verése és Chardy Ferrer-kiejtése kiemelkedő tett, s bár kiesett, Mannarino kétszettes előnyét sem a szél fújta össze Murray ellen), egy hangyányival azért árnyalja a képet, hogy Simon, a legmagasabban rangsorolt versenyző kétszettes előnyből esett ki Young ellen, s a harmadik, Monfils sem húzta sokáig a sérülése miatt. Rengeteg jó játékosról beszéltünk ebben a kis bekezdésben – ha Cilic, Del Potro vagy Wawrinka tudott Slamet nyerni, akkor Gasquet és Tsonga csalódott lehet, hogy nekik soha nem sikerült, s alighanem már nem is fog.

Ismét korán búcsúzott a 14-szeres Grand Slam-bajnok spanyol klasszis.

habakukk: Szegény Nadal – lassan minden további nélkül el lehetne róla nevezni árkot vagy gödröt, esetleg mélyedést. Egy Fognini-féle tehetségű őrült ellen nyugodtan ki lehet kapni, de mivel most dupla szett- és sima breakelőnyből sikerült, így talán ismét zuhant egy szintet az amúgy is folyamatosan apadó önbizalma. Mint írtam, soha nem volt a kedvencem, de rossz nézni egy ilyen egójú srác vergődését. Adjunk neki tanácsot: mit kellene tennie, mivel próbálkozzon? Nehezen kivitelezhető, de az amúgy szintén esélytelen edzőváltás mellett én a helyében elmennék salakos Challengerekre. Mondjuk olyanokra, ahol nem indul Dustin Brown.

Cesc18: Szerintem egyértelmű, új edzőre van szüksége. A régi tenisze, amivel nyerte a Grand Slameket az már nem működik. Méterekkel az alapvonal mögött nem fogja már tudni felvenni a versenyt a legjobbakkal, pláne, hogy megkopott a gyorsasága, így közel sem ér el annyi labdát, mint korábban. Folyamatosan próbál agresszívebb játékra váltani, de nem érzem azt, hogy Toni Nadallal jó úton haladna, ami az új taktikát, új stílust illeti. Másoknak bejött, ha egy legendával kezdtek el együtt dolgozni. Murray két GS-t nyert Lendllel, Federer brutálisra fejlesztette a hálójátékát Edbergnek köszönhetően, Wawrinka szintén odaért a legjobbak közé Normannal, de említhetném Cilicet is, aki Ivanisevic hathatós segítségével lett US Open-bajnok. No meg a Djokovics Becker kapcsolatról se feledkezzünk meg, a szerb is egyre jobban szervál és bizony kacsingat ő is a támadóbb tenisz felé. Értem én, hogy Nadalnak a legfontosabb a család, de Tonival nem fog kimászni a gödörből, illetve pontosabban nem lesz újra eredményes teniszező. Annak nem sok értelmét látom, hogy Challengereken vagy 250-es tornákon bohóckodjon, azzal tudna önbizalmat gyűjteni, ha például Fognini ellen végül nyert volna öt szettben, vagy Nisikoritól nem kapna megalázó vereséget, hanem legyűrné egy szoros döntő játszmában. Új impulzusokra van szüksége, ehhez pedig egy új edző kell. 

 

Profi tenisz-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

 

Cesc18: Mennyire tartod veszélyesnek ezt a Wawrinkát? Igazán komoly erőfelmérője még nem volt, hiszen csak top 50-en kívüli teniszezőkkel találkozott.

habakukk: Nagyon veszélyes – legalább annyira az ellenfelekre, mint saját magára. A sorsolásra valóban nem panaszkodhat, egy Ramos, Chung, Bemelmans, Young sorozat után juthat negyeddöntőbe, láttunk már bőven nehezebbet. Láttam a meccseit, úgy vélem, a koncentrációval nincs baj, ezt bizonyítja, hogy 5 rövidítést nyert már a tornán; az élete formáját futó Young ellen ellenben nem árt vigyáznia. Tudjuk, a legjobb Stan the man bárki ellen, így Federer vagy Djokovics ellen is elég. Nagyon várom a Murray-Wawrinka negyeddöntőt, részint azért, mert 2 éve nem fordult elő ez a párosítás, részint azért, mert Stan irgalmatlanul megverte (kipuskáztam: 6-4, 6-3, 6-2 úgy a svájcinak, hogy előtte néhány héttel salakon szintén ő nyert 6-1, 6-2 arányban) két éve pont egy US Open-negyeddöntőben a skótot. Ha pályára teszi a legjobb teniszét, akkor miért ne nyerhetné meg az egész tornát?! Fontos adalék lehet a sikerhez, hogy Donna Vekic immár ott van a meccsein a csapata mellett, a Kyrgios-féle affér ezek szerint nem ütött rést a kapcsolatukon, ennek személy szerint nagyon örülök.

 

habakukk: Beszélgessünk akkor a másik spanyol végletről, Feli Lopezről. Azt gondolom, mindenki úgy játszik, ahogyan tud, ezért szemrehányást senkinek nem lehet tenni, de őt azért néha büntetés nézni. A fonákat csak becsületből, hetente egyszer nem nyesi, úgy töri el a labdákat, hogy még ő maga is belepirul néha. 30 fölött lépett egy szintet, az eredményei kiválóak, döbbenettel átitatott elismeréssel adózom a teljesítménye előtt. Oké, stabil szerva, jó fej, a nyesés és a röpte tényleg elit, de mi a titka? Azt gyorsan zárjuk ki, hogy „szerencséje” van, mert ilyen a sportban, pláne a teniszben nincs, de szerintem ha anno neki szólnak, a Titanicot is megmenti valahogy.

Cesc18: A jó fejjel vitatkoznék. Egyrészről katasztrofális a mutatója a Federer, Djokovics, Murray trió ellen, szám szerint 0-26...Másrészről idén végre karrierje során először top 10-be juthatott volna, de ezt olyan szinten nem tudta kezelni, hogy még a kedvenc borításán, füvön is totál leszerepelt és sorra nyelte be a korai vereségeket. Bár te kizártad a szerencse faktort, én nem tenném. Tavaly lépett ugye szintet, főleg az 1000-es tornákon hozott jó eredményeket. Volt ugye egy Indian Wells-i nyolcaddöntője, ahol elég gyenge ellenfeleket kapott, majd az első értelmes játékos, Benneteau verte. Madridban negyeddöntő, Delbonis és Juzsnij legyőzése nem nagy fegyvertény, Thiem ki sem állt, Nisikori simán verte. Torontóban elődöntő két top 10-es skalppal. Raonic ellen nagyon megy neki, Berdych pedig sérüléssel bajlódott, előtte már Pospisil is verte. Sanghajban elkapta a szenvedő Nadalt, majd mire végre Masters-döntőt játszhatott volna, kikapott Simontól a négy között. Ezek szép eredmények, de azért sok jó formában lévő értelmes teniszezőt nem vert meg. Ettől függetlenül persze ezeket a meccseket meg kellett nyerni. Érdemes egyébként ránézni a mostani útjára is...selejtezős, visszavonuló és sérült játékost vert meg és Fogninit. Lopez esetében a kellemetlen játékstílus mellett kulcs szerintem az, hogy jó a hozzáállása és jól él az adódó lehetőségekkel. Például Fognininek is egy nagy sansz volt ez a negyeddöntőre, de ő bőven megelégedett azzal, hogy kiütötte Nadalt.  

Serena Williams úton a 22. major címe felé.

Cesc18: A lányoknál hihetetlen csillaghullás volt az első héten, a nyolcaddöntőbe a legmagasabban rangsorolt tíz játékosból csak három jutott be. Ettől függetlenül nem rossz a mezőny, Serena, Halep, Kvitova és Azarenka is versenyben van még, a végjáték tehát kifejezetten izgalmasnak ígérkezik. Közülük utóbbi három az alsó ágon van, kinek adnád a legnagyobb esélyt, hogy legyőzheti Williamst a döntőben, vagy abszolút kizártnak tartod, hogy ott vérezzen el a világelső?

habakukk: Nem akarok senkit megbántani, de leginkább egy kabarétréfához tudom hasonlítani a női mezőnyt. Persze ez mit sem von le Serena érdemeiből, ő csak teszi szépen a dolgát. Az említettek közül Halep ellen 6-1, Kvitova ellen 5-1, Azarenka ellen 17-3 (atyaúristen!) a mérlege, az barátok között is 28-5. Ha ehhez hozzávesszük, hogy azt szokta amúgy a legjobban kemény pályába, fűbe, salakba döngölni, aki amúgy tudásban legközelebb áll (Sarapova és 18-2…) hozzá, akkor még elkeserítőbb a helyzet. Talán érzelmi okokból a nővére ellen lesz a legnehezebb dolga, de ott sem lesz kegyelem, az elődöntőben meg Mladenovic vagy Vinci jöhet neki – az olyan, mintha a csúcsformában lévő valamelyik Klicskónak veled vagy velem kellett volna bokszolnia egy címmeccsen. Az alsó ág amúgy tényleg tartogat izgalmakat, Halep, Kvitova és Azarenka mellé én játék- és ütőerőben egyaránt oda sorolnám Stosurt is. Ha választani kell, akkor Kvitovát szeretném a döntőbe, a cseh lány tenisze is jó, plusz szépen leszedték róla a felesleget is, Stepanek korábbi barátnője nagyon csinos újabban. Hú, a két embert magam elé képzelve ott tényleg nagyon szívesen lettem volna légy a falon.

 

habakukk: Imádom a számokat, ezért is jegyzem meg: a versenyben lévő férfiak (Djokovics, Lopez, Tsonga, Cilic, Wawrinka, Young, Anderson, Murray, Berdych, Gasquet, Isner, Federer) közül senki nincs 26 év alatt, sőt 10-en, Cilic és Young kivételével mindenki betöltötte a huszonnyolcat. Meddig tolható még ki ez a határ? Gyakorlatilag több generáció nincs sehol. Federer 40 évesen, 7-8 gyerekkel is ott lesz a top 10-ben, ha kedve lesz hozzá?

Cesc18: Most itt a US Openen tényleg nagyon durván eltűntek a fiatalok, de összességében ha az egész szezont nézzük, akkor szépen lassan, de jönnek felfelé. Melbourne-ben ugye a második hetet, Nisikori, Raonic, Dimitrov, Kyrgios és Tomic is megérte, Párizsban Sock volt számomra pozitív meglepetés, míg Wimbledon Pospisil. Persze ők már húszas éveik elején járnak, de velük kell hosszútávon számolnunk. Ettől függetlenül az megfigyelhető, hogy tolódik ki a határ, de ez köszönhető a fejlődő világunknak is. Nyilván sokkal jobb kezelést kapnak egy meccs után most a játékosok, mint 30 évvel ezelőtt. Federer ebben is kitűnik a többiek közül, elég jól megóvta a testét a pályafutása alatt, a játékstílusa is olyan, amivel még évekig a topon lehet lenni.

A bukiknál Djokovics a favoritok, szerkesztőink között megoszlik a vélemény.

Cesc18: Veszem a bátorságot és megtippelem a női és férfi bajnokot. A hölgyeknél egyértelműen Serenát mondom. Az első hét volt számára veszélyes, innentől már nem fogják megállítani. A fiúknál továbbra is az a kérdés, hogy Djokovics, Federer vagy Murray? A gyenge sorsolás miatt a szerbet mondom, sokkal frissebb lesz a döntőben, mint a riválisai, akik az alsó ágon várhatóan hatalmas csatákat fognak vívni a második héten. Te kikre teszed a voksod?

habakukk: Serena nem kérdés, arra kár is több szót fecsérelni. Djokovics sorsolása valóban tekinthető gyengének, hiszen a három riválisnak összesen egy Slam-sikere van; de nem fog szettveszteség nélkül döntőzni, abban biztos vagyok. Kicsit kikerülném a választ – bejut a fináléba, de ott veszíteni fog. Ritka nála idén a vereség, de mind Fed, mind Andy, mind Stan meg tudta őt már verni idén fináléban. Négyben vagy ötben fog kikapni Nole a háromból az egyiktől.

Fogadás a végső győztesre - a   szorzói.
Játékos (WTA Odds Játékos (ATP) Odds
Serena Williams 1.55 @ TippmixPro Novak Djokovics 1.75 @ TippmixPro
Viktorija Azeranka 7.75 @ TippmixPro Roger Federer 3.60 @ TippmixPro
Petra Kvitová 8.00 @ TippmixPro Andy Murray 5.75 @ TippmixPro
Simona Halep 10.00 @ TippmixPro Stan Wawrinka 15.50 @ TippmixPro
Venus Williams 35.00 @ TippmixPro Marin Cilic 34.00 @ TippmixPro