Vélemény

Semmi sem változik az ezer sebből vérző Lokinál

  • varin

Mindenki látja, mi a gond a DVSC-nél jelenleg, változás azonban aligha várható. Egyre mélyebbre csúszik a Loki.

Nyolcadik helyezett: Debreceni VSC, tizedik: Diósgyőr, tizenegyedik: Videoton - így áll az OTP Bank Liga hat fordulót követően, teljes tehát a csőd annál a három csapatnál, amelynek talán a legnagyobb esélye lenne szembeszállni a Ferencváros erőfölényével.
Regélhetnék a bajnokcsapat körüli áldatlan állapotokról, a játékosok frusztráltságáról, Burcsa és Casoni távozásáról. Mesélhetnék a diósgyőri botrányos szezonkezdésről, arról, hogy már most világgá üldöznék Bekő Balázst. De maradnék kedvenc csapatomnál, a Debrecennél, mert úgy vélem, ez az a klub, amely képtelen a változásra, képtelen a megújulásra, és emiatt sokkal nagyobb gondban van, mint az öt ponttal mögötte lévő fehérvári gárda.

Debrecen#hun-debrecen

Hétvégén vereséget szenvedett a Debrecen a bajnoki listavezető és gyakorlatilag a szezon kezdete óta bajnoknak tekinthető Ferencvárostól. Ez önmagában nem lenne gond, hiszen a Fradi a hazai kis posványban egy másik szintet képvisel, megkérdőjelezhetetlenül a legstabilabb, legjobb, legprofibb klub itthon, habár ebből a mezőnyből nem nagy kunszt kiemelkedni. Még azt mondom, hogy 3-0-ra is ki lehet kapni, habár arra utoljára 2002-ben volt példa, hogy a honi bajnokság egyik csapata három góllal nyert volna a Cívisvárosban. De az megbocsáthatatlan, ahogy ez a vereség megszületett.

A DVSC ugyanazt a borzalmasan motiválatlan és erőtlen játékot nyújtotta, amit tavaly már megszoktunk, csak most kiegészült ez a förtelem egy gyenge támadójátékkal is. Túlzás nélkül állítható, hogy a Ferencváros játékosai veszélyesebbek voltak a saját kapujukra, mint Sidibéék. De hogyan is jutott idáig ez a papíron azért erős csapat, egy veretlenül bajnokságot nyerő edzővel?

Habár sokan Kondás Elemért nevezik meg a legfőbb bűnösnek, érdemesebb azért mélyebbre is ásni, és Szima Gábor felelősségét is megvizsgálni (ezt megtette egy lelkes szurkoló is, aki nyílt levelet intézett a tulajdonoshoz). A szurkolók semmit nem tudnak a koncepcióról, az új igazolások gyakran játékpercek nélkül távoznak a csapattól, a célkitűzések mindig homályosak, a szurkolókat pedig - mint mindenhol -, a legfőbb bűnösként kezelve vegzálják minden héten. A tulajdonos soha nem volt híve a nagy játékosvásárlásoknak, ez sokszor jól sült el, de mint azt már többször is megírtuk, ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Nem mindig jönnek a semmiből Coulibalyk és Dzsudzsákok, olykor pénzt is kell költeni. Szimának ideje lenne eldöntenie, mit is szeretne még kihozni ebből a klubból, habár tudjuk jól, Magyarországon a politikának is vastag szerepe van abban, hogy mi hogyan alakul a csapatoknál. A klubnál ráadásul a kommunikáció egyenlő a nullával. Éppen egy másik válságban lévő klub tulajdonosa, Garancsi István fogalmazott így nem is olyan régen: "Tulajdonosként azt vallom, nem a sikerek idején kell a csapat körül szerepelni, nyilatkozatokat adni, hanem az olyan helyzetekben kell határozottan fellépni, amikor bajban van a klub. A szurkolóknak szívük joga, hogy véleményt nyilvánítsanak, ha valami nem tetszik nekik. Aki a labdarúgásban dolgozik, annak bírnia kell a kritikát.”  De sajnos Debrecenben senki nem bírja a kritikát a legkisebb mértékben sem, ezért sincsenek már szurkolói ankétok sem.

És mostanság van is mit, illetve kit kritizálni. Kondás Elemér veretlen bajnoki címmel indította pályafutását a Loki élén, azóta viszont egyre lejjebb és lejjebb csúszik a szurkolók szemében. Soha nem is volt igazán nagy respektje a városban, köszönhetően elsősorban a pletykáknak, melyek a lányát is érintették. Már a kezdetek kezdetén sokan kifogásolták pökhendi, arrogáns stílusát, de a Haladás elleni vereség alkalmával óriási hibát követett el, a szurkolókat is a szájára vette. Mint azt a vereséget követően elmondta, Debrecenben nem divat a csapat mellé állni, melyre egy héttel később válaszolt is az ezerfejű, egy nem akármilyen frappáns és ötletes kiírással.

Pedig a mesteredzőnek lehet, hogy inkább azt kellene átgondolnia, vajon hogyan lett Mészáros Norbertből a csapat legrosszabb középső védője, Korhut Mihály a válogatott behívó helyett csak kötényeket kap, hogy miért panaszkodnak a játékosok folyamatosan arra, hogy gyengék az edzések, hogy hova tűntek olyan remekül induló játékosok, mint Bouadla, Mihelic, illetve Szakály Péter is hogyan épülhetett le annyira, hogy egyesek megváltásként aposztrofálták sérülését. A fiatalok közül is csak Balogh Norbertet sikerült beépíteni a csapatba, igaz, ő egy csiszolatlan gyémántnak tűnik, nagyon nagy ígérete a magyar futballnak.

A problémák tehát szemmel láthatóak, boldog-boldogtalan pontosan tudja, hogy Szima jelenlegi hozzáállásával és Kondás munkájával ez a csapat csak egyre lejjebb és lejjebb fog csúszni. De változás nincs és nem is várható, még akkor sem ha további vereségek jönnek. A Videotonnál meg merték húzni, a Debrecennél nem is akarják. Hétvégén pedig Vidi-Loki, valamelyik csapat tehát még mélyebbre kerül.

[2005805] 2015-08-30 19:00:00 Videoton - Debrecenx;
2015-08-29;212
2015-08-30;212
184980