NFL

Hogyan fogadj az előszezonra?

Magyar idő szerint hétfő hajnali 2 órától végre elkezdődik a szezon! No, ne bontsunk pezsgőt, szeptember közepéig még nem látunk igazi futballháborút, de a hosszú, kínkeserves szünetet követően az előszezon mérkőzései is gyógyírt jelentenek majd elvonási tüneteinkre.

 

A Sport TV az idei előszezonban nyolc mérkőzést is műsorra tűz!

Az előszezon - ahogyan a futballban a felkészülési mérkőzések - mindig rejt magában némi pikantériát, különösen egy olyan fizikális sportág esetén, mint az amerikaifutball. Mivel a sérülésfaktor hatalmas, tét viszont nincs, a csapatok óvatosan bánnak játékosaikkal, a kulcsemberek csak alig-alig kapnak szerepet. Ilyenkor inkább a playbook játékait gyakorolják, trükköznek, próbálkoznak, nem az eredmény a legfontosabb. Nem minden csapat áll ugyanakkor az előszezonhoz ugyanúgy, vannak edzők, akik már éles meccseknek tekintik a felkészülést, míg másokat egyáltalán nem érdekel. Lássunk néhány érdekességet, amely megkönnyítheti az NFL-előszezonra való sportfogadást.

Edzők, akiket érdekel az előszezon

John Harbaugh-nak, a Baltimore Ravens vezetőedzőjének legendásan jó eredményei vannak az előszezonból. 28 meccsből 19-et megnyert, az utolsó 24-ből pedig 18-szor a hendikepet is hozta a Baltimore Ravens. Idén is érdemes lesz figyelni majd a Hollókra, hiszen a második számú irányítójuk egy bizonyos Matt Schaub, aki azért már tett le egyet s mást az asztalra a ligában. Érdekesség azonban, hogy a kezdő irányító, Joe Flacco a negyedik meccsen egyáltalán nem dob soha, így pedig a 16-5-ös első három hetes mérleget egy 3-4-es negyedik hét követi. Figyeljünk tehát nagyon a Ravensre, mert az első három héten nyeretni lehet őket, a negyediken viszont bajba kerülhetnek.

Pete Carroll, a Seattle Seahawks, Mike Tomlin, a Pittsburgh Steelers trénere is kifejezetten jó mérleggel bír. Russell Wilson amúgy is viszonylag sokat játszott a preseasonben az eddigi idényeiben, míg Ben Roethlisberger esetében szintén a 2-3. hét az erősebb, a negyediken már pihenteti őt Tomlin.

Edzők, akiket nem érdekel az előszezon

A jelenleg aktív trénerek közül kevés olyan van, akinek borzalmasan gyenge lenne a mérlege. Ken Whisenhunt a Titans élén 10-19-cel bír, míg a Detroitot irányító Jim Caldwell 5-11-gyel.

De mint azt majd láthatjuk, az edzők teljesítménye nem feltétlenül van összhangban a csapatokéval, Jim Caldwell például a Coltsnál nagyon gyengén szerepelt az előszezonokban, tavaly viszont az Oroszlánokkal már 3-1-gyel zárt.

Most különösen megéri követni a Logibet rendszerét, hiszen több tippmesterünk is készül az NFL-előszezonra tippekkel!

Figyeljük a csapatokat!

Nehéz manapság olyan információkhoz jutni, amivel megelőzzük a bukikat, de ha figyelmesek és éberek vagyunk, bizony bőven van rá esélyünk az előszezonban. Mint az a fenti számokból is látható, a legtöbb edző a 2-3. hétre élesíti fegyvereit, ott akár 15-20 passzkísérlete is lehet a kezdő irányítóknak. Talán a legfontosabb faktor azonban az előszezonban a csereirányítók személye. Ha egy csapatnak több hasonló képességű QB-je van, akik között még éles is a verseny, hogy ki lesz a kezdő, akkor jobb teljesítményt várhatunk tőlük, mint az olyan "egyirányítós" gárdáktól, mint például az Indianapolis Colts vagy a Kansas City Chiefs.

A csapatok weboldalin naprakész információkat kaphatunk, hogy éppen mennyit töltenek majd a pályán a legjobbak, így nincsenek már nagy titkok a fogadók előtt sem.

Végezetül lássunk néhány érdekességet az elmúlt évekből

Detroit Lions: 22-6-os mutató az utolsó 28 előszezon-meccsen
New Orleans Saints: underdogként 12-2 a hendikep ellen 2007 óta
Baltimore Ravens: favoritként 11-2 a mérlegük 2009 óta
A Hall of Fame-meccset elveszítő csapat 5-1 a hendikep ellen a következő előszezon-meccsen (idén Minnesota-Pittsburgh a HoF-meccs)
Gary Kubiak (Denver) 19-11 volt a hendikep ellen a Houston vezetőedzőjeként
Kansas City Chiefs: 7-23 az utolsó 30 meccsen
Indianapolis Colts: 7-23 az utolsó 30 meccsen
Miami Dolphins: 3-10 a hendikep ellen az utolsó 13 meccsen
New York Jets: 14-2 az overek aránya, amikor a Jets underdog volt
Philadelphia Eagles: 11-2 az overek aránya az Eagles utolsó 13 meccsén
Baltimore Ravens: a Hollóknál 7-3 ez a szám az utolsó 10 meccsen
Jacksonville Jaguars: 5-0 az underek aránya az utolsó öt meccsen, előtte pedig 9 meccsen 8-1 volt az overeké