Darts

Nincs ennél nagyobb tuti vasárnapra?

A holland Michael van Gerwen és az angol James Wade játssza a darts World Matchplay 2015-ös fináléját, miután az elődöntőben előbbi Peter Wrightot, utóbbi pedig Phil Taylort fektette két vállra.

Wade hatodik döntőjére készülhet - idáig mindössze egyszer sikerült nyernie / PDC

A szombati elődöntők során elsőként a 16-szoros világbajnok Phil Taylor és honfitársa, a világranglista 6. James Wade lépett porondra. Habár az oddsok alapján egyértelműen a sportág legendája számított a favoritnak - lévén 2007 óta nem talált Blackpoolban legyőzőre - Wade már a mérkőzés elején jelezte Taylornak, hogy ezen a napon nem szívesen adná alább a győzelemnél. A szemüveges angol a találkozó elejétől kezdve lépéselőnyben volt Taylorral szemben, és bár utóbbinak közel 10 ponttal jobb volt a pontátlaga, mégsem bírt közelebb kerülni riválisához. Wade keze ugyan a végjátékban többször is megremegett, az igazán fontos pillanatokban nyilai célt találtak, majd egy 12 nyilas leggel le is zárta a párharcot,  és végül 17-14 arányban legyőzte az "öreget" és ezzel pályafutása során hatodik alkalommal bejutott a World Matchplay döntőjébe.

"Phil számtalan alkalommal legyőzött már engem, szóval kicsit ideges voltam. Nem számítottam rá, hogy így játszik majd, de sikerült legyőznöm és most már a döntőre koncentrálhatok" - mondta a finálé után a 32 éves klasszis. "Nem ez volt a legjobb játékom, de egy olyan ellenfél ellen játszottam, aki nagyon küzdött, márpedig Phil nem szokott szenvedni, így levette a terhet a vállamról. Úgy akartam, hogy Phillel és Michaellel is játsszak ezen a héten, mivel jó passzban érzem magam és a legjobbak ellen akarok megmérettetni" - tette hozzá Wade, aki tehát a világelső holland Van Gerwen ellen vívja a mindent eldöntő csatát.

Gerwen tavaly elvesztette a finálét, idén mások a tervei / PDC

A második elődöntőben a tar holland ellenfele a skót Peter Wright volt, aki a legjobb négy közé vezetett úton gyakorlatilag egyetlen világsztárral sem találkozott (Huybrechts, Price, Gilding). Ennek ellenére az extravagáns skót megnyerte az első sessiont (3-2), ám onnantól kezdve beindult van Gerwen is gyakorlatilag állva hagyta a sokat hibázó, ám így is kiváló átlagot produkáló Wrightot (17-12).

A mérkőzés 18 nyert legig tart

"Csodás ez a számomra. Nagyszerű teljesítményt nyújtottam, bár szerintem tudok ennél jobban is játszani. Peter egy nagyszerű játékos, de ezúttal nem jöttek neki a kiszállók, amikor nagyon kellettek volna, én pedig ezt kihasználtam. Miután megfordítottam az állást és elléptem 7-3-ra, legbelül már tudtam, hogy ezen az estén nem fogok veszíteni" - nyilatkozta a megnyert elődöntő után a világelső van Gerwen, aki a tavalyi év után idén is ott lesz a fináléban. Egy évvel ezelőtt Taylorral szemben alulmaradt a végső ütközetben, a visszavágó azonban ezúttal elmarad.  "Az csak egy bónusz lett volna, ha Phillel játszhatom, hiszen visszavághattam volna a tavalyi vereségért. Nagy esélyes vagyok James ellen, de kiváló dartsot mutatott be az elődöntőben, szóval alaposan fel kell magam készítenem, hogy olyan jól játsszak, amennyire csak lehet. Használnom kell az önbizalmamat, a saját dolgaimmal kell foglalkoznom és meg kell próbálnom legyőzni őt. Még soha nem nyertem meg ezt a tornát, ő pedig már igen (2007-ben - a szerk.), szóval itt az esélyem".

Van Gerwen önbizalma nem véletlen, hiszen az idei évben a Premier League-ben kétszer is simán verte James Wade-et, aki a holland ellen valahogy rendre leblokkol, vagy úgy is mondhatnánk, nem tud mit kezdeni annak elsöprő lendületével. Az egymás elleni eredmények tehát mindenképpen van Gerwen mellett szólnak, a pillanatnyi forma is a holland javára billenti a mérleg nyelvét, így óriási meglepetésnek számítana, ha egy ilyen fontos fináléban egy nála szerényebb képességű játékos ellen betlizne.

Oddsok a győztesre    
M. van Gerwen J. Wade
Tippmixpro@1.20 TippmixPro@3.55

Van Gerwen emlékezetes "17 tökéletes nyila" Wade ellen a 2013-as vb-n