Sportfogadás-suli

Íme a magaslati tornák legjobbjai

Az elkövetkezendő hetekben két olyan ATP-torna is lesz, amely magaslaton kerül megrendezésre, így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a ritkább levegő, a gyorsabb környezet kinek fekszik.

Idén több tornát is rendeztek már magaslaton - Quito, Bogotá, Madrid, Sao Paulo és München -, szóval egyáltalán nem ritka az, hogy a játékosoknak ilyen körülmények között kell helytállniuk. A következő két hétben két, a síközpontjáról híres városba, a svájci Gstaadba és az ausztriai Kitzbühelbe látogat a mezőny. 

Előbbi a maga 1050 méteres tengerszint feletti magasságával a harmadik a sorban az ATP-Touron, csak a két dél-amerikai helyszín, Bogotá és Quito előzi meg. Kitzbühel valamivel lejjebb, 762 méteren található. Mindkét helyszínen salakos tornát rendeznek, ami különösen érdekessé teszi, hiszen ez a borítás alapvetően lassú, ám a ritkább levegő miatt a labda mégis gyors.

Igazi gstaadi specialistának számít a brazil Thomaz Bellucci, aki még 2009-ben ezen a helyszínen aratta pályafutása első ATP-tornagyőzelmét, majd 2012-ben újra sikerült győznie. Nem csak Gstaadban, hanem úgy általában Svájcban jól szokott muzsikálni, hiszen idén Genevában tudott trófeát nyerni. 17-3-as mutatója van az alpesi országban, vagyis a mérkőzései 85%-át megnyerte eddig. 

A holland Robin Haase nincs élete formájában, de az elkövetkezendő tornákon rá is érdemes lesz odafigyelni. A tavalyi első körös vereségét leszámítva kétszer győzött és egyszer elődöntőzött Kitzbühelben, míg Gstaadban egy elődöntőt és egy döntőt tud felmutatni. 

Természetesen a tavalyi győztesekkel is számolnunk kell, Gstaadban a spanyol Pablo Andujar, míg Kitzbühelben a belga David Goffin a címvédő. Előbbi tragikusan kezdte a szezont, a barcelonai tornán viszont megtáltosodott és a jó formája azóta is tart.

Profi tenisz-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz.

Andujar mellett további két hispán teniszező, Feliciano López és Marcel Granollers is jó lehet. Utóbbi azon kevés játékosok közé tartozik, aki mindkét helyszínen tudott már diadalmaskodni, és összességében is igen impozáns, 73%-os győzelmi mutatóval áll. 

Érdekes lehet még az olasz Paolo Lorenzi is, aki egy éve a sógoroknál legyőzte Andujart és Haase-t is, illetve az egyetlen ATP-döntője Sao Paulóban jött össze, ahol szintén magaslaton játszanak. 

Ha az argentin Juan Mónaconak sikerül kihevernie a csuklósérülését, akkor őt is felvehetjük azon játékosok listájára, akikre figyelnünk kell. Az argentin még 2007-ben nyerte meg a kitzbüheli tornát, majd sokáig nem látogatta a sógorokat, két éve azonban visszatért és rögtön a döntőig menetelt. Tavaly elődöntőzött, míg Gstaadban döntőzött, tehát jól látszik, hogy fekszik neki a magaslati környezet. 

A játékosok gstaadi és kitzbüheli összesített statisztikája
Játékos Győzelmi mutató Győzelem/vereség Legjobb eredmény
Thomaz Bellucci 75% 12/4 Kétszer nyert Gstaadban
Robin Haase 82% 19/4 Kétszer nyert Kitzbühelben
Pablo Andujar 64% 9/5 Címvédő Gstaadban
David Goffin 100% 5/0 Címvédő Kitzbühelben
Feliciano López 65% 20/11 Döntő Gstaadban
Marcel Granollers 73% 16/6 Nyert Gstaadban és Kitzbühelben is
Juan Móncao 74% 20/7 Győzelem Kitzbühelben
Paolo Lorenzi 66% 2/1 Negyeddöntő Kitzbühelben