NB I

Idén senki nem veheti el a bajnoki címet a Ferencvárostól? - beharangozó

Idény eleji beharangozónkban körüljártuk a bajnokesélyes csapatokat, valamint megnéztük, kik küzdenek majd a kiesés ellen az új, 12 csapatos rendszerben.

18-án délután Újpest-Paks, Diósgyőr-Vasas és MTK-Puskás találkozókkal kezdetét veszi az OTP Bank Liga 2015/16-os idénye. Mint azt már egy ideje tudhatjuk, a lebonyolítás idén 12 csapatos lesz, amely a dán modellhez igazodik majd. A háromszor 11 fordulóban az 1-6. helyezettek 17-szer játszanak majd hazai pályán, míg a 7-12. helyezettek csupán 16-szor. Ez valószínűleg tovább mélyítheti a topcsapatok és a gyengébbek közötti különbséget. Lássuk, mit érdemes tudni a 12 együttesről.

Melyik csapat nyeri az NB I 2015/16-os kiírását?
A     oddsai
Ferencváros 2.20
Videoton 3.20
Debrecen 6.00
MTK 10.00
Újpest 13.00
Diósgyőr 19.00
Paks 30.00
Puskás Akadémia 45.00
Haladás 50.00
Honvéd 80.00
Vasas 80.00
Békéscsaba 125.00

Bajnokaspiránsok
Ferencváros, Videoton, Debrecen

Teljesen egyértelmű, hogy a Ferencváros a bajnokság legnagyobb esélyese, ezt az oddsok is prezentálják. Thomas Doll fiai úgy fejezték és nyitották a bajnokságot, hogy megverték a címvédő Videoton gárdáját, előbb a Magyar Kupát, majd a Szuperkupát elhódítva. A gyakorlatilag kész együttes alapemberei maradtak, így pótolni nem kellett senkit, csupán néhány olyan játékos hagyta el a klubot, akik létszám felettivé váltak. Érkezők között azonban három fontosabb játékos is található: Haraszti Zsolt, a hétfőn bejelentett Radó András és Leandro de Almeida is alapembere lehet Doll csapatának, míg Cristian Ramírez már tavaly letette a névjegyét. A legnépszerűbb magyar együttes még az Európa Ligában is áll, de a bő keret valószínűleg a kettős terhelést is elbírja. A csapatnál még terveznek igazolásokat, amely az esetleges EL-szereplés függvényében még akár sztárjátékosok elcsábítását is jelentheti.

Thomas Doll remekül összerakta csapatát, hazai pályán pedig verhetetlen a Ferencváros. Úgy tűnik, újra a régi fényében ragyog a IX. kerületi együttes, és jelenleg elmondható, nagyon nehéz elképzelni már azt is, hogy valaki megszorongassa idén az FTC-t.

Hogy a Debrecen lesz-e az a csapat, amely nyomába ered a Fradinak, abban kételkednek a hajdúsági szurkolók, hiszen az általuk két legnagyobb problémának tartott faktor egyelőre nem oldódott meg. Továbbra is sokan kritizálják Kondás Elemér taktikai húzásait, míg a góllövésre még mindig nincs megfelelő számú és kvalitású opció. Szerződtették ugyan Geoffrey Castilliont, aki az Ajaxnál nevelkedett, valamint Dr. Horváth Zsolt révén érkezett tapasztalt NB I-es futballista is, de továbbra is rövid a kispad és nincs elég veszélyes csatár. A hírek szerint azonban a napokban tárgyalás kezdődött Adamo Coulibalyval, akinek neve nem csak Debrecenben cseng jól, hiszen az egykori targoncakezelő támadó kétszer is gólkirály lett a Mennyeiben. Franciaországban nem igazán jöttek be a számításai, ráadásul a Lens vissza is esett a másodosztályba, így jó esély mutatkozik rá, hogy a francia támadó ismét felhúzza magára a DVSC mezét. Ha az ő visszatérése nem is feltétlenül garancia a bajnoki címre, a Loki legnagyobb gondja oldódhatna meg vele, az NB I bekkjei pedig ismét elkezdhetnének rettegni.

Adamo Coulibaly hamarosan piros-fehérre cserélheti a piros-sárgát

Nagyon aggasztó lehet a székesfehérvári szurkolóknak az, ami az idény utolsó negyedében történt a csapatnál. Hiába a magabiztosan behúzott bajnoki cím, hiába Joan Carillo látszólag betonbiztos pozíciója, a viharfelhők már május környékén elkezdtek gyülekezni Sóstó felett. Előbb a kulcsjátékosok (Calatayud, Nikolics) távozása került terítékre a fizetési igények miatt, majd a sportigazgató, Burcsa Győző a nyilvánosság elé állva kijelentette, Carillo óriási szakmai, erkölcsi és anyagi károkat okozott. Mint azt Burcsa elmondta, a tervezett távozók helyére nem kezdődött el a helyettesítő játékosok beépítése, valamint a csapat fejlődése nemhogy megállt, hanem a szinten tartás sem sikerült.
A szurkolók nemigen értették, miről beszél a sportigazgató, de a váltások megtörténtek, többen érkeztek, többen távoztak. Sikerült valamelyest kifosztani a megszűnő Győri ETO-t, Lang, Koltai és Pátkai személyében azért NB I-es szinten jó játékosok érkeztek. Hogy az érkező francia tréner, Bernard Casoni elképzelései megfelelnek-e a fehérvári vezetésnek, az jó kérdés, mindenesetre az idénykezdet, vagyis a Fradi elleni Szuperkupa-égés azt mutatja, Casoninak bőven lesz még dolga a Videotonnal. A dobogóról nem hisszük, hogy lecsúszik a csapat, de szerintünk a bronzérem a legvalószínűbb forgatókönyv.

A középmezőny
Diósgyőr, MTK, Újpest, Paks, Puskás Akadémia

Amikor a bajnokesélyes csapatokról beszélünk, szinte minden évben nehéz hova tenni a Diósgyőr együttesét. A csapatnál az anyagi feltételek biztosítottak, a szurkolók fantasztikusak, a csapat pedig minden évben erős. Azonban valamiért mégsem képest stabil, kiegyensúlyozott játékra a DVTK, tavaly is a jó szezonkezdet után óriási visszaesés következett. Kitl Miklós és Lipták Zoltán személyében két remek játékos érkezett, míg a távozóknál több ismert nevet is találunk. Gosztonyi András, Julian Jenner, Lazar Marjanovics és William Alves is korábban fontos játékosa volt Szivics Tomiszlávnak, akivel azonban nem igazán jöttek ki a játékosai. Ezért is lehet érdekes kérdés, hogy vajon a Kecskeméten jól teljesítő Bekő Balázs mire lesz képes, amikor nagyobbak az elvárások. A diósgyőri stadiont egyébként felújítják, miként az utolsó bajnoki mérkőzésüket november elején játsszák majd hazai pályán, azt követően albérletbe vonul a csapat. Várhatóan a felújított stadiont 2017 tavaszán vehetik birtokba a miskolci fanatikusok.

Az MTK-nál a tavalyi szezon megismétlése önmagában már csoda lenne, habár túl nagy játékosmozgás nem volt a fővárosi kék-fehéreknél. A legfontosabb csere egyértelműen a kispadon történt, Garami József 12 év után adta át az edzői stafétát László Csabának. Az erdélyi születésű tréner debütálása nem sikerült túl fényesen, a Vojvodina ellen ugyanis már az első fordulóban búcsúzott a csapat az Európa Ligától. Kanta Józsefék az 5-7. helyre bőven jók lesznek, annál hátrébb aligha végezhetnek, előrébb pedig már minden helyezés igazi bravúr lenne.

Kitűnően zárta a tavaly esztendőt az Újpest, amely zsinórban hét győzelmet aratva egészen a hatodik helyig kúszott fel a tabellán. Úgy tűnik, Vignjevicsék még ennél is feljebb akarnak kerülni, hiszen igen jól erősítettek magyar szinten. Kálnoki Kis Dávid és Windecker József is bizonyítottak már itthon, Filkor Attila még jó korban van, ráadásul ha sikerülne megszerezniük a kiszemeltek közül Mohl Dávidot és Csiki Norbertet, akkor még ütőképesebb kerettel vághatnának neki a szezonnak. Továbbra is a gólszerzés lehet az egyik vesszőparipája a lila-fehéreknek, ráadásul a tavaly keretből Kim Ojo mellett egyelőre Nemanja Andrics is távozott, így gólfelelős szerződtetése még igen szükségszerű lenne.

A tavalyi óriási mellényúlásunk után nem szívesen jósolunk bármit a Paks csapatának, de természetesen nem maradhat ki a Tolna megyei gárda sem a listából. Azok után, hogy Csertői Aurél csapata nemhogy ki nem esett az NB I-ből, még az első ötben is végeztek, idén már bármi elképzelhető az esetükben. A zöld-fehérek felkészülése nem is sikerült rosszul, hiszen veretlenül tudták le előkészületi meccseiket és még a skót Dundee-t is le tudták győzni. Haraszti Zsolt és Könyves Norbert személyében két fontos távozó volt, de Fröhlich Roland érkezett a csatársorba.

A stabil háttér miatt nem feltétlenül illene a kiesők között emlegetnünk a Puskás Akadémiát, habár a 12 csapatos NB I-ben azért lehetnek nehézségeik, ha mondjuk az újoncok a vártnál jobb teljesítményt nyújtanak. Tavaly igen szélsőségesen szerepeltek, rosszabb-jobb hetek váltották egymást, idegenben viszont mindössze 13 pontot szereztek, ami nem túl erős. Pekár László személyében a tavalyi szezon egyik legkellemesebb meglepetése szerződött Felcsútra, kapusposzton azonban utánpótlásra volt szükség, hiszen Lubos Hajdúch és Braniszlav Danilovics is lelépett. Szintén meghatározó játékos lehet Márkvárt Dávid, aki hétfő délután írt alá. Ugyan a csapat kerete nem tűnik túlságosan erősnek, ismerjük a Puskás Akadémia hátterét, így kiesési gondjaik nem valószínű, hogy lesznek. Otthon bárkit megverhetnek, idegenben azonban továbbra sem tőlük kell majd várni a látványos támadójátékot.

Kiesés ellen küzdő csapatok
Haladás, Budapest Honvéd, Vasas, Békéscsaba

A Haladás sokáig biztos kiesőnek tűnt a tavalyi esztendőben, végül két hazai siker meghozta nekik a hőn áhított bennmaradást. Azonban a keret továbbra is erőtlennek tűnik, főleg így, hogy Radó András végül a távozás mellett döntött. A nyári felkészülés során sorra jöttek a vereségek, az orosz Terektől hetet kaptak, de még az ősi rivális Zalaegerszeg is megverte őket. Fontos távozójuk egyelőre még nem volt, míg Predrag Bosnjak, Gosztonyi András és Király Gábor személyében jó játékosok érkeztek Mészöly Géza együtteséhez. A tavalyi 19 lőtt gól semmire nem lesz elég, idén nincsen egy automatikus kieső, mint az előző szezonban volt a Pápa. Ha nem igazol támadót a csapat, nagy gondban lesznek, mert Leandro Martínez egymaga nem fog mindent megoldani.

A híres mackónadrág a Rohonci úton kophat tovább

Hogy Kispesten mit miért csinál a vezetőség, azt már évek óta nem sikerült senkinek sem megfejtenie. A tavalyi töménytelen idegenlégiós érkezése után most úgy tűnik, igyekeznek kisöpörni a felesleges játékosokat, hiszen már eddig is sok játékos távozott, érkező oldalon azonban csak Djordje Kambert és Ivan Lovricot találjuk. Játékosanyag alapján továbbra sem kéne a kiesés ellen küzdenie a piros-feketéknek, de így volt ez tavaly is. A legfőbb probléma, hogy se tehetséges magyarokat, se erősítést jelentő külföldieket nem tudnak beépíteni a csapatba, így pedig túl nagy reményeik ebben a szezonban sem lehetnek Youláéknak.

A másodosztályú bajnokságot magabiztosan nyerő Vasasnál továbbra is a rutin képviseli a csapat magját. A keretben több száz NB I-es mérkőzés található, akik tapasztalata talán elég lehet az elsőosztályú tagság megőrzéséhez. Bori Gábor, Czvitkovics Péter, Debreceni András, Ferenczi István, Kenesei Krisztián, Lázok jános - és még sorolhatnánk a magyar futball ismert neveit Szanyó Károly csapatából. Tippünk szerint nagyon neccesen, de bennmarad az angyalföldi csapat.

Nem úgy a Békéscsaba, amelynél bárhogy csűrjük-csavarjuk, kilógnak a legjobbak közül. Habár a tavalyi szezonnal ellentétben már minden meccsüket hazai pályán játszhatják, az igazi erősítés elmaradt. Többnyire külföldiek és kevésbé ismert magyarok érkeztek a csapatba, a keret így még a másik feljutó Vasasétól is messze elmarad. Nem akarjuk elkeseríteni a viharsarki fanatikusokat, de ahogy tavaly a Dunaújvárosnál, úgy a Békéscsabánál sem érezzük késznek a csapatot az NB I-re.

hatharom.com-tippek a szezonra
Bajnok Ferencváros
Ezüstérmes Debrecen
Bronzéres Videoton
Kiesők Békéscsaba, Haladás
Fogadás az NB I 1. fordulójára - a    oddsai
Dátum Mérkőzés 1 X 2
07.18. 18:00 INFO MTK-Puskás Akadémia 1.72 3.45 4.75
07.18. 18:00 INFO Diósgyőri VTK-Vasas 1.77 3.40 4.50
07.18. 18:00 INFO Újpest-Paks 1.77 3.40 4.50
07.18. 18:00 INFO Honvéd FC-Videoton 4.50 3.40 1.77
07.19. 18:00 INFO Békéscsaba-Debreceni VSC 4.20 3.40 1.82
07.19. 18:00 INFO Haladás-Ferencvárosi TC 6.50 3.55 1.55