Vízilabda

A Benedek-csapat vélhetően nem védi meg címét

  • hatharom.com

Alighanem a szerbek letaszítják a világbajnoki trónról a Benedek-csapatot a kazanyi férfi vízilabda világbajnokságon.

A Világliga után a vb-t is megnyerheti a szerb válogatott. - Fotó: waterpoloworld.com

Alig pár napja ért véget a férfi vízilabdázók Világligája, július végén pedig már kezdődik is a kazanyi világbajnokság. A     máris közzé tette szorzóit a végső győztest illetően, és az egyik oddson megakadt a szemünk, amelyre véleményünk szerint már most érdemes lehet lecsapni.

Jelen pillanatban minden amellett szól, hogy Szerbia diadalmaskodik a világbajnokságon és letaszítja trónjáról a magyar válogatottat. A Világliga Szuperdöntőjét Szerbia nyerte meg Horvátország előtt, a mieink óriási meglepetésre csak a hatodik (!) helyen zártak. A szerbek a torna egésze alatt kiválóan játszottak, a döntőben pedig elképesztő tartásról tettek tanúbizonyságot Dejan Szavics fiai, hiszen mínusz kettőről nyerték meg plusz hárommal a találkozót. A tornán megfigyelhető volt, hogy déli szomszédaink még jobban tökéletesítették védekezésüket, pedig az egyik legjobb bekkjük, Nikola Radjen eltiltás miatt nem játszhatott és a vb-n sem szerepelhet.

Radjen nélkül is simán maga mögé utasította a mezőnyt Szerbia, igaz, ez nem meglepő, hiszen a délieknek minden posztra minimum két azonos képességű szupersztárjuk van. A szerbeken nem lesz teher a világbajnokságon - már kvalifikálták magukat a jövő évi, riói olimpiára -, a játék is jól megy nekik, így felszabadultak lehetnek, ami órási előny. Ezen kívül pedig érdemes számba venni, hogy a legnagyobb riválisaik ellen milyen eredményeket értek el az elmúlt vagy az idei évben fontos tétmérkőzésen úgy, hogy a déliek egyszer sem szerepeltek hazai pályán:

Szerbia legutóbbi tétmérkőzései a legnagyobb riválisai ellen az idei és a tavalyi évben
Időpont Mérkőzés Eredmény Esemény Helyszín
2015. 06. 28. Szerbia-Horvátország 9-6 Világliga döntő Olaszország
2015. 06. 24. Szerbia-Olaszország 15-11 Világliga csoportmérkőzés Olaszország
2014. 07. 27. Szerbia-Magyarország 12-7 Eb-döntő Magyarország
2014. 07. 25. Szerbia-Montenegró 10-9 Eb-elődöntő Magyarország

A szerbek a montenegróiakkal, az ausztrálokkal és a japánokkal kerültek egy csoportba a világbajnokságon, ami messze a legkeményebb négyesnek számít, de még ez is Filip Filipovicséknak kedvez. Az első meccsen ugyanis a szomszédos Montenegróval meccselnek Szavics tanítványai, amely találkozó arról dönt gyakorlatilag, hogy melyik ágra akar kerülni Szerbia. Ha nyernek déli szomszédaink, akkor vélhetően a magyarokkal elődöntőznek, és a döntőben az olasz, horvát, montenegrói trió egyikével találkozhatnak, míg, ha alulmaradnak, akkor a legjobb nyolc között az olaszokkal feszülhetnek egymásnak, az elődöntőben a horvátok, míg a döntőben vélhetően a magyar-montenegrói párharc győztesével ütközhetnek meg. A fentiek tükrében pedig jelen pillanatban teljesen mindegy, hogy mely ágra kerülnek, jelenleg Szavicséké a legerősebb és legkomplexebb csapat.

Véleményünk szerint az olaszok, a hazai szégyenteljes Világliga szereplés után nem rúgnak majd labdába a világbajnokságon, egyébként is a válogatott egyik oszlopos tagja, Maurizio Felugo a bergamói torna után visszavonult. A montenegrói válogatott a Világliga Szuperdöntőjét kihagyta, így hendikeppel indul a csapat a vb-n, a szerbek ellen pedig az utóbbi tétmeccseken rendre alulmaradt. A magyarok széteső játéka és az a kapkodás, ami a héten jellemezte a csapatot - a Világliga után Salamon Ferenc helyett Szivós Mártont válogatta be Benedek Tibor - sem azt az irányt mutatja, hogy esélyünk lesz a címvédésre. A horvátok pedig nagyon kiszámíthatatlanok, de egyébként sincs bennük több, mint amit a Világliga Szuperdöntőjében bemutattak.

Mindezek után tehát minden a szerbek mellett szól, így érdemes lehet már most rájuk fogadni a   -n 1.95-szörös pénzért, hiszen kiváló érték van a déliek sikerében, és várhatón ez az odds esni fog a világbajnokság kezdetéig.

Ki nyeri a 2015-ös férfi vízilabda világbajnokságot? - a     szorzói
Válogatott Odds
Szerbia 1.95
Horvátország 4.00
Magyarország 6.50
Montenegró 8.00
Olaszország 11.00