Angol foci

Cech a világ hatodik legdrágább kapusa lesz, de mire mentek az elődei?

Ritka, hogy igazán nagy pénzt tegyenek le egy kapusért, de ha így történik, az általában eléggé bejön.

Pénteken állítólag megvolt az orvosi vizsgálat, így már tényleg csak a szerződés aláírása választja el Petr Cech-t attól, hogy az Arsenal kapusa legyen. A cseh játékos mértékadó - itt a BBC-re és a Sky Sportsra tessék gondolni - hírek szerint nagyjából 10.9 millió fontért vált klubot, ezzel minden idők ötödik legdrágább kapusává avanzsál.

De mire vitték azok, akik hozzá hasonlóan őrült - értsd: kapusért, mezőnyjátékosok között ez lassacskán aprópénznek tűnik - összegért cseréltek gazdát?

A képzeletbeli toplista kilencedikje mindjárt két Angliában játszó kapus, holtversenyben, kilenc millió fontos vételárral. A skót Gordon a maga idejében a PL legdrágább kapusa volt, és bár eleinte jól ment neki a Sunderlandben - mögötte kispadozott sokáig Fülöp Márton -, a rengeteg sérülés végül kinyírta, és 2007 nyári érkezését követően mindössze 88 bajnokin állhatott a csapat kapujában. Az a Simon Mignolet lett az utóda, akit később a Liverpool szintén kilenc millió fontért cserébe szerződtetett, és két, eléggé felemás szezon után most Bogdán Ádámmal kell majd megküzdenie az első számú kapus pozíciójáért.

Samir Handanovic az Udinesében lett ismert név, 2012-ben vitte el az Inter, bónuszokkal együtt valamivel több, mint 9 millió fontnak megfelelő euróért. Abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egy időben szakmányban fogta a büntetőket - ha jól rémlik, zsinórban hatnál állt meg -, nem miatta olyan gyenge az Inter, amilyen. Szó volt róla, hogy idén nyáron távozik, de végül hosszas huzavona után aláírta új szerződését.

Miután tavaly nyáron a sérült Valdes úgy döntött, lelép a Barcelonától, a klub mindjárt két kiváló kapusért is komoly pénzt tett le. A Marc-André Ter Stegen, Claudio Bravo kettős mindkét tagja 9.7 millió fontot kóstált, és egyikükre sem lehetett panasz a szezon során. A német a BL-ben védett szinte hibátlanul, a chilei pedig a bajnokságban zárt a legtöbb kapott gól nélküli meccsel a mezőnyben. Már csak az a kérdés, melyikük kerekedik a másik fölé hosszú távon.

Az angol Fraser Forster a Celticnél futott be, egy Barcelona elleni BL-meccs apropóján lett ismert a neve, majd tavaly nyáron a Southampton vásárolta meg, 10 millió fontért cserébe. Isteni szezonja volt, a Szentek jórészt neki is köszönhetően alig kaptak gólt a bajnokság őszi fordulóin, a Soton számára pedig kézzel fogható közelségbe került az európai kupaszereplés. Forster sajnos márciusban súlyos sérülést szenvedett, és a következő szezon elejét is kénytelen lesz kihagyni.

Az Atlético Madrid tavaly elvesztette első számú kapusát, a belga Thiabaut Courtois-t, és sokáig nem volt egyértelmű, sikerül-e pótolnia. A spanyolok végül a Benfica kapusát, a szlovén Jan Oblakot vették meg 12.5 millió fontért, de furcsa mód nem csináltak belőle egyből első számú kapust, hanem inkább a padra ültették a rutinos Moyá mögött. A szezon második felére aztán jött a helycsere, Oblak ráérzett a védésre, a Real elleni BL-negyeddöntőben kifejezetten nagy meccsei voltak. Azt, hogy megszolgálta-e tekintetes vételárát, egyelőre nehéz lenne eldönteni.

Az olasz Angelo Peruzzi a lista legidősebb szereplője, nem véletlen, hogy övé a legrégibb klubváltás is: a Lazio 2000 nyarán léptette meg az Intertől, 15.7 millió mai fontnak megfelelő olasz líráért cserébe. Az állandóan súlyproblémákkal küzdő kapus aztán a rómiak egyik legnagyobb legendája lett, 225 meccsen állt a gólvonal előtt, és egészen 2007-ig hatalmas meglepetésnek számított, ha nem az ő nevével kezdődött a csapat összeállítása.

A Manchester United Edwin Van der Sar visszavonulása után került nehéz helyzetbe kapusfronton, de a klub egy angol rekordnak számító igazolással jelezte, nem akar elhúzódó problémát. A spanyol David De Gea 18.9 millió fontjukba került, ráadásul azonnal nem is jelentett erősítést, jó két és fél szezon kellett hozzá, hogy felszedje magára azt a rutint és izomtömeget, ami Angliában elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből komolyan vehető kapus legyen. Minden penny-t megért, mert ma vitathatatlanul a világ top3 kapusa között a helye, most mégis az a veszély fenyegeti a Unitedet, hogy áron alul lép le a Real Madridhoz.

Manuel Neuer ugyanazon a nyáron váltott csapatot, amikor De Gea, sokáig pletykálták is, hogy ő lesz a United következő kapusa, de a német végül a Bayern Münchent választotta. A bajorok 19 millió fontot szurkoltak le érte, de cserébe megszerezték az egyik legnagyobb kapustehetséget. Nem is kellett csalódniuk: Neuer egyértelműen uralta az elmúlt éveket a gólvonalon, tavaly pedig annyira jól ment neki, hogy kis híján - na, jó, nem annyira kicsin - az Aranylabdát is elhódította.

Gianluigi Buffon szintén Edwin Van der Sar helyére érkezett, csak ő éppen 2001-ben tette ezt a Juventusnál. Az akkor még csak fiatal tehetségnek számító kapusért 33 millió fontot számolt le a Juve, persze volt miből, épp azon a nyáron adták el rekordpénzrét Zidane-t a Real Madridnak. Buffon azonban így is tökéletes húzás lett, több mint 550 meccsen van túl a torinóiak színeiben, nyert hat bajnoki címet a csapattal, és mivel a Serie B-s száműzetés idején is kitartott a klub mellett, valódi legendának számít.